Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Wednesday
Jan 17th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica arrow Projekti arrow "Vilenjacima" otvoriti štedne račune
"Vilenjacima" otvoriti štedne račune
Željka Mandić   
Četvrtak, 06 Listopad 2011
Image
Inovativnom idejom do boljeg sutra - ARTUSI
Ne vjerujete u vile i vilenjake? Samo jedan pogled na neku od fotografija koje je napravila Iva Lulić uistinu bi vas mogao razuvjeriti – ukoliko je, naravno, vaš spreman odgovor na to  pitanje bio: „ne!“. Na njezinim fotofrafijama vile i vilenjaci toliko su vjerni, toliko stvarni... I tako je lako „otploviti“ u svijet bajki. A u ovaj svijet bajki Iva Lulić nije došla baš bajkovitim putem. Već kroz vrata Doma za nezbrinutu djecu u zagrebačkoj Nazorovoj ulici. „Mogu reći da sam sasvim slučajno došla u Dom u Nazorovoj. Prijateljica je tamo imala neke likovne aktivnosti s djecom, pozvala me da dođem vidjeti i tako sam, zapravo, ostvarila i ja prvi kontakt s tom djecom. I znate što? Mene su odmah, u mojoj mašti, podsjetili baš na vile i vilenjake“ – sjeća se fotografkinja Iva Lulić. A sjećanja su joj i draga i živa, pa brzo i zaneseno nastavlja svoju priču. Mogli bismo reći da je to priča o tome kako ideja, ponesena silnom pozitivnom energijom, ipak ima priliku postati stvarnost. Možda ne stvarnost kakvu bismo priželjkivali, ali zasigurno promjenu na bolje.

Novac od fotografija staviti djeci na njihove račune

Jer promjena na bolje čeka tek rijetku djecu koja proslave 18. rođendan, a štićenici su Doma za djecu. Čeka ih tada život izvan Doma. Za mnoge od njih to je možda i najteži dio puta – smatra Iva Lulić, pa je odlučila, ni manje ni više, nego pozvati u pomoć i vile i vilenjake kako bi ovoj djeci pružila bolje šanse za kvalitetan život nakon što pogase osamnaest svjećica na rođendanskoj torti. I tako je Iva stvorila ARTUSE, vile i vilenjake. Kako su ju djeca podsjetila baš na ta bića iz bajki, odlučila ih je fotografirati onako kako ih ona i vidi.

Fotografije gotovo nikoga nisu ostavile ravnodušnima. Iva je, zajedno sa suradnicima, organizirala više izložbi u Zagrebu i Karlovcu i sve su bile iznimno posjećene. Odlučila se i na osnivanje udruge kako bi konkretnije mogla pomoći djeci. Naime, novac koji dobiju donacijom za neku od fotografija bit će novac za djecu iz Nazorove. Iva pojašnjava kako još uvijek traži model (s bankama i institucijama) kako da se djeci otvore štednje ili računi s kojima bi mogli raspolagati nakon svoje 18. godine. Ideja joj je da taj novac svakako namjenski potroše. „Novac se brzo potroši. Želim da ovaj bude, recimo, za nastavak njihovog školovanja, neko usavršavanje, učenje jezika... Nešto s čim će moći doprinjeti kvaliteti svog života što dugoročnije“, priča Iva Lulić. I puna je ideja kako bi se sve fotografije nastale na vrlo zahtijevnim snimanjima mogle iskoristiti.

Vilenjaci nose poruke

Nakon izložbi i odbrog odjeka u javnosti, ideje se samo nižu. „Fotografije nastale na snimanjima koristit će se i za izradu "Vilenjačkih karata Artusa" s porukama koje bi sadržajno bile zanimljive zanimljive odraslima, ali i djeci. Svaka karta odnosno svaki vilenjak Artus biti će nosilac jedne poruke - vilenjačke poruke ovom svijetu. Osim karata postoji i mogućnost izrade drugih proizvoda poput postera, printanih majica, tapeta, slikovnica – kaže I. Lulić i neprestano se pričom vraća na domsku djecu.

"Ta djeca su mali ljudi koji su vrlo rano osjetili da život nije bajan, ali baš ta nesreća u životu kao da ih je natjerala da prije ostalih shvate što je zapravo vrijedno u životu, a to je ljubav", smatra fotografkinja vila i vilenjaka.

Kaže kako se u „svijetu udruga“ još uvijek traži, voljna je učiti o vođenju udruge, pisanju projekta i uložiti trud kako bi ova udruga mogla na najbolji mogući način ostvariti svoj cilj; pomoći domskoj djeci. Uz to, i Iva se profesionalno usavršava, potvrđuje i razvija kao fotografkinja. Sjajnih kritika joj ne manjka, odmah ih je „pokupila“ i oduševila publiku. Slijede joj nova snimanja, rad na razvoju udruge, osmišljavanje kako riješiti neke administrativne teškoće oko otvaranja računa djeci. „Idem, žurim dalje. Moram još svašta obaviti. Danas još možda i do Hrelića gdje često kupujem vilenjačku odjeću“ – priča Iva koja je Pomaku rado predstavila svoj rad u udruzi Artus. Zašto Artus, zašto su vile i vilenjaci – Artusi? Ako niste još sami prijetili, riječ artus je zapravo unatraške pročitana riječ sutra. Jer baš se to želi ovim domskim vilama i vilenjacima, bolje sutra.

Image

Image 

Hits: 2159
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union