Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Thursday
Jan 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica arrow ECOVAST - Sinergijom do ruralnog razvitka
ECOVAST - Sinergijom do ruralnog razvitka
Narcisa Bošnjak   
Petak, 30 Listopad 2009

Napredak sela i malih gradovaRuralno bogatstvo i baština kod nas još uvijek nije prepoznata kao dobar temelj razvitku turizma, za razliku od država iz našega okružja, koje su odavno osvijestile činjenicu što to potiče na razvoj turističke djelatnosti i daje vidljivost lokalnoj zajednici kao vrijednoj turističkoj destinaciji - gospodarska, društvena i kulturna vitalnost te identitet ruralnih zajednica. Bitno je i osiguravati i poticati senzibilnu i maštovitu obnovu izgrađenog i prirodnog okoliša u takvim zajednicama. Iako je to tek mali dio, seoska domaćinstva i ustanove koje brinu o očuvanju i upravljaju zaštićenim ekosustavima kreirale su i nude turističke sadržaje ruralnih prostora kontinentalne i obalne Hrvatske znatiželjnom i dinamičnom tržištu.

S ciljem unaprjeđivanja dobrobiti seoskih zajednica i čuvanja ruralnog nasljeđa Europe, prije 25 je godina (1984.) osnovano Europsko vijeće za sela i male gradove – ECOVAST. ECOVAST je mreža koju čine članovi iz 20 zemalja Europe učlanjeni ili u središnjicu ili do sada formirane nacionalne sekcije (Austrija, Hrvatska, Mađarska, Makedonija, Njemačka, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Velika Britnija). Članstvo je sve brojnije pa je u globalno očuvanje, promidžbu i turistički razvitak ruralnih krajeva uključeno oko 500 nacionalnih organizacija. Uz organizacije i udruge, članstvu se pridružuju i specijalisti za pojedina područja - krajobraze, arhitekturu, povijest, umjetnost, uzgoj autohtonih vrsta i pasmina i slično. ECOVAST djeluje sinergijski, povezujući lokalne, regionalne i međunarodnu razinu horizontalno i vertikalno, djelujući kao most među onima koji donose odluke i onih koji djeluju, između stručnjaka i provoditelja, tj. korisnika.

Povezivanjem dionika do provođenja načela održivog razvoja i ruralne baštine 

Hrvatska sekcija ECOVAST-a osnovana je 1993. do kada je djelovala putem članstva u središnjici. Poznata je pod imenom Hrvatska mreža za ruralni razvoj, a osnovna joj je aktivnost usmjerena na očuvanje i unapređivanje kulturno-povijesnih, okolišnih, socijalnih i gospodarskih vrijednosti, te na cjelovit i održiv razvitak sela i malih gradova Hrvatske. Djeluje putem umrežavanja ljudskih resursa, ideja, aktivnosti, znanja, prakse.

Povezuje zainteresirane pojedince, udruge, institucije i državnu upravu na svim razinama radi provođenja načela održivog razvoja i zaštite ruralne baštine. ECOVAST i Hrvatska mreža za ruralni razvoj kroz projekte obrazuju lokalno stanovništvo i pomažu pokretanje agroturizma, educiraju i podižu svijest o vrijednostima ruralnih prostora, pokretanja odgovarajućih oblika turizma, osobito alternativnih, valorizacije krajobraza, obnove i korištenja baštine, podupiranja lokalnih inicijativa i dr.  Financirali su postavljanje 18 interpretacijskih tabli „Putovi baštine na području ozaljsko-ribničkog kraja i Gorskog kotara“ te zaštitili lepoglavsku čipku kao kulturno blago.

Ruralna baština kao izvor i temelj seoskog, agro i ekoturizma 

Ruralnu baštinu u prvom redu čini specifičan krajobraz: vodeni tokovi, flora i fauna, konfiguracija i mikroklima… sve ono što uvjetuje izgradnju primjerenih i prilagođenih naselja. Stanovništvo tih područja, ako živi održivo u odnosu s prirodom i prenosi iskustva i znanja naraštajima koji dolaze, stvara tradiciju koja daje identitet, a koji s vremenom postaje sastavnim dijelom ruralne baštine. Životnom prostoru identitet daje i materijalna baština (arhitektura, krajobrazno oblikovanje, infrastruktura - ceste, mostovi, putovi) i nematerijalna baština (prakse, predstave, izrazi, znanje, vještine, instrumenti, predmeti, rukotvorine), te manifestacije novijeg datuma kojima se njeguje i održava dio tradicije (gastronomski sajmovi i izložbe izvornih jela i prehrambenih proizvoda, sajmovi starih zanata - kovanje, lončarenje i grnčarenje, pletenje šibom, tkanje, predenje vune, izrada namještaja i ratarskog oruđa, opančarenje, vezenje). Nematerijalnu kulturnu baštinu, koja se prenosi iz generacije u generaciju, zajednice i skupine stalno iznova stvaraju kao reakciju na svoje okruženje, svoje uzajamno djelovanje s prirodom i svoju povijest. Ona im pruža osjećaj identiteta i kontinuiteta te tako promiče poštovanje za kulturnu raznolikost i ljudsku kreativnost.

