Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica arrow Projekti arrow Mikrokrediti ALD-a: Velike stvari počinju malim koracima
Mikrokrediti ALD-a: Velike stvari počinju malim koracima
Narcisa Bošnjak   
Subota, 12 Prosinac 2009

Image
Miljenko Turniški, ALD Osijek
Mikrokreditiranje u svijetu postaje jedan od učinkovitijih načina borbe protiv siromaštva. U Hrvatskoj je takav segment bankarskog poslovanja još uvijek nedovoljno istražen, a oni koji pokušavaju napraviti pomak na tom području susreću se sa znatnim poteškoćama. Ipak, potreba za socijalnom komponentom u kreditiranju sve je izraženija. Shvatili su to i u Agenciji lokalne demokracije iz Osijeka, te su se s ciljem poticanja zapošljavanja u Osječko-baranjskoj županiji, ali i pomaganja malim poduzetnicima u realizaciji i provedbi njihovih poduzetničkih ideja, u partnerstvu s  Razvojnom bankom Vijeća Europe (CEB) upustili u realizaciju projekta „Mikrokrediti za malo poduzetništvo“, kroz koje nude nove mogućnosti brzog i jednostavnog financiranja potreba malih poduzetnika i unaprjeđivanje njihovih poslovnih aktivnosti. Ciljana su skupina poduzetnici s inovativnim idejama koje doprinose stvaranju novih radnih mjesta, a prioritet je razvitak ruralnog turizma.

Potrebna je samo dobra ideja 

„Realizirati (dobru) poslovnu ideju i pokrenuti posao neizvedivo je bez početnog kapitala, do kojega većina, posebice malih poduzetnika dolazi preko kredita. U vrijeme recesije banke kredite daju na kapaljku, ma koliko poduzetnička ideja bila dobra“, kažu u ALD-u.

Korisnici mikrokredita su:

 • obrtnici, 
 • obiteljska poljoprivredna gospodarstva,
 • mala i srednja poduzeća,
 • udruge i
 • zadruge

Ono što je novina u odnosu na postojeće kredite je da se za njih mogu javljati već aktivni poduzetnici, kao i potpuni početnici, koji osim dobre i inovativne poduzetničke ideje pokretanja samostalnog posla - od kojega bi se mogli uzdržavati - nemaju ništa drugo. Krediti su ograničeni minimalnim iznosom od 5.000 eura (u kunskoj protuvrijednosti) i maksimalnim iznosom od 200 tisuća kuna, odobravaju se na šest godina, a kamatna stopa im je vrlo atraktivna: 4,5 % godišnje. Novac se koristi za nabavku osnovnih sredstava, uz godinu dana počeka.

Pojednostavljen postupak realizacije kredita

Postupak odobravanja kredita u odnosu na komercijalne kredite nešto je pojednostavljen, a sama realizacija se obavlja preko mreže podružnica Privredne banke Zagreb. Do sada je kredit odobren određenom broju poduzetnika i to za izgradnju plastenika hidroponskog uzgoja povrća, uređenje i adaptaciju restorana, nabavku opreme i inventara za prozvodnju slavonskog kulena, nabavku desetak muznih krava, uređenje gostinjskih soba za ruralni turazam u Podunavlju, nabavku građevinske skele, dovršetak izgradnje montažnog pogona za proizvodnju, kupovinu voćnjaka, dovršetak sirane i tomu slično.

Svi koji su zainteresirani za dodatne informacija mogu se javiti u ured Agencije lokalne demokracije u Osijeku, Šetalište Franje Šepera 8b, na telefon 203-088 ili 091/888-0970. U Ageciji mogu dobiti sve potrebne obavijesti o programu mikrokredita, ali i besplatnu pomoć pri popunjavanju potrebnih obrazaca, u prikupljanju statusnih dokumenata te u svemu ostalom što je potrebno kako bi se kredit realizirao. Prema informacijama iz Agencije lokalne demokracije broj zainteresiranih za ove mikrokredite kredite sve je veći, što može značiti kako domaće gospodarstvo polako izlazi iz recesije. Projekt se provodi i na području Sisačko-moslavačke i Istarske županije.
 

Hits: 3740
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union