Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društveno poduzetništvo arrow Udruga + zadruga = nova radna mjesta
Udruga + zadruga = nova radna mjesta
Narcisa Bošnjak   
Nedjelja, 28 Prosinac 2008
Izrada keramike jedna je od aktivnosti UdrugeRatna razaranja ostavila su duboke ožiljke u gospodarstvu Gračaca. Velik broj nezaposlenih žena danas teško dolazi do posla. No, Udruga Prospero svojim programom socijalnog zapošljavanja pokušava tome stati na kraj: organizira tečajeve u sklopu kojih žene stječu znanja i vještine potrebne za izradu proizvoda za koje imaju tržište (Cerovačke špilje, Nacionalni parkovi u blizini, more i turistička sezona), a koje mogu raditi u svojoj kući. „Jedan od osnovnih motiva za pokretanje poduzetničke aktivnosti u sklopu Udruge jeste stvaranje dohotka, odnosno slobodnih sredstava, fonda kojim organizacija može neovisno o donatorima, pokrivati troškove poslovanja i samostalno usmjeravati sredstva u željene programske aktivnosti sukladno misiji organizacije“, ističe predsjednica Udruge Prospero, Slavica Miličić.

Rukotvorine mogu zaposliti nezaposlene žene 

Na području Gračaca u dobi od 20 do 54 godine sa završenom osmogodišnjom školom ima 369 žena, sa završenom srednjom školom 407, a s višom i visokom školom svega 57 žena. Od ove brojke više od polovine žena nikada nije bilo zaposleno. Većina žena već je se na neki način već susretala s tkanjem dok je keramika jako slična kuhanju i spremanju jela ( razvlačenje tijesta, jufke). Za ovakav vid rada (izrada rukotvorina, suvenira, izrada predmeta od upotrebne vrijednosti) nije potrebno imati završenu školsku spremu i nije potrebno otvarati obrt). „Ukoliko će osoba, koja je započela neku aktivnost izrade rukotvorina, raditi dulji period i pripremiti radionicu u kojoj će proizvoditi veće količine proizvoda, te ako će imati osiguran plasman, izrada rukotvorina u takvoj situaciji može biti profitabilna. Žena može zaraditi dovoljno sredstava za pristojnu plaći i uključiti svoje ukućane da joj pomažu u obiteljskom poslu“, kaže Miličić.

Osigurali održivost keramičkom ovčicom 

ImageUdruga Prospero organizira tečajeve keramike i tkanja te planira organizirati tečajeve izrade svijeća, oslikavanja svile i sl. tehnika. U sklopu radionica osmislili su suvenir za koji su dobili nagrade i s kojim su ostvarili vlastitu održivost Udruge. Organizirali su proizvodnju keramičke ovčice kao suvenira na području cijele Like i Dalmacije u edukativno-proizvodnim radionicama Udruge. U lipnju ove godine započeli su s proizvodnjom ovčica za tržište. Zaposlili su jednu osobu koja je prošla kroz njihove edukacijske radionice i imala dobro predznanje rada u keramici. Od dobiti koju su ostvarili prodajom ovčica osigurali su hladni pogon Udruge.

Početkom 2009. godine planiraju registrirati Zadrugu u sklopu koje će ubuduće proizvoditi suvenire i iz koje će se Udruga samofinancirati. Želja im je otkupiti prostor u kojem sada djeluju, a koji su – u devastiranom stanju - dobili na korištenje od tvrtke Varteks Varaždin na sedam godina. Novootvoreni Centar za poduzetništvo žena potpuno je obnovljen sredstvima koja je osigurao UNDP sredstvima Kraljevine Norveške u okviru programa lokalnog razvitka.

Razvojni projekti prerasli u Centar za žensko poduzetništvo 

Od osnutka do danas uspješno su proveli 11 većih  razvojnih projekata, koji su prerasli u program „Centar za žensko poduzetništvo“, a koji su podijelili na tri veća projekta:

 • info centar,
 • edukacija za proizvodnju tradicijskih proizvoda te
 • lička kuća.

Cilj Centra za žensko poduzetništvo je pomoći ženama s ovoga područja u njihovu poslovnom osamostaljivanju te ih potaknuti na proizvodnju domaćih tradicijskih proizvoda kao što su tkalački, keramičarski i domaći proizvodi, rukotvorine i suveniri.

