Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica arrow SEFOR: Napredni tečaj izrade poslovnog plana društvenog poduzeća
SEFOR: Napredni tečaj izrade poslovnog plana društvenog poduzeća
Željka Mandić   
Utorak, 08 Studeni 2011

Polaznici naprednog tečaja učili su kako izraditi poslovni plan
Poduzetničkoj ideji treba poslovni plan
Bez poduzetničke ideje nema ni poduzetničke aktivnosti. Pa kako od ideje sve počinje, tom je temom započeta i današnja radionica, kojom se, zapravo, nastavlja provedba edukacijskog programa za jačanje kapaciteta udruga u okviru projekta SEFOR. Ovoga puta radi se o naprednom tečaju, jer, podsjećamo, već je održan početni tečaj za one koji se i po prvi puta susreću s temom i idejom socijalnog poduzetništva. Bio je to tečaj pod nazivom „Socijalnim poduzetništvom do održivosti“, a danas započeti naslovljen je „Izrada poslovnog plana društvenih poduzeća“. Trener Teo Petričević iz udruge ACT, Čakovec, konkretnim primjerima, modelima, radom u grupama educirao je polaznike o izradi poslovnog plana društvenog poduzeća. 

 U središtu poduzetničkog projekta - vrijednosti

Osobito se pokazao korisnim, a polaznicima zanimljiv i upotrebljiv model, u kojemu su, kroz rad u grupama, definirali vrijednosti „svojega“ poduzeća – ili udruge – potom razmatrali moguće proizovode ili usluge, resusre koji bi im bili na raspolaganju u njihovom poduzetničkom projektu, partneri, tko su kupci (ili samo klijenti), kakve odnose s kupcima (klijentima) graditi i održavati, koje komunikacijske kanale birati. I, u konačnici, razmatrali, kroz ovaj model, moguće troškove i prihode. Dalo je to polaznicima jednu cjelovitiju sliku o čemu sve treba razmišljati, ako se razmišlja o društvenom poduzetništvu kroz udrugu, ili, pak, kroz neki drugi pravni oblik trgovačkog društva kojemu bi udruga bila osnivač. Igor Bajok, također trener ove radionice, pojasnio je polaznicima i neke zakonske odredbe vezane uz mogućnost udruga koje žele obavljati i gospodarsku djelatnost. Uz zaključak kako je još podosta toga zakonski nedefinirano, ili nedovoljno jasno definirano, ponovno je naglašena stvarna potreba za donošenjem Strategije za stvaranje povoljnog okruženja za društveno poduzetništvo, koja je, naime, u izradi.

Osnivanje, upravljanje i odlučivanje u društvenom poduzeću

Sudionci radionice kroz svoja su pitanja, ideje i raspravu pokazali ozbiljan interes za bavljenje društvenim poduzetništvom; a svoja će znanja nastaviti izgrađivati 15. studenog kada se nastavlja ovaj napredni tečaj i to kroz sljedeće teme: troškovi pokretanja i poslovanja društvenog poduzeća, cashflow analiza i planiranje, izračun točke pokrića (break even analiza); upravljanje i odlučivanje u društvenim poduzećima; mjerenje učinka društvenih poduzeća; osnivanje i registracija društvenog poduzeća. Na tečaju je sudjelovalo dvadesetak polaznika iz udruga različitog profila – Ars Publica, Centar za civilne inicijative, Direct-O, Udruga za terapijsko jahanje Krila, Forum za slobodu odgoja, Perun, Pun ko šipak, Suncokret, Roda i Slap. Svi su s radionice otišli s novostečenim znanjima te vrlo znatiželjni oko tema koje ih na ovom tečaju čekaju sljedeći tjedan.

Hits: 2077
Komentari (1)Add Comment
...
napisao Irena, Studeni 08, 2011
korisno!
report abuse
vote down
vote up
Votes: +1

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union