Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Thursday
Jan 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica arrow Projekti arrow ESCO | Dobar projekt koji pomaže zapošljavanju osoba s invaliditetom
ESCO | Dobar projekt koji pomaže zapošljavanju osoba s invaliditetom
Ivona Grubišić   
Četvrtak, 24 Studeni 2011

Image
Edukacijom protiv nezaposlenosti
Čak 530.000 osoba s invaliditetom, koliko ih danas živi u Hrvatskoj (svaki četvrti Hrvat je u invalidskoj mirovini), u svakodnevnom se životu suočavaju s brojnim problemima i preprekama, ali još češće s predrasudama i stereotipima. Primjerice, osobe s invaliditetom nemaju radnog iskustva, znanja i vještina za otvoreno tržište rada, a obrazovni programi (redovni i programi obrazovanja odraslih) nisu u skladu s njihovim interesima i sposobnostima, kao ni s potrebama tržišta rada.

„Prema istraživanju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), osobe s invaliditetom ponekad imaju i negativan stav prema traženju posla, a nerijetko je prisutan i strah od gubitka prava iz sustava socijalne skrbi. S druge strane, razumljivo je da poslodavci žele zaposliti osobu koja je fleksibilna i može obavljati poslove na više različitih mjesta. Ono od čega oni strahuju je činjenica da osobe s invaliditetom ne će postići isti radni učinak kao ostali te da će imati problema u komunikaciji s ostalim zaposlenicima. I jedni i drugi imaju i nešto zajedničko - ni poslodavci ni osobe s invaliditetom u Hrvatskoj nisu dovoljno informirani o mogućnostima obrazovanja/zapošljavanja osoba s invaliditetom“, ističe Teo Petričević, voditelj projekta.

Obrazovanje za socijalno zadrugarstvo

U Međimurskoj županiji živi više od 12.000 osoba s invaliditetom. Gotovo polovina toga broja (njih 5.858 ili 49 %) u radno je aktivnoj dobi. Prema podatcima HZZ-a u prvoj polovini 2011. godine u ovoj je županiji bilo registrirano 166 nezaposlenih osoba s invaliditetom. Naravno, broj osoba s fizičkim i mentalnim oštećenjima daleko je veći, no to je već pitanje određivanja statusa osobe s invaliditetom od strane HZZ-a, Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zaošljavanje osoba s invaliditetom, tumačenja Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom, nacionalnih i regionalnih politika, itd.

Ukupna vrijednost projekta je 110.120,12 EUR, od čega je najveći dio financirala Europska unija u okviru IV. komponente Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) – Razvoj ljudskih potencijala, a manji dio Međunarodna mreža fondacija Otvoreno društvo.

Autonomni centar - ACT u partnerstvu s Međimurskom županijom i udrugama osoba s invaliditetom s područja županije (Udruga slijepih, Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom, Društvo tjelesnih invalida Međimurja, Društvo distrofičara, invalida celebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invaliditeta Čakovec) u 2011. godini provodio je projekt “ESCO – Obrazovanje za socijalno zadrugarstvo – nove mogućnosti zapošljavanja osoba s invaliditetom”. Glavni je cilj projekta bio povećati mogućnosti zapošljavanja osoba s invaliditetom u Međimurskoj županiji, promicati socijalnu inkluziju i podići razinu svijesti o mogućnostima zapošljavanja osoba s invaliditetom razvojem održivih modela na lokalnoj/nacionalnoj razini.

Kroz socijalnu zadrugu do aktivnog građanstva s jednakim mogućnostima

Kroz desetke aktivnosti, u projekt je bilo uključeno 48 osoba s fizičkim i mentalnim oštećenjima. U edukacijskim programima sudjelovalo je 38 osoba, od kojih je njih 30 uspješno završilo program za voditelja ureda, web administratora, knjigovođe i šivačice. Trinaest organizacija civilnog društva, jedinica lokalne samouprave i privatnih tvrtki omogućilo je stjecanje dodatnog radnog iskustva kroz praktičan rad za 14 osoba u trajanju jednog do tri mjeseca. Više informacija o aktivnostima projekta dostupno je na internetskim stranicama projekta ESCO ili kroz kratak video o projektu.

U sklopu projekta osnovana je socijalna zadruga Humana Nova, te je opremljena šivaonica i zaposleno nekoliko osoba. Socijalna zadruga Humana Nova potiče zapošljavanje osoba s invaliditetom i drugih društveno isključenih osoba kroz proizvodnju i prodaju kvalitetnih i inovativnih tekstilnih proizvoda od ekoloških i recikliranih materijala za domaće i inozemna tržišta. Detalji o zadruzi dostupni su na internetskim stranicama www.humananova.org

Socijalna zadruga Humana Nova jedno je od četiri društvena poduzeća kojih je Autonomni centar - ACT osnivač i član. Portfolio nadopunjuju još ACT Printlab d.o.o.ACT Konto d.o.o. i CEDRA - Centar za eko-društveni razvoj. Ovakvim poduzetničkim djelovanjem ACT teži ostvarenju vizije - društva aktivnog građanstva s jednakim mogućnostima i slobodnim pristupom znanju i informacijama.

Image
Kroz projekt ESCO nastala je šivačka zadruga Humana Nova u kojoj je zaposleno nekoliko osoba
 

Image
Nacionalnom promotivnom kampanjom ACT promovira socijalno zapošljavanje
 

Hits: 1849
Komentari (1)Add Comment
...
napisao Dejana, Studeni 24, 2011
Jako dobra inicijativa
report abuse
vote down
vote up
Votes: +1

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union