Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Wednesday
Jan 17th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica arrow Socijalnim poduzetnicima u RH treba poticajnije okruženje
Socijalnim poduzetnicima u RH treba poticajnije okruženje
Barbara Becker   
Srijeda, 25 Studeni 2009

ImageSocijalna poduzeća osnivaju se širom svijeta kako bi se ispunili određeni društveni ciljevi i ulagalo u dobrobit zajednice, a ne s primarnim ciljem raspodjele dobiti. Izgradnja socijalne ekonomije i stvaranje uvjeta za socijalno poduzetništvo izvrsna je prilika za stvaranje višestrukih pozitivnih učinaka, ekonomskih i socijalnih. Upravo socijalno, neprofitno poduzetništvo može biti jedan od načina ublažavanja posljedica nezaposlenosti, naročito teško zapošljivih kategorija stanovništva.Važnost socijalnih poduzeća na europskoj razini razvidna je iz izvješća o socijalnoj ekonomiji kojeg je početkom 2009. prihvatio Europski parlament koji ukazuje da u Europskoj uniji djeluje dva milijuna socijalnih poduzeća, s udjelom od 6% u ukupnom broju zaposlenih u EU. Podaci su to koji su se mogli čuti na konferenciji na temu „Socijalno poduzetništvo u Republici Hrvatskoj: mogućnosti i izazovi“, održanoj u organizaciji Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i British Council-a, 17. studenoga 2009., u prostorijama EU Info centra

Otvorena vrata dijalogu o socijalnom poduzetništvu u Hrvatskoj

Ova konferencija označila je početak projekta iniciranog od strane British Council-a i Ureda za udruge s ciljem unapređenja socijalnog poduzetništva u Republici Hrvatskoj, sukladno predviđenim mjerama Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva od 2006. do 2011., odnosno pripadajućeg Operativnog plana. Tijekom provođenja aktivnosti na ovom projektu, različite institucije odnosno organizacije javnog, nevladinog, neprofitnog ali i poslovnog sektora biti će upoznate s načelima i modelima socijalnog poduzetništva.
 
O mogućnostima i izazovima socijalnog poduzetništva u Republici Hrvatskoj govorili su: potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske, prof.dr.sc. Slobodan Uzelac; šef Delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj, Nj.E. Paul Vandoren; veleposlanik Velike Britanije u Republici Hrvatskoj, Nj.E. David Blunt; direktor British Council-a za jugoistočnu Europu, g. Michael Bird, te dr.sc. Igor Vidačak, predstojnik Ureda za udruge.

Milan Medić i Teo Petričević o dobrim iskustvima 

G. John Bromley, direktor National Social Marketing centra, predstavio je britanska iskustva u području socijalnog poduzetništva, a gđa Tina Lee Odinsky-Zec predstavila je rezultate svog istraživanja o organizacijama koje se u Republici Hrvatskoj bave socijalnim poduzetništvom. Konkretne primjere dobre prakse socijalnog poduzetništva predstavili su g. Milan Medić iz Centra za civilne inicijative te g. Teo Petričević iz Autonomnog centra ACT.

Na tragu rasprave održane nakon izlaganja govornika mogu se sažeti sljedeći zaključci:

 • Postoji potreba za daljnjim sustavnim informiranjem širokog spektra dionika o potencijalu socijalne ekonomije i socijalnog poduzetništva.
 • U ranoj fazi razvoja prakse socijalnog poduzetništva u Republici Hrvatskoj nije nužno inzistirati na vrlo strogim definicijama okvira za djelovanje socijalnih poduzeća, ali je svakako potrebno dalje ulagati u stvaranje poticajnog okruženja za njihov rad.
 • Uočena je potreba sustavnog ulaganja u izgradnju kapaciteta i stvaranje infrastrukturne podrške za sve subjekte socijalnog poduzetništva. Jedna od mogućih aktivnosti u tom pogledu je organiziranje referentnih centara podrške koji bi koristili postojeće resurse lokalnih poduzetničkih centara, odnosno gospodarske ili obrtničke komore.
  Potrebno je osigurati financijska sredstva za početna ulaganja u socijalno poduzetništvo, dodatno obrazovanje članova udruga iz područja poduzetništva te za održivost u kasnijim razvojnim fazama poduzetničkog poslovanja. Uz već postojeće natječaje, poput natječaja Ministarstva gospodarstva za socijalno zadružno poduzetništvo, potrebno je razmotriti otvaranje novih ili objedinjavanje postojećih fondova za poticanje socijalno poduzetničkih inicijativa.
  Radi održivosti projekata u području socijalnog poduzetništva potrebno je dodatno poticati poslovni sektor da se aktivnije uključuje u programe socijalnog zapošljavanja, kako kroz programe sufinanciranja programa socijalnog poduzetništva, tako i osiguravanjem pristupa tržištu te pružanjem mentorskih usluga organizacijama civilnog društva koje se bave neprofitnim poduzetništvom. Dobra je praksa koju treba poticati i sudjelovanje predstavnika poslovnog sektora u upravnim odborima udruga civilnog društva kako bi im pomogli u usmjeravanju socijalnih poduzetničkih inicijativa.
 • Kako bi organizacije koje djeluju u području socijalnog poduzetništva bile učinkovitije potrebno je poticati njihovo međusobno umrežavanje i tješnju suradnju. U tom smislu pozdravljena je najava osnivanja Foruma socijalnih poduzetnika na konferenciji u Osijeku 25. i 26. studenog o.g. koji bi trebao pridonijeti uspostavi sustava informiranja i edukacije u području socijalnog poduzetništva
 • Radi dodatne promocije socijalnog poduzetništva neophodna je i uključenost medija koji bi davali više prostora primjerima dobre prakse i davali doprinos osvještavanju javnosti o mogućnostima socijalnog poduzetništva.
  Ured za udruge, u suradnji sa British Council-om i Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva te ostalim nadležnim tijelima, nastavit će raditi na spomenutim aktivnostima u sljedećem razdoblju.
Hits: 4098
Komentari (5)Add Comment
...
napisao Anita , Siječanj 11, 2010
Postovani,

