Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društveno poduzetništvo arrow Biopa - neprofitno na eko način
Biopa - neprofitno na eko način
Eleonora Dukovac   
Četvrtak, 27 Rujan 2007
BiopaSjajan su primjer neprofitnog poduzetništva. Udruga za organsko-biološku proizvodnju  «BIOPA», počela je klasično: puno entuzijazma- ništa novca. Od osnutka 1997.godine u Osijeku, protekle su dvije godine volonterizma dok nisu počela pristizati prva sredstva iz blagajni stranih donatora. Danas itekako mogu i bez toga. Osnovali su dvije tvrtke «Bioinspekt» d.o.o. i «Bioprodukt» d.o.o, upošljavaju osmero ljudi i sami pokrivaju svoje troškove.

Ugled i stručnost ove Udruge visoko kotiraju ne samo u području kojim se bave, već i izvan toga. Državne institucije, nevladin sektor, ali i farmeri to potvrđuju pitajući ih za stručan savjet, pomoć...  A počeli su, prisjeća se Petar Jakšić, tajnik «Biope», uistinu pionirski – u vrijeme kad hrvatska nije imala niti jedan službeni dokument o organsko-biološkoj proizvodnji pa su se služili međunarodnim pravilima. Biopa okuplja stotinjak članova, uglavnom obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja se  bave ekološkom poljoprivrednom proizvodnjom te prerađuju, prodaju i troše ekološke proizvode, mahom žitarice. Svojim članovima udruga pruža različite stručne, informativne i savjetodavne usluge, prije svega o pokretanju i razvitku ekološke poljoprivredne proizvodnje.


Ova se udruga bavi organizacijom i informiranjem članova o uvjetima za proizvodnju, preradi i prometu ekoloških proizvoda. Podučavaju članove o tehnologiji, normama i standardima i pružaju im pomoć pri pokretanju ekološke proizvodnje i uvijek su otvoreni za savjetovanje.


Pružaju i samostalan stručan nadzor posredstvom Nadzorne stanice «BIOINSPEKT» d.o.o., od početka veljače ove godine s ovlaštenjem Ministarstva poljoprivrede, šumarstva  i vodnoga gospodarstva. Bave se i potvrđivanjem sukladnosti proizvoda, procesa i usluga u ekološkoj proizvodnji putem Odbora za potvrđivanje Biopa, rješenjem resornog Ministarstva od polovice 2002. godine. Među važnijim djelatnostima je i organizacija proizvodnje i prodaje na domaćem i stranom tržištu preko tvrtke «BIOPRODUKT» d.o.o. Među ostalim, tako već nekoliko godina imaju organiziranu prodaju na eko-štandu osječke središnje tržnice i  poveći krug stalnih kupaca eko-proizvoda.


Uz to, ova Udruga sklopila je sporazume o suradnji s Osječko-baranjskom, Vukovarsko-srijemskom, Virovitičko-podravskom, Brodsko-posavskom, Bjelovarsko-bilogorskom, Međimurskom i Koprivničko-križevačkom županijom, a surađuju i s drugim županijama. Članovi ove udruge svojim proizvodima često se predstavljaju na specijaliziranim izložbama, sajmovima, prezentacijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Surađuju i s Poljoprivrednim institutom, Prehrambeno-tehnološkim fakultetom i Poljoprivrednim fakultetom u Osijeku.


 Uz kvalitetan rad ove Udruge, svakako se valja spomenuti i same važnosti područja kojim se bave. Osim zaštite prirode i okoliša i biološke raznolikosti te očuvanja plodnosti tla, važan cilj ekološke proizvodnje je samozapošljavanje ljudi. Ekološki ili organski uzgoj visoko je vrijedan i za ljudsko zdravlje. Namirnice uzgojene na ovaj način sadrže puno vitalne energije, povrće je slađe pošto u sebi nema puno dušika sadržanog u umjetnom gnojivu, veća je koncentracija suhe tvari pa je povrće boljeg okusa. Izbjegavanjem mineralnih gnojiva čuvaju se i podzemne vode, pliće oranje smanjuje eroziju tla, dok se očuvanjem prirodne ravnoteže omogućuje život pticama, leptirima, pčelama i drugim korisnim kukcima.

Hits: 6068
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union