Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Wednesday
Jan 17th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica arrow Projekti arrow BANKA HRANE – humanošću protiv gladi
BANKA HRANE – humanošću protiv gladi
Ivona Grubišić   
Utorak, 29 Studeni 2011

Image
Pomoć socijalno ugroženima
Pomozite, hrana je život! – apel je iza kojeg stoji Banka hrane, međunarodna nevladina humanitarna organizacija FEBA (Federation Europeenne des Banques Alimentaires), osnovana prije četvrt stoljeća, sa sjedištem u Parizu. 

Naziv organizacije – BANKA hrane - mnogima je u najmanju ruku čudan jer uz pojam banke najčešće vežemo odbojnost, posebice posljednjih godina jer su zbog njihovih nerijetko „lihvarskih“ kamata na kredite građana, kamatnu stopu koja se neprestano mijenja i uglavnom raste i ostalih „sitnica“ koje svima nama život znače, mnogi došli na rub opstanka, a neki na žalost ostali i bez svojih domova. No ovoj human(itarn)oj banci ime je dala Europska unija, iz koje i potječe prva. I Banka hrane Hrvatska brzo se širi, a dogodine bi – nakon riječke i čakovečke - mogla dobiti i osječku adresu, ispuni li Grad Osijek obećanje i osigura skladište.

Siromaštvom su prvenstveno pogođeni ljudi niskog stupnja obrazovanja, nezaposleni, stanovnici ruralnog područja, djeca, stariji, invalidi, izbjegle i raseljene osobe, samohrane majke, pripadnici nekih nacionalnih manjina (poput Roma)…

Korisnika Pučke kuhinje u Osijeku trenutačno ima gotovo 200, i ova će im organizacija sigurno biti od velike pomoći. Na žalost, mnogo je i umirovljenika koji prema određenom cenzusu spadaju u ciljanu skupinu Banke hrane. Uključit će se i volonteri, a Crveni križ već je ponudio kombi za distribuciju.

Brašno, konzerve, mlijeko (dugotrajno ili u prahu), ulje, šećer, riža, tjestenina, dječja hrana -lista je namirnica koje može donirati svatko, ovisno o svojim mogućnostima, na taj način pomažući socijalno najosjetljivijima. Jedno od temeljnih načela Banke hrane je da ne primaju novac za kupovinu namirnica.

Dostava hrane socijalno ugroženima

Djelatnost se Banke hrane temelji na ideji doniranja i raspodjele, kao i na promoviranju  solidarnosti među ljudima jer se zajedničkim angažiranjem može pomoći onima kojima je to neophodno. Misija organizacije je prikupljanju poljoprivrednih, agroindustrijskih i trgovinskih proizvoda od donatora, skladištenje, sortiranje i dostava socijalno ugroženom stanovništvu posredstvom humanitarnih organizacija (poput domova za djecu i mlade, pučkih kuhinja…) i socijalnih institucija koje pomažu siromašnima, a koje inače primaju redovnu ni nedovoljnu pomoć iz državnog proračuna. Povremeno pomažu i udrugama invalida, samohranih majki i sl.

No humanitarne organizacije uglavnom ne doniraju hranu samim domaćinstvima - socijalno ugroženima evidentiranima u centrima za socijalni rad. Ova je kategorija građana u mnogo težem položaju od institucionalno zbrinutih jer su daleko od očiju javnosti - na margini društva. To su obitelji koje žive ispod granice siromaštva.

Srećom recesija ne utječe drastično na broj donatora, one koji će izdvojiti nešto novca i dati ga siromašnima ili kupiti nužne namirnice i usmjeriti ih u Banku hrane, koja do konca 2011. godine planira prikupiti 50 tona hrane i raspodijeliti ju u tri županije - Istarsku, Primorsko-goransku i Ličko-senjsku.

Spriječiti bacanje hrane

Jedan od osnovnih ciljeva Banke hrane je i sprječavanje bacanja i rasipanja hrane. Uz strogo poštivanje higijenskih standarda, prikupljaju: 

 • poljoprivredne viškove,
 • proizvodnih viškova u agro i prehrambenom sektoru, 
 • nekomercijalne prehrambene proizvode i 
 • viškove u menzama ili lancima restorana
Hrana se, osim u trgovačkim centrima, prikuplja i u školama i sličnim javnim prostorima. Banke hrane su udruženja koja djeluju u službi drugih udruženja, čiji je cilj smanjenje gladi među socijalno ugroženim stanovništvom. Bitno je da su sve donacije – besplatne. Sporazum o besplatnoj opskrbi zaključuje se između svake banke hrane i grupe ili udruženja distributera.

Pomoć u hrani namijenjena korisnicima obavlja se posredstvom grupa ili udruženja u obliku:

 1. obroka u pučkim kuhinjama, 
 2. obroka u manjim prihvatilištima ili
 3. paketa hrane.
Uloga banaka hrane je promocija aktivne i odgovorne solidarnosti na djelu. U tom smislu, njihovo djelovanje je određeno donacijama materijala i opreme, pokrivanjem troškova, podrškom udrugama i donacijama i subvencijama.
Hits: 2368
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union