Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Wednesday
Jan 17th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica arrow Panona kao socijalno poduzetništvo
Panona kao socijalno poduzetništvo
Barbara Becker   
Subota, 28 Studeni 2009
Image
Kornelija Mlinarević kao Panona
One su moderne ali cijene tradiciju, kreativne su i uspješne u svom poslu. Ne slijede trendove,a odjećom i nakitom se  izražavaju na sebi svojstven način. Brand koji se obraća takvim ženama zove se Panona, a predstavila ga je, kao rezultat višegodišnjeg rada Udruga za kreativni razvoj Slap iz Osijeka i to zanimljivom modnom revijom: pistom su prošetale žene koje utjelovljuju duh Panone. "Javni nastupi za mene nisu ništa novo. Često govorim pred velikim brojem ljudi. Ali kad su me iz Slapa zamolili da se prošetam modnom pistom nije mi bilo svejedno. Na kraju moram priznati da mi se svidjelo. Revija je bila pun pogodak", sažela je dojmove jedna od Panona, profesorica osječkog ekonomskog fakulteta Anka Mašek.

Bolje Panona nego svakodnevna odjeća 

TKO SU PANONE
Kreacije Mire Anić i Andrijane Subotić Pjajčik (www.etnamaar.com) nosile su tako glumica osječkog HNK Mira Perić Kraljik, najbolja hrvatska veslačica Mirna Rajle Brođanac, glumica i pjevačica Antonija Šola, profesorica Ekonomskog fakulteta u Osijeku Anka Mašek, direktorica osječkih kinematografa Marijana Bošnjak, zamjenica direktora Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje Kornelija Mlinarević, Natalija Pekić iz Ekonomskog fakulteta u Osijeku, Ivana Brkić iz Slapa i mlada Tena Anić. Nakit su predstavile članice ženskog vokalnog sastava Druge, a zapjevala je i poznata hrvatska etno pjevačica Lidija Bajuk.

Odjeću i nakit za Panonu kreirale su dvije umjetnice. Mira Anić predstavila je kolekciju pod nazivom Myra, koju karakterizaju zemljani tonovi i tradicionalni detalji na modernim krojevima, dok je odjeća dizajnerice Andrijane Subotić Pjajčik u kolekciji Maya bila inspirirana vučedolskom kulturom.
"Haljina u kojoj sam se prošetala iznimno mi se svidjela, a moram reći da je Panona odjeća mnogim kolegicama koje su prošetale pistom bolje pristajala nego ona u kojoj su došle, što se moglo vidjeti i na njima", zadovoljna je bila Antonija Šola, još jedna od Panoninih modela.

Ethno-brand kao pokušaj stvaranja modela socijalnog poduzetništva 

Brand Panona pokušaj je stvaranja robne marke koja bi objedinila šaroliku ponudu rukotvorina panonskog kraja Hrvatske i tako pomogla razvoju turističkih potencijala ove regije. Višegodišnja je to aktivnost Udruge za kreativni razvoj Slap, koja je vjetar u leđa dobila sufinanciranjem projekta stvaranja etno branda od strane Europske unije.
"Ovo je kulminacija projekta Ethno-brand čiji cilj zapravo nije samo stvaranje odjeće za žene koje su Panone. Taj projekt ima i širu priču, a ona se sastoji u standandiziranju rukotvorina, ručno izrađenog nakita i odjeće i objedinjavanju pod zajedničkim brendom, a zatim i zajedničkim nastupom na tržištu, koji bi trebao donijeti posao i zaradu udrugama žena i malim obrtima koje te proizvode izrađuju, a našoj regiji osigurati prepoznatljivost i konkurentnost na međunarodnom turističkom tržištu", objasnila je Sonja Vuković, predsjednica Slapa te istaknula kako je i ovaj projekt pokušaj stvaranja modela socijalnog poduzetništva, priče na kojoj Udruga Slap radi od svog osnutka.

Projekt vrijedan 156.000 eura

Cilj projekta Ethno-brand je pružanje pomoći obrtnicima i udrugama koje se bave izradom rukotvorina, te jačanje turističke ponude Slavonije i Baranje kroz stvaranje jedinstvene robne marke tradicionalnih etno proizvoda i plasmanom te marke na tržište. Projekt Ethno-brand realiziran je u partnerstvu s Regionalnom razvojnom agencijom Slavonije i Baranje i talijanskim partnerom Ecipar Ferrara, a sufinanciran je od strane PHARE INTERREG CBC/INTERREG IIIA fonda Europske komisije. Ukupna je vrijednost projekta 156.000,00 eura.

Image

Mirna Rajle-Brođanac

Mira Perić Kraljik

Marijana Bošnjak

One su Panone

Lidija Bajuk

Antonija Šola

Sonja Vuković, Tena i Mira Anić 

Hits: 5128
Komentari (1)Add Comment
...
napisao Iva, Nellla i Tija, Srpanj 25, 2011
Krasna odjeća,krasan projekt, jako lijepe djevojke, žene...Ma baš smo oduševljene. Gdje kupiti odjeću? Možete li malo više pisati o Panoni
report abuse
vote down
vote up
Votes: +1

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union