1. INFO CENTAR

NAGRADE I PRIZNANJA
Udruga Prospero utemeljena je 21. kolovoza 2003. kao odgovor na probleme prije svega nezaposlenosti i lošeg položaja žena i mladih u društvu. Kroz Udrugu rade senzibilizaciji javnosti i institucija na ženska prava, zapošljavanja i ekonomsko osnaživanje i to kroz edukaciju i prekvalifikaciju. Prospero danas broji četrdeset članova, od kojih je deset aktivno. Danas se Udruga Prospero može pohvaliti dvjema važnim nagradama: 
ZLATNA KUNA - Udruga Prospero dobitnica je sredstava zaklade „Izvorno Hrvatsko“ 2007. godine, s ciljem stvaranja kvalitetnih hrvatskih proizvoda te njihova imidža na domaćem i stranom tržištu.
ORIGINALNI SUVENIR LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE - Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Otočac i Turistička zajednica Ličko-senjske županije dodijelila je priznanje Udruzi prospero za osvojeno prvo mjesto u kategoriji prirodni okoliš za keramičku ovčicu na natječaju u 2008 god. za „Košaricu suvenira Ličko-senjske županije“

U info centru Udruga im omogućuje slanje i primanje faksova, e-mailova, korištenje Interneta i sl.
Dio aktivnosti Info centra je i organiziranje seminara koji su od opće važnosti za zajednicu, prvenstveno za poduzetnike i poljoprivrednike u sklopu kojih usvajaju nova znanja i informacije, organizacija sajmova i izložbi.

2. EDUKACIJA ZA PROIZVODNJU TRADICIJSKIH PROIZVODA
Educirati korisnike o osnovnim tehnikama rada u tkanju, keramici i svjećarstvu ono je što žele ostvariti na radionicama. Nakon edukacije, zainteresirani mogu nastaviti dalje raditi u svladanim tehnikama, koristeći opremu kao što su snovaljka, stroj za namatanje pređe na cijevke, keramičku peć za pečenje gline i sl. u prostorijama udruge. Tkalačke stanove mogu dobiti i za svoju kućnu radionicu. Udruga Prospero pokrenula je više malih kućnih radionica na kojima žene na tkalačkom stanu proizvode suvenir torbice, torbice za mobitele, krpare, ponjave i slično, pletu čarape, priglavke, džempere.

3. ŽENE U OBNOVI I OČUVANJU TRADICIJE - LIČKA KUĆA
Cilj ovoga projekta je promocija autohtonih ličkih proizvoda i poticanje na samozapošljavanje u sklopu tradicijskih obrta u kućnoj radinosti. OPG-ovi, Zadruge, Kućne radinosti i drugi mogu svoje proizvode i usluge izlagati i prodavati u sklopu objekta. U sklopu projekta «Žene u obnovi i očuvanju tradicije» koji je Udruga Prospero pokrenula u listopadu 2006. Općina Gračac dodijelila je zemljište ispred Cerovačkih špilja za izgradnju drvene kuće u tradicijskom stilu. Podršku za izgradnju ovog objekta donirao je UNHCR sredstvima Kraljevine Nizozemske. UNDP Zadar donirao je pak police za izlaganje te pult za prodaju sireva  na kojima Udruga Prospero i svi zainteresirani mogu predstaviti i prodavati svoje proizvode.

Radionice i tečajevi

Početkom veljače 2009. godine Udruga Prospero počinje sa svojim redovitim aktivnostima, u okviru kojih će i ubuduće raditi na edukaciji, posebice u tkanju i keramici.

1. Tečaj osnova tkanja uključuje radionice:
- izrade krpara,
- izrade reciklažnih prostirki od najlonskih vrećica,
- izrade suvenir torbica,
- te izrade ponjava od vune.

2. Tečaj keramike:
- osnove keramike – I. stupanj,
- napredni tečaj - II. stupanj,
- lončarstvo - III. stupanj,
- IV. stupanj

Među redovitim aktivnostima Udruge su:
1. tečaj keramike, lončarstva, izrade suvenira,
2. tečaj aranžiranja cvijeća,
3. tečaj šivenja, heklanja, vezenja, tkanja i sl.,
4. edukacija o osnovama poduzetništva te
5. organizacija sajmova.

Hits: 5720
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union