Konvencija za zaštitu nematerijalne kulturne baštine prihvaćena je na 32. Općoj skupštini UNESCO-a u listopadu 2003., a Hrvatska ratificirala 2005. To je bio dodatni impuls Hrvatskoj za daljnje unaprjeđivanje mjera i aktivnosti radi bolje zaštite i očuvanja nematerijalne kulturne baštine, na nacionalnoj i na međunarodnoj razini.  Stupanjem na snagu Konvencije za zaštitu nematerijalne kulturne baštine, umjesto Liste remek-djela usmene i nematerijalne baštine čovječanstva, UNESCO je oformio dvije nove liste: Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva (na koju je upisano čipkarstvo u Hrvatskoj, dvoglasje tijesnih intervala istre i hrvatskog primorja, fešta sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovnika, godišnji proljetni ophod kraljice ili ljelje iz Gorjana, godišnji pokladni ophod zvončara s područja Kastavštine, procesija za križen na otoku Hvaru i umijeće izrade drvenih tradicijskih dječjih igračaka s područja Hrvatskog Zagorja),  i Listu nematerijalne kulturne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita.

Upravo je ruralna baština izvor i temelj seoskog, agro i ekoturizma. To dokazuju već međunarodno priznate manifestacije - Đakovački vezovi, Vinkovačke jeseni, Ižimače, Žetvene svečanosti, Sinjska alka, Korčulanska moreška i druge, koje okupe mnogobrojne turiste. Na popis nematerijalnih kulturnih blaga i ruralne baštine u Hrvatskoj, potencijalna razvitka turističkih djelatnosti čak je 77, među kojima su: Svetomarska mikrotoponimija, Šetana kola s područja Slavonije, tradicijski krznarski obrt Vlatka Gribla u Slatini, užarski obrt Antuna Kneza u Slatini, lončarstvo sjeverozapadne Hrvatske, prerada vune i izrada odjevnih predmeta obitelji Čolakovac iz Gradišta kod Županje, Bećarac - tradicijski vokalno-instrumentalni napjev u Slavoniji, Baranji i Srijemi, te dvadesetak umijeća kuhanja tradicijskih jela i pripremanja kolača, vina i napitaka, izrade raznih ukrasa i nakita i slično, pa i nekoliko govora i dijalekata poput žminjskog govora.

Zaštitom i promocijom do boljitka 

U ruralnu baštinu ubraja se i očuvanje autohtonih vrsta i pasmina. U okviru međunarodne mreže za očuvanje sjemena SEEDNet, u Hrvatskoj su osnovane radne skupine s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Poljoprivrednog instituta u Osijeku, Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima, Instituta za jadranske kulture iz Splita, Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča, Povrtlarskog centra iz Zagreba i Podravke iz Koprivnice, koje rade na utvrđivanju najugroženijih starih domaćih sorti, pripremajući njihovo sjeme za deponiranje u banku gena. Za evidentiranje 26 pasmina autohtonih životinja trenutno brine Hrvatska poljoprivredna agencija.

Vrata i blagajna Ministarstva kulture otvorena su za sve koji žele pojačano skrbiti za ruralnu baštinu i raditi na programima obnove. Projekti obnove pokrenuti su kreditnim linijama i projektom Etno-eko na području cijele Hrvatske, pa je u 2007. Ministarstvo kulture dalo pet milijuna kuna za rehabilitaciju sela i pojedinačnih graditeljskih cjelina. No ljude nije zainteresirala obnova samo stambenih ruralnih cjelina, nego i pomoćnih i proizvodnih objekata. Tako su financijsku pomoć dobili vlasnici malih seoskih vodenica-mlinova u selima oko Požege i Parka prirode Papuk, obnovu grnčarske radionice u Baranji, te obnavljanje tkaonica na tkalačkim stanovima u istočnoj Hrvatskoj.

Hits: 3894
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union