Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica arrow Čitaonica arrow SOCIJALNO PODUZETNIŠTVO: Novi kapitalizam u službi čovjeka
SOCIJALNO PODUZETNIŠTVO: Novi kapitalizam u službi čovjeka
Ivona Grubišić   
Četvrtak, 16 Lipanj 2011
Image
Bankar siromašnih: Muhammad Yunus

Muhammad Yunus, „Building Social Business: The New Kind of Capitalism that Serves Humanity's Most Pressing Needs“

Pravi uvid u globalno siromaštvo i jedinstvenu perspektivu na supostojanje socijalnog i tradicionalnog poduzetništva, a sve kako bi se smanjila neimaština i poboljšao život ljudi diljem svijeta, nudi Muhammad Yunus u knjizi „Building Social Business: The New Kind of Capitalism that Serves Humanity's Most Pressing Needs“. Smisao socijalnog poduzetništva je radost, piše Yunus. A radost je i čitati njegovu knjigu u kojoj vrlo jednostavno piše o pothvatima koji ulijevaju nadu. Knjiga je osvježavajuće laka za čitanje, nudi brojne pronicljive ideje s praktičnim savjetima, taktike za sve koji su spremni zaroniti u svijet socijalnog poduzetništva. Izgledno je da će socijalno poduzetništvo u skoroj budućnosti postati nezaobilaznim dijelom našeg gospodarstva i da će pozitivno promijeniti živote mnogima. Čak i okorjelom skeptiku bilo bi teško ne maštati i sanjati nakon što magija riječi dr. Muhammada Yunusa počne dobivati smisao. A mnogo je toga u knjizi čemu se, kao i autoru Yunusu može diviti.

Podsjetnik na dobronamjerni kapitalizam 

Yunus ukazuje da rad u nekoj društvenoj djelatnosti ne znači spuštanje nečijih standarda kako bi zaposlenicima ponudili konkurentne plaće i povlastice; to jednostavno znači ne zarađivati na siromašnima. Njegova je knjiga podsjetnik da kapitalizam može imati i dobronamjernije oblike. Pionir u mikrofinanciranju, Yunus (dobitnik Nobelove nagrade Nobel 2006. za Grameen Banku) objašnjava kako vjeruje da socijalna inicijativa može ispuniti ono što on smatra propalim obećanjem slobodnog tržišta.

Dajući siromašnima izvore prihoda kako bi sebi pomogli, Muhammad Yunus im je ponudio nešto vrjednije od obroka, dao im je sigurnost u njezinu najosnovnijem obliku. Dr. Yunus pobudio je nove temelje kapitalizma, čime je socijalno poduzetništvo dobilo potencijal za ispravak propalih obećanja slobodnog tržišta.

Odlična knjiga za proučavanje socijalnog poduzetništva 

Yunusova je knjiga zapravo na 300 stranica velika molba društvu i ljudima da se konačno pomaknu s mrtve točke i pokrenu posao koji donosi zaradu, ali istodobno i čini više dobra. Upozorava na neke osnovne, a svima dobro poznate nedostatke kapitalizma: zarada je bitnija od ljudi, a uspjeh svjetske ekonomije ispred je neodrživoga razvoja (npr. ekološka štetnost, iskorištavanje radnika i sl.). Kapitalizam daje pogrešnu sliku da je ljudima u prirodi biti jednodimenzionalan, a da mu je jedini cilj povećati zaradu.

Autor ne iznosi fraze poput one da ako ste iz neprofitnog sektora i činite dobro ujedno i znate sve najbolje! Čudesna je Yunusova snaga u pokušavanju iskorjenjivanja siromaštva. Njegovu knjigu treba pročitati i razumjeti. Ne treba Yunusa suditi samo prema njegovim rezultatima, nego prema stvarnoj težini njegovih uloženih napora.

Yunus otvoreno adresira i piše da je u Indiji, primjerice dobro štivo u socijalnom sektoru, na žalost, nedovoljno. Iako su skupocjeno odjeveni, poput onih u u Bill & Melinda Gates Fondaciji, pomogli popraviti vidljivost ovog sektora, još je uvijek malo toga jasno o socijalnom poduzetništvu, a ova je knjiga izvrsna za njegovo proučavanje.

Hits: 3019
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union