Javljam se iz Banjaluke – Bosne i Hercegovine u kojoj se takodje sve vise prepoznaje znacaj socijalnog poduzetnistva. Vec nekoliko godina aktivna sam u neprofitnom sektoru, organizacijama koje se, izmedju ostalog, bave i socijalnim poduzetnistvom. Voljela bih da sa vama razmjenim iskustva jer i sama dosta istrazujem ovu, veoma perspektivnu i aktuelnu temu. Cesto posjecujem Vas portal jer se na njemu zaista moze pronaci dosta korisnih sadrzaja o temama o kojima danas ovako kvalitetno rijetko koji medij pise. Zeljela bih cuti Vasa razmisljanja, iskustva i sl. oko zakonskog uredjenja ove oblasti. U zakljuccima sa Konferencije pominje se da u ranoj fazi razvoja prakse socijalnog poduzetništva nije nuzno inzistirati na vrlo strogim definicijama okvira za djelovanje socijalnih poduzeca. Da li to znaci da nije nuzno insistirati na donosenju posebnog zakona za socijalna poduzeca? Prema Vasem misljenju i iskustvima, da li bi ovim zakonom bila definisana poduzeca koja zaposljavaju ili pruzaju usluge marginalizovanim grupama izuzev invalidnih osoba obzirom da vec djeluje Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zaposljavanju invalidnih osoba?
Vasi odgovori bili bi nam od velike koristi pri daljem radu i inicijativama za razvoj socijalnog poduzetnistva.

Puno pozdrava iz Banjaluke.
report abuse
vote down
vote up
Votes: +1
...
napisao Ante, Siječanj 12, 2010
Anita,

Osnovani Forum socijalnih poduzetnika trenutno je u fazi rada po skupinama i očekujemo da ćemo do ožujka imati definiran prilično velik broj odgovora, pa između ostaloga i na pitanja koja ste ovdje postavili.

Što se komunikacije i suradnje tiče bilo bi odlično kada bi ostali u kontaktu, pa vas molim samo da nam putem kontakt formulara na ovim stranicama pošaljete svoju mail adresu da možemo nastaviti komunikaciju.

http://www.pomakonline.com/index.php?option=com_contact&Itemid=3

pozdrav

Ante Vekic
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0
...
napisao Ante, Siječanj 12, 2010
evo linka ;)

http://www.pomakonline.com/ind...t&Itemid=3
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0
...
napisao Anita, Siječanj 12, 2010
Ante ,

hvala. Slijedila sam Vasa uputstva, proslijedila kontakt podatke i kraci CV.

Pozdrav,
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0
...
napisao forum50 , Siječanj 16, 2010
Poštovani,
Centar za kvalitetu života Forum 50 je zaiteresiran uključiti se u aktivnosi stvaranja pravvnog okvira za razvoj Socijalno poduzetništva. Do sada smo od raznih županijskih i državnih tijela dobivali odbijenice za takve projekte je "nismo unjihovoj djelatnosti". Forum 50 je u mogućnosti formirati trgovačka društva za ovo područje, pa i tom prilikom nisu htjeli registrirati u našem statutu pojam "osnivanja neprofitnoh socijalnog poduzetništva". Međutim Forum 50 ide dalje u ovom pogledu.
Predsjednik
Pozdrav
Ivan Svetopetrić
www.forum50.hr
report abuse
vote down
vote up
Votes: +1

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union