Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica arrow Projekti arrow Zašto ponovo o pisanju projekata?
Zašto ponovo o pisanju projekata?
Gordana Stojanović   
Ponedjeljak, 31 Kolovoz 2009

Usprkos edukacijama znanja je još uvijek - maloU poslu zvanom „Pisanje projekata" već sam 15-ak godina. Iskustvo sam stekla u nevladinoj organizaciji koja je svoje djelovanje započela kroz aktivnosti koje su se temeljile na mirovnim inicijativama. Nakon toga nastavila sam s pripremom projekata vezanih uz zaštitu ljudskih prava, a potom projekata vezanih za ravnopravnost spolova pa politiku... Ova šarolika tematika, različita pravila dodjele sredstava, različiti donatori i različiti izvještaji natjerali su me da se sve bolje pripremam, tražim modele kako različite projektne ideje uobličiti da budu zanimljive za financiranje, te kako prikazati rezultate i da darovana/donirana sredstva nisu bila uzalud potrošena. 

Održala sam desetke edukacija o tom kako pisati projekte, na što treba obratiti pozornost, kako uklopiti svoju ideju u zadani natječajni obrazac...

Zahvaljujući vještinama i sada već vlastitom obrascu projektnog razmišljanja, prešla sam na "višu razinu", tj. pružanje pomoći korisnicima u pripremi projektnih prijedloga - projekti vezani za institucionalno jačanje, projekti male komunalne infrastrukture, projekti za nabavku poljoprivrednih strojeva, projekti za male poduzetnike, projekti za potrebe JLS-ova te na koncu priprema projekata prema EU standardima.

Tekstovi koji slijede preporuke su stečene dugogodišnjim radom na pripremama projekata, kako odobrenih, tako i onih koji nisu bili odobreni iz različitih razloga.     

Koliko košta pisanje EU projekta? 

Metodologija pripreme projekata prema EU standardima postaje sve zanimljivija i traženija. U zadnjih dvije–tri godine organizirane su različite "edukacije" na temu pripreme EU projekata. Sudjelovala sam u njima u različitim ulogama – ponekad kao sudionica, a češće kao predavačica. 

Ono što se je bilo zajedničko svima svodi se uglavnom na sljedeće:

 • Radionice prekratko traju da bi zaista bile edukativne – uglavnom su samo informativne i daju osnovu za sagledavanje obima aktivnosti neophodnih za pripremu i razradu projektne ideje prema zadanim EU obrascima.
 • Rijetko na njima sudjeluju osobe koje donose odluke. Uglavnom su to osobe koje udovoljavaju formi sudjelovanja.
 • Na radionicama se osvješćuje da za pripremu projekta treba čitav tim, no to je uglavnom neprovedivo uslijed tekućih poslova.        
 • Bar jednom se na radionici postavi pitanje: Koliko košta da netko napiše projekt za EU?

Republici Hrvatskoj je stjecanjem statusa zemlje kandidatkinje dostupno sve više EU sredstava. U ovom sedmogodišnjem proračunskom razdoblju (2007. – 2013.) samo kroz IPA (Instrument for Pre Accession) osigurano je oko 589 milijuna eura (do sada najveća EU sredstva).

Novca ima - treba ga znati uzeti 

IPA program je proces učenja i cilj mu je pripremiti RH za učinkovitu provedbu i upravljanje Kohezijskom politikom EU, te je pripremiti za programiranje, provedbu i upravljanje Strukturnim i Kohezijskom fondu. (Postajanjem članicom EU-a najmanja sredstva jednog granta za koje će RH moći kandidirati je 10 milijuna eura unutar strukturnih fondova.)  

Ove su godine objavljeni natječaji za prekograničnu suradnju Hrvatska – Slovenija, Hrvatska – Mađarska, Hrvatska – Srbija i Hrvatska – Bosna i Hercegovina, kao i natječaj za komponentu III c – regionalna konkurentost.   

Pored IPA – programa RH dostupni su i drugi programi unutar Zajednice.

Rezultati o dosadašnjoj uspješnosti povlačenja sredstava vrlo su različiti. Prema izvješću Vlade RH iz 2008. postotak je vrlo visok – u prosjeku 80%. Prema istraživanjima knjižare Novum d.o.o. svega je oko 28% iskorištenih sredstava (?!)

Plan puta

Vratimo se na pitanje iz naslova. Najsvježiji primjer o potrebi za ovom vrstom informacija, sugestija i edukacija je podatak da je na netom završeni natječaj Hrvatska - Mađarska pristiglo svega 63 projekta. Mnogo manje od očekivanog i mnogo manje od predviđenih sredstava. Dakle, priča se ponavlja. Opet nema dovoljno kapaciteta za povlačenje EU sredstava. S područja Osječko-baranjske županije pristiglo je samo 16 projektnih prijedloga.

Kako bismo se što bolje pripremili za naredne natječaje (IPA – CBC i IPA  IIIc)  koji će biti objavljivani svake godine do 2013., pripremili smo seriju tekstova u kojima ćemo vas provesti kroz najvažnije korake u pripremanju projekata, najčešće pogreške, na što treba posebno obratiti pozornost...

 1. Objava natječaja, poštivanje procedure, zadovoljavanje formalnih uvjeta – prema nekim statistikama više od 50% projekata ne prođe prvu razinu upravo zbog formalnosti.
 2. Priprema projektnog tima - najčešća je zbrka oko uloge u timu, u redoslijedu koraka i u pripremi LFM-a.
 3. Definiranje ciljeva - često se brkaju pojmovi kratkoročni/dugoročni ciljevi, opći/specifični ciljevi, svrha projekta...
 4. Kako opisati i jasno definirati aktivnosti u odnosu na rezultate – često se dogodi zbrka oko metodologije i aktivnosti i kako jasno povući granicu.
 5. Metodologija – čini značajan dio projektnog obrasca, a često je fokus na aktivnostima.
 6. Održivost projekta – kako biti dovoljno kreativan da se ne obvežemo da ćemo projekt u cijelosti provoditi i nakon isteka donacije?
 7. Priprema budžeta – često bismo nešto tražili, a da se to baš "ne vidi".              
 8. "Čišćenje budžeta" - nakon primanja obavijesti o prolasku projekta, poželimo odustati od svega.
 9. Provedba projekta - kada potpišemo ugovor, spoznamo što nas sve čeka i na što moramo paziti, no još uvijek mislimo da nije strašno. Priprema prvog izvješća izaziva dodatne frustracije.             
 10. Partnerski odnosi – sve je dobro dok se ne pojavi problem, a oni su najčešće vezani uz novac i (ne)odrađen posao za taj novac.

Dakle, krećemo od prvog koraka...

Hits: 6230
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union