Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Wednesday
Jan 17th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica arrow Bez partnerstva s civilnim društvom nema zapošljavanja mladih
Bez partnerstva s civilnim društvom nema zapošljavanja mladih
Željka Mandić   
Ponedjeljak, 14 Rujan 2009

Image
"Nedavni podaci pokazuju pad BDP-a za prvi kvartal ove godine u odnosu na isti kvartal prošle godine za 6,7%, a najnoviji podaci za drugi kvartal ove godine od 6,3%. Naravno, to povlači i posljedice na ukupnu stopu nezaposlenosti, a posebno na stopu nezaposlenosti kod mladih jer se radi o jednoj specifičnoj skupini na tržištu radne snage", istaknuo je Slobodan Stojanović iz PRONI Centra za socijalno podučavanje.

Kako stati na kraj tom trendu aktivnijim uključivanjem svih društvenih dionika raspravljalo se na konferenciji koju je u Hotelu Osijek organizirao PRONI Centar za socijalno podučavanje u sklopu projekta YES - Youth Employoment Support Project kojega zajedno s Udrugom Slap provodi na području istočne Hrvatske.

"Ova konferencija treba poslužiti kao jedna platforma o mogućnostima zapošljavanja u istočnoj Hrvatskoj odnosno treba povezati relevantne dionike koji se bave tom problematikom. Naime, trenutno su otvoreni natječaji u sklopu IPA pretpristupnog programa pomoći Europske unije koji se dotiču zapošljavanja mladih i drugih skupina pa se nadam da smo ovom konferencijom dijagnosticirali određene probleme koji postoje na tržištu rada, a posebice se odnose na mlade, ta na temelju te dijagnoze kreirati određene projekte i aplicirati te projekte na odgovarajuće natječaje", dodao je Stojanović.

Nove projekte uskoro pokreće Hrvatski zavod za zapošljavanje

Jedan takav projekt predstavila je i Sonja Vuković iz Udruge za kreativni razvoj Slap. Upravo je projekt YES imao za cilj povećati zaposlenost mladih, u čemu je u velikoj mjeri i uspio kroz svoja četiri modula: Ekopoduzetnik, Agroanimator, Coop Manager i Craft. Nešto lošiju sliku donijeli su statistički podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koje je iznijela Kristina Alerić, rukovoditeljica Odjela posredovanja i mjera aktivne politike iz Središnje službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Prema njima razvidno je da u nezaposlenosti prednjače upravo županije istočne Hrvatske. No, HZZ čini sve kako bi preokrenuo taj trend, a posebne nade u rješavanju tog problema polaže i u organizacije civilnog društva.

"Ono što držimo izuzetno važnim, jest da svi naši projekti koje smo kreirali i razvili mogu se realizirati isključivo uz pomoć civilnog sektora.Dakle, to je jedno partnerstvo, ne samo civilnog sektora i državnih institucija nego i lokalne uprave i drugih zainteresiranih struktura, koje može pomoći da se sinergijom riješe različita pitanja pa između ostalog i pitanje zapošljavanja mladih. Dakle, kreirati nove lokalne politike, lokalne strategije i lokalne programe koji će biti fokusirani baš na probleme koji su detektirani u jednoj lokalnoj zajednici. Stoga definitivno i ova konferencija ima posebno značenje, jer ćemo mi u vrlo kratko vrijeme pokrenuti projekat za mlade. Trenutno smo u fazi biranja konzultanta i projekt kreće uskoro, a radit ćemo ga i na području ove županije i ove regije zajedno sa svim ostalim zainteresiranim strankama, ali ono što je važno - bez civilnog sektora mi nećemo moći razvijati programe i stoga nam je izuzetno važno to partnerstvo", istaknula je Kristina Alerić.

Organizacije civilnog društva partneri u rješavanju problema

Mjere kojima želi potaknuti zapošljavanje objasnila je i voditeljica Odsjeka tržišta rada pri Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Marija Knežević-Kajari, te također istaknula važnu ulogu civilnog sektora.

"Civilno društvo ima vrlo važnu ulogu zato jer ministarstvo ne može znati specifičnosti koje se događaju na lokalnim i regionalnim razinama kao što to mogu organizacije civilnog društva koja ondje djeluju i susreću se sa svim tim problemima. I upravo organizacije civilnog društva trebaju potaknuti rješavanja tih problema i čak nam predložiti mjere i smjernice kako bi zajedničkim snagama krenuli u rješavanje problema, u ovom slučaju poboljšali zapošljavanje mladih."

Hits: 2402
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union