Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica arrow Industrijskoj Rijeci i Kvarneru dati i "zelenu" šansu
Industrijskoj Rijeci i Kvarneru dati i "zelenu" šansu
Helena Anušić   
Nedjelja, 30 Listopad 2011

Image
Gradovi vape za obnovljivom energijom
Rijeka je industrijski grad i stoga, na neki način, pravo mjesto da se progovori o „zelenom poduzetništvu“ i izvorima energije koji ovaj primorski grad neće toliko onečišćavati. Naime, u Rijeci je ovih dana održana radionica na temu „uloga udruga u budućim razvojnim projektima obnovljivih izvora energije“ i  to u organizaciji  Društva za oblikovanje održivog razvoja (DOOR)  i Eko Liburnie. Iako je radionica  bila namijenjena predstavnicima civilnog i privatnog sektora (i svim zainteresiranima, naravno), pozivnice su upućene i predstavnicima gradske i županijske vlasti. No nikoga od pozvanih na skupu nismo vidjeli. A cilj radionice bio je  jačanje kapaciteta udruga u praćenju i javnom zagovaranju održive energetske politike, prvenstveno na lokalnoj i regionalnoj razini.

Premalo vjetra puše u vjetroelektrane 

Govoreći o konkretnim primjerima, obnovljivi izvori energije nedovoljno se koriste u Republici Hrvatskoj. Vjetroelektrane postoje, no uzimajući u obzir samo Jadransku obalu i količinu vjetra koja na istoj puše, istih je premalo, kao i biomase koja je u nedovoljnoj mjeri zastupljena u Lici i Gorskom Kotaru, rekao je predsjednik Eko Liburnije, Ranko Tadić.

Dodao je i kako je  Europska unija ta koja Hrvatsku 'tjera' na korištenje obnovljivih izvora energije i ulaskom u EU naša zemlja će, eto, uspjeti prijeći  prag od 10% korištenja energije iz obnovljivih izvora. Pristupom brojnim fodnovima i sredstvima otvorit će se i novi kanali prihoda, vjeruju u Eko Liburniji.

A u svijetu je veliki zaokret učinjen u smjeru 'zelenog poduzetništa' uvjetovanog osvješćivanjem o porastu stanovništva i smanjenju obnovljivih izvora. Rijeka, kao grad koji je „zagrljen“ industrijom, a, nažalost, i jedan od najzagađenijih hrvatskih gradova, trebao bi više ulagati u obnovljive izvore energije, istaknuo je Tadić. 

Birokracija koči veću upotrebu obnovljivih izvora energije

Jedan od razloga treba se tražiti u nedovoljnoj informiranosti građana o ovoj temi, rekla je predsjednica DOOR-a, dr. sc. Maja Božičević-Vrhovčak, dodajući kako je čimbenik koji otežava prelazak na iskorištavanje obnovljivih izvora energije i birokracija. Jaki na riječima, slabi na djelima, tim bi se riječima, rekla je Božičević-Vrhovčak, mogao opisati  trud velikih državnih tvrtki poput HEP-a koji u nedovoljnoj mjeri koriste obnovljive izvore energije, a ukoliko ih i koriste – to čine pod uvjetima koji trebaju zadovoljiti Europsku unije i njihove propise.

I ništa dalje od toga. Inicijativa još uvijek dolazi samo izvana, isticali su članovi DOOR-a, a  u Hrvatskoj obnovljive izvore energije u većoj mjeri koriste inozemne tvrtke te one koje su u većinskom vlasništvu stranaca.  Osvrčući se na dosada učinjeno, istaknula je kako je DOOR u protekloj godini dio aktivnosti usmjerio na edukaciju mladih kroz „Malu školu čiste energije“ kojom se htjelo unaprijediti osnovnoškolsko obrazovanje na područjima energije, energetike i energetske efikasnosti.

Prilika za stvaranje novih zanimanja  

Ono što je posebice važno u današnjim ekonomskim okolnostima jest to da bi veća upotreba obnovljivih izvora energije urodila i novim radnim mjestima, novim specijaliziranim stručnjacima različitih profila. Primjerice, DOOR je već organizirao obuku za instalatere sustava koji koriste sunčevu energiju, jer ih na tržištu, naprosto, nema.  Kako u Hrvatskoj pokrenuti održivo lokalno energetsko planiranje i provedbu na području energetike,te je li moguće postići stopostotnu pokrivenost obnovljivim izvorima energije, teme su o kojima se govorilo na panel raspravi.

Otvorene su tako mnoge nove ideje, prvenstveno o lokalnom planiranju energetskog razvoja zajedncie, za što je nužan preduvjet visok stupanj neovisnosti lokalne uprave kako u političkom tako i u financijskom dijelu. Oko tog zaključka bili su složni svi sudionici radionice.  

Ambiziozni europski planovi i ciljevi

Govoreći o budućnosti, želje DOOR-a, ali i EU na polju energetike, su sljedeće: do 2020. godine smanjenje emisije stakleničkih plinova za 20%, povećanje udjela obnovljivih izvora energije za 20% te smanjenje potrošnje energije za 20% u odnosu na projiciranu potrošnju u zemljama Jugoistočne Europe koje se pripremaju za članstvo u Europskoj uniji.

Radionica održana u Rijeci četvrta je u nizu u okviru projekta Javno zagovaranje i praćenje politika vezanih za obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost u RH koji provode  udruge DOOR, ZUK, Eko Zadar, Eko Liburnija i Press centar za okoliš u partnerstvu sa Energetskim institutom Hrvoje Požar i udrugom FOCUS iz Ljubljane.

Hits: 1555
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union