Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica arrow Projekti arrow Projekt ORGANICA.net: Studijsko putovanje Subotičana Osijeku
Projekt ORGANICA.net: Studijsko putovanje Subotičana Osijeku
Željka Mandić   
Srijeda, 09 Studeni 2011

Image
Organskom hranom do konkurentnosti
Projekt ORGANICA.net, kojim se promiče ideja i praksa organske poljoprivrede, ovih je dana zaživio i kroz studijsko putovanje članova Udruženja TERRA'S iz Subotice Osijeku. Radi se, podsjetimo,o projektu prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije (u sklopu IPA-e) u kojemu su uz glavne partnere, subotički TERRA'S i Udrugu za kreativni razvoj SLAP iz Osijeka, također partneri i Predškolska ustanova „Naša radost“ iz Subotice te Centar za predškolski odgoj iz Osijeka.

Tako je u Osijek stiglo tridesetak sudionika željnih novih znanja i spremnih da svoja prenesu – a bili su to uglavnom predstavnici „Naše radosti“, poljoprivrednici orijentirani prema organskome, no i agronomi i studenti turizma koji vide organsku poljoprivredu kao nužnost za održivi razvoj, kako poljoprivrede, tako i turizma.Krenimo otpočetka! Prva stanica – eko imanje Marice Završki u Dardi.

Marica - dobitnica nagrade za bioproizvod godine

Upravo je ona, naime, dobila nagradu za bioproizvod godine na ovogodišnjem i nedavno održanom Međunarodnom festivalu organskih proizvoda – Biofestu 2011. Marica na svom imanju pretežno sadi kupine i jagode, no ima i svoj povrtnjak koji većinom služi za prehranu njezine uže i šire obitelji. Sve su to, dakako, organski proizvodi. Gospođa Završki kazala je svojim posjetiteljima iz Subotice kako su se „njezini već potpuno odvikli od proizvoda koji se nude u dućanima“. A razlog je – odmah osjete razliku! Organsko je, kaže ona, puno ukusnije. O kakvoći namirnice nepotrebno je posebno i isticati.

Od kupina prave, doznali su Subotičani, džemove, sokove i ekološko kupinovo vino, na koje su osobito ponosni jer su njime više puta osvojili nagrade za najbolji ekološki proizvod. S Maričinog imanja uputili su se potom do Eko vrtića „MAK“ u Osijeku. Velik je to vrtić, dnevni „drugi dom“ za čak 160 djece. Što je dobro, jer se tako značajan broj najmlađih od svojih vrtićkih dana uči o važnosti ekologije. Vrtićke su prostorije opremljene namještajem od ekološkog materijala, ništa se tu ne baca, već se djeca uče razvrstavati otpad i prikladni koristiti za kompostiranje.Vještinu kompostiranja, bilo je to zadovoljstvo vidjeti, naučili su gotovo svi vrtićarci. A otkrili su i kako razne sjemenke mogu poslužiti kao materijal za izradu raznih zanimljivih predmeta i crteža. Kako napominju članovi subotičke „Naše radosti“, cilj ovog pojesta Dječjem vrtiću „Mak“ i bio je kako bi razmijenili iskustva te i sami dobiju nove ideje i inicijative za pisanje i provođenje projekata iz područja zaštite životne sredine u prostorima gdje se odgajaju djeca. 

Nakon vrtića - posjet imanju "Orlov put" 

Nakon vrtića, treća „stanica“ bilo je imanje „Orlov put“ vlasnika Gorana Guska, nedaleko Osijeka. Gusak se već godinama bavi organskom poljoprivredom i već je po organskim principima spojio i ratarstvo i voćarstvo i stočarstvo. U njegovom se dvorištu, uvjerili su se posjetitelji, životinje slobodno kreću i hrane isključivo organskom hranom, dok je drvena kuća u kojoj živi s obitelji obojena prirodnim bojama. Nastoje tako poštovati prirodu na svaki dostupan im način. Na Guševoj farmi zatekli su i perad, ovce, koze, krave, konje ali i – vijetnamsku prasad. Zbilja rijetku na ovim područjima!

U preradi je trideset vrta iz kiselog, slatkog i mesnog programa, a cjelokupno je imanje ponajbolji dokaz, drže posjetiejli, kako organska poljoprivreda uistinu može pridonijeti većoj kvaliteti života, zdravstvenoj i ekonomskoj.Nije se, dakako, samo gledalo, već se nešto i kušalo. Ručak od kompletno organskih proizvoda, a nakon dobrog obroka koji daje vitalnost i energiju bilo je pravo vrijeme za sastanak koji je imao  cilj da se proizvođačima iz Srbije približe njihova iskustva, te da im se ukaže na značaj udruživanja u organskoj poljoprivredi. 

Put se isplatio: nova iskustva, znanja, suradnja... 

Utisci su puta, kako su ih nabrojali posjetitelji, su:  važnost i daljnjeg djelovanja na osvještavanju o značaju životne sredine, obuke najmlađih o ekologiji, važnost organske prehrane i izuzetna korist od konkretnih informacija s terena što uistinu znači i u praksi jest organska poljoprivreda. A ona je, kako je na početku istaknuto, zasigurno nužnost u budućnosti, izazov u sadašnjosti i neminovnost ako se želimo kretati prema održivom razvoju i povećanju kvalitete življenja koja počinje - s ishranom.  

Hits: 2333
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union