Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Thursday
Jan 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica arrow Projekti arrow Forumom socijalnih poduzetnika do humane ekonomije
Forumom socijalnih poduzetnika do humane ekonomije
Eleonora Dukovac   
Utorak, 26 Travanj 2011
Na Plitvicama je bilo radno
Na Plitvicama je bilo radno
Ključni dionici daljnjeg razvoja socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj okupili su se na Plitvičkim jezerima radi strateškog planiranja daljnjih aktivnosti, u sklopu projekta SEFOR čiji je nositelj udruga Slap. Petnaestak sudionika 17. i 18. travnja su određivali prioritetne pravce djelovanja, u organizaciji Foruma socijalnog poduzetništva. Neformalna je to mreža organizacija, pojedinaca i drugih zainteresiranih dionika utemeljena prije dvije godine s ciljem stvaranja poticajnog okruženja za razvoj socijalnog poduzetništva i humane ekonomije u Hrvatskoj. U svojoj naravi promovira i pozicionira koncept socijalnog poduzetništva kao model cjelovitog i održivog društvenog razvoja u RH. Jasni kriteriji članstva

Sudionici skupa na Plitvicama naglasili su kako će uskoro posebna radna skupina odrediti jasne kriterije za članstvo u samom Forumu koji će okupljati socijalne poduzetnike, institucije i pojedince. Mreža će biti otvorena širokom rasponu potencijalnih članova, koji će biti u dvije kategorije, kao redovni i pridruženi članovi. Osim Pravilnika o članstvu, posebna radna skupina stvarat će i Povelju SEFOR-a.Osnaživanje, zagovaranje, edukacija i umrežavanje, temeljni su elementi misije Foruma koji se obraća širokom krugu dionika. Uz organizacije civilnoga društva, interesantne su im zadruge, trgovačka društva, javni sektor, OPG-i, poduzetnici, obrazovne institucije, eksperti, socijalne banke, investitori, fondovi, sindikati, poduzetnički centri, u konačnici i svi građani.  

Nova ekonomska i socijalna platforma

Na Plitvicama se kristializirala i vizija Foruma koji bi trebao doprinijeti stvaranju nove ekonomske i socijalne platforme u Hrvatskoj. Članovi Foruma vide svoju ulogu u stvaranju hrvatskog društva i gospodarstva koje će biti zasnovano na univerzalnim ljudskim vrijednostima solidarnosti, zajedništva, društvenoj odgovornosti, socijalnoj i ekonomskoj održivosti. I to uz poštivanje rada kao temeljne društvene, stvaralačke i duhovne vrijednosti koja pruža radost i omogućava ostvarivanje potencijala i kvalitet života svih članova zajednice.   

Izgradnja hrvatskog modela 

Sonja Vuković, predsjednica Foruma socijalnih poduzetnika smatra kako se prije svega treba fokusirati na stvaranje kvalitetnog i efikasnog hrvatskog modela te jače promovirati i pozicionirati koncept socijalnog poduzetništva kao model cjelovitog i održivog društvenog razvoja u RH.Naime, postoje stavovi kako bi uloga Foruma trebala biti liderska u regiji upravo uz poticanje društvenih i gospodarskih promjena s izgrađenim hrvatskim modelom poticanja razvoja društvenog poduzetništva. Planira se to učiniti putem učinkovitog i utjecajnog sustava i mreže potpora i resursa koji promiču socijalnu i humanu ekonomiju, uključivanjem građana, te uz integraciju sva tri sektora. U ideji je i osnutak financijskih institucija za potporu društveno odgovornog ulaganja.„Mreža može biti integrator svih dobrih praksi i kreator i inovator dobrih pristupa: biti kreativan i hrabar, biti lider u ovom području, učiti od iskusnijih, pa naučeno primijeniti i stvarati inovacije. Uvijek ići dalje i biti referentna organizacija u socijalnom poduzetništvu“, viđenje je Ranka Milića iz „Zdravog grada “ Split.

Sustavi potpore diljem hrvatske

Najavljeno je organiziaranje sustava potpore socijalnim poduzećima putem resursnih centara u Osijeku, Zagrebu, Rijeci, Splitu i Čakovcu. U ideji je i razvijanje modela korporativnog ulaganja u socijalno poduzetništvo.SEFOR će razvijati i poticajni institucionalni i zakonodavni okvir za socijalno poduzetništvo u suradnji s ključnim dionicima u RH . Prvenstveno i jačati kapacitete članica/mreže. Među ostalim, u ideji je i poticanje međunarodne suradnje s temama socijalnog poduzetništva i razvoj sustava edukacije za socijalno poduzetništvo.

Uskoro i na facebooku

Forum bi, istaknuto je na Plitvicama, uskoro trebao dobiti i svoju organizacijsku strukturu, odnosno upravna tijela i administraciju, a radi bolje komunikacije s javnošću i informiranja članica, Forum će se pojaviti i na Facebooku. Uz to, Forum trenutačno gradi i informacijsku bazu socijalnog poduzetništva u RH, putem anketa koja je razaslana na brojne adrese socijalnih poduzetnika diljem naše zemlje.

Rad u skupinama
Radom u tematskim grupama kreirale su se i buduće akcije SEFOR-a
 

Hits: 3287
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate hitan zajam za isplatu duga? Trebate li zajam z...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union