Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica arrow Projekti arrow Vanzemaljci u NGO sektoru
Vanzemaljci u NGO sektoru
Narcisa Bošnjak   
Nedjelja, 19 Srpanj 2009
Image
Star Trek i NLO konvencija
I ove godine Klub mladih Donji Miholjac, s udrugom Udar i Turističkom zajednicom grada Donjeg Miholjca organizira Domikon - Hrvatsku Star Trek i NLO konvenciju. Ovogodišnji Domikon bit će održan u ljeto, od 28. do 30. kolovoza 2009. (posljednji vikend u kolovozu). Službeno će biti otvoren u petak 28. kolovoza i trajat će sve do nedjeljnih večernjih sati. I ove godine organizatori očekuju posjetitelje iz svih dijelova Hrvatske, te iz Bosne i Hercegovine, Mađarske, Srbije… kao i dolazak nekih od vodećih hrvatskih ufologa, koji će obogatiti NLO dan. Kao i protekla dva Domikon, i ovaj će uključivati brojna predavanja, projekcije, izložbu Star Trek i NLO materijala, „čudnovata“ jela i pića, a osim toga, bit će i PC Star Trek: Elite Force 2 Deathmatch turnir, Star Trek i NLO festival s bandovima koji će svirati tematsku glazbu itd.

Uspješni Domikon 

Prethodna dva Domikona bila su vrlo uspješna, okupivši u Donjem Miholjcu veliki broj ljubitelja Star treka i zainteresiranih za NLO fenomen. Bogat i zanimljiv program mnoge je oduševio, a također privukao i neke nove ljude. U tri dana, koliko je trajao prošlogodišnji Domikon, bilo je oko 600 sudionika i posjetitelja (četiri puta više u odnosu na prvu godinu), što dovoljno svjedoči o interesu za ovu temu i sigurno obećava uspjeh trećoj konvenciji.
 
Konvencija je samo jedna od aktivnosti kojom se bavi Klub mladih Donji Miholjac (KMDM), Udruga demokratske alternative i razvoja (UDAR), te ekipa Ajkula. Ideja konvencije rođena je još prije nekoliko godina,  no sve do 2007. godine uvjeti za organizaciju takvog događaja nisu bili najbolji. „Ali, strpljivo smo čekali i na kraju i dočekali... U pripremi samog događaja sudjeluje osnovni tim od 5 ljudi, koji se nakon intenziviranja povećava na 11 ljudi, a na samom događaju je prisutno i oko 20 volontera. Zanimanje je veliko, ali je potrebno neko vrijeme da se događaj ustali, kako među ljudima, tako i financijski. Potrebno je izuzetno mnogo posla za nešto ovakvo, ali na kraju se itekako isplati zbog velikog zadovoljstva koje na kraju svi osjećaju – organizatori i sudionici“, kažu u udruzi. 

Potrebno još ulaganja 

Klub mladih Donji Miholjac osnovan je 2002. godine kao PRONI klub mladih, a kao samostalna udruga djeluje od 2003. godine. Osnovni problem bio je nedostatak prostora i sadržaja za mlade.Do sada je Klub mladih radio na 18 projekata, čije su teme bile prevencija ovisnosti, neformalno obrazovanje, poduzetništvo mladih, kreativno provođenje slobodnog vremena… Klub ima 80 registriranih članova, od kojih je većina u dobi od 14 do 25 godina, te više od 100 korisnika raznih sadržaja (računalne igraonice, društvene igre, Magic the gathering liga, organizacija koncerata, glazbene radionice, modelarska grupa, astronomska sekcija...). Klub je otvoren svaki dan, minimalno 6 sati dnevno, a za vrijeme školskih praznika čitav dan. Od grada su dobili prostor na trajno korištenje, ali potrebno je još dosta ulaganja da bi se doveo u punu funkcionalnost.

Financiraju se kroz razne projekte, a donatori su im do sada bili Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Ured za ljudska prava, Ministarstvo zdravstva, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Osječko-baranjska županija, grad Donji Miholjac, te neki lokalni poduzetnici.

Cilj im je stabilizirati udrugu na petogodišnjem planu, stabilizirati financiranje, prije svega na lokalnoj razini, a zatim i kroz višegodišnje projekte na državnoj razini.„Cilj nam je stvoriti multimedijalni, multifunkcionalni centar koji bi kroz različite sadržaje pružao usluge drugim udrugama, institucijama i svim građanima, ali prije svega mladima. Osim toga, želimo osnažiti nekoliko projekata koji bi bili prepoznatljivi i na međunarodnoj razini“, zaključuju mladi Donjomiholjčani.

Hits: 2266
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union