Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica arrow Projekti arrow Stvaranje poticajnog okruženja za razvoj socijalnog poduzetništva
Stvaranje poticajnog okruženja za razvoj socijalnog poduzetništva
Ante Vekić   
Petak, 15 Travanj 2011

Image
Anka Mašek i Sonja Vuković predstavile su projekt
Problem nezaposlenosti gorući je problem hrvatskog gospodarstva. No, još je veći problem što je među tim nezaposlenima velik broj onih koji su zbog godina, neiskustva, neodgovarajuće spreme, imovinskog ili fizičkog stanja i ostalih predispozicija - gotovo isključeni s tržišta rada, s malom ili nikakvom mogućnosti za pronalaženje posla. Svakim danom pripadnika tih ugroženih i marginaliziranih skupina sve je više. Koncept socijalnog poduzetništva i socijalnog zapošljavanja u svijetu se sve više prihvaća kao odgovor na takvu situaciju. U Hrvatskoj postoje modeli uspješnog socijalnog zapošljavanja, ali zbog nepostojanja jasnog okvira djelovanja organizacija koje žele poslovati na takav, društveno obazriviji način, ti su primjeri suočeni s brojnim poteškoćama.

Kako bi se olakšalo i potaknulo socijalno poduzetništvo od organizacija civilnog društva povezanih od strane Udruge Slap krenula je inicijativa stvaranja Foruma socijalnog poduzetništva kao mreže koja bi trebala raditi na stvaranju poticajnijeg okvira za razvoj socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj.

Pet modula provedbe projekta

Za provedbu ciljeva Foruma socijalnog poduzetništva osigurana su novčana sredstva predpristupnog EU fonda kroz IPA IV komponentu Lokalna partnerstva i u narednih 12 mjeseci koliko će se provoditi projekt SEFOR bit će provedene sljedeće aktivnosti: 

USTROJ MREŽE – FORUMA SOCIJALNOG PODUZETNIŠTVA – Forum će se fokusirati na tri glavna područja djelovanja: 1. Stvaranje regionalnih centara potpore u Osijeku, Zagrebu, Splitu i Rijeci, 2. Pripremu i provedbu strategije razvoja socijalnog poduzetništva s naglaskom na zakonski okvir djelovanja, etički kodeks i stvaranje infrastrukture podrške i 3. Zagovaranje i stvaranje podrške kod glavnih dionika (ministarstva, Ured za udruge, Nacionalna Zaklada, financijske institucije...)

PRAĆENJE I POPULARIZACIJA SOCIJALNOG PODUZETNIŠTVA – Putem web magazina Pomakonline.com bit će popraćeni primjeri dobre prakse i otvoreno mjesto za javnu raspravu o temama socijalnog zapošljavanja i socijalnog poduzetništva

IZGRADNJA KAPACITETA – Edukacija će se odvijati na dvije razine: 1. Za socijalno poduzetništvo bit će obučena skupina konzultanata, stručnjaka za pojedina područja poslovanja (pravo, financije, marketing...) i 2. Socijalnim poduzetnicima iz četiri hrvatske regije bit će pružena edukacija iz kritičnih područja poslovanja

MARKETINŠKE USLUGE – Kako bi se povećala vidljivost i potražnja za uslugama i proizvodima socijalnih poduzetnika, za organizacije koje budu sudjelovale u projektu bit će osigurana pomoć pri kreiranju i provođenju plana odnosa s javnošću, osimišljavanju i izradi vizualnog identiteta i prikladnih promo-materijala, ambalaže i ostalih marketinških alata.

POKRETANJE NAGRADE ZA SOCIJALNOG PODUZETNIKA GODINE – Kao dodatni promocijski alat bit će utemeljena i dodijeljena nagrada za Socijalnog poduzetnika godine – organizaciju koja u najvećoj mjeri zadovoljava kriterije i promiče prinicipe socijalnog poduzetništva, kreirajući najveći utjecaj na zajednicu u kojoj djeluje. 

Jednaka prilika socijalnim poduzetnicima 

Ukupna vrijednost projekta iznosi 120.090 eura, od čega je 85% (100.000 eura) iznos doniran od strane EU, dok su ostatak vlastita sredstva partnera u projektu: Udruge Slap iz Osijeka, Centra za tehničku kulturu Rijeka i Udruge Zdravi grad iz Splita.

„U praksi se susrećemo s različitim incijativama socijalnog poduzetništva. Uglavnom su to male udruge i pojedinci koje žele u svojoj sredini promijeniti situaciju na bolje. Ovaj projekt pomoći će svima njima stvoriti okruženje u kojem će humaniji pristup poduzetništvu dobiti priliku za ravnopravno uključivanje na tržište“, istaknula je Sonja Vuković, predsjednica Udruge Slap na medijskoj promociji projekta. 

Hits: 2984
Komentari (1)Add Comment
...
napisao Dijanošić LJubica, Svibanj 11, 2011
Konačno sam našla ono što mi je u glavi više od godinu dana.Na pitanje kako pomoći lokalnoj sredini,marginaliziranima,starijima, ženama a uz to nezaposlenima, odgovor je socijalno poduzetništvo,aktivno kreirati i sudjelovati u novom poslu. Molim vas da nam pomognete u toj ideji.Osobno sa zainteresirana za to kao i udruga invalida otoka Hvara. Već sam dosla do nekih informacija ali treba još mnogo konkretnog znanja. moja adresa.DIJANOŠIĆ LJUBICA Vrboska o.HVAR e-mail Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript
report abuse
vote down
vote up
Votes: +1

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union