Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Wednesday
Jan 17th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društveno poduzetništvo arrow Kako je lička Tara postala zanimljiva i stranim turistima...
Kako je lička Tara postala zanimljiva i stranim turistima...
Dana Jurman   
Petak, 02 Prosinac 2011
Nekoć su ovaj proizvod izrađivale mlade djevojke. Danas kao tradicijsku repliku izrađuju ga Ličanke okupljene u Tari
Vunena zaštita od hladnoće

U malom graničnom selu Ličko-senjske županije, Ličkom Petrovom Selu, unazad nekoliko godina sve je veći broj turista. I svi su znatiželjni otkriti prostorije Udruge Tara. Desetak članica ove udruge postalo je poznato po nakurnjacima-odjeći za muška spolovila tijekom zimskih mjeseci.

Mlade djevojke toga kraja, još do prije pedeset godina, plele su ga od čiste runske vune i nosile u miraz zajedno sa ostalom opremom-košuljom, rukavicama, čarapama. Kroz šest godna djelovanja, radni prostor Udruge Tara postao je, zapravo, neformalni centar društvenog života Ličkog Petrovog Sela, koje je od svog osnivanja, početkom 18. stoljeća, mjesto je susreta, sukoba, crta razdvajanja kršćanske i islamske kulture.

Nekad, za ovo općinsko središte sa brojnim razvojnim mogućnostima zbog blizine Bihaća, Nacionalnog parka Plitvička jezera, vojnog aerodroma i baze te grada Korenice nezaposlenost je bila gotovo nepoznanica. Danas, selo puno povratnika broji tek stotinjak stanovnika, većinom starijih od 60 godina, a nezaposlenost je svakodnevica. Da bi istu promijenili i ekonomski osnažili nezaposlenežene - i to kroz izradu replika tradicionalnih rukotovorina - desetak se žena odvažilo pokušati od svog rada i umijeća zaraditi.

Mogućnosti vlastitog stvaralačkog potencijala

U početku je to bilo vrlo skromno, prisjeća se predsjednica Tare, Sonja Leka, no tada su ličke žene vidjele da postoji i mogućnost pronalaska donatora, pa su  svoju lepezu rukotvorina počele i širiti.Stigla je tako i donacija iz Nizozemske, a uz pomoć Udruge MI iz Splita opremljena su i dvije prostorije u starom hotelu u središtu sela – sjeća se Sonja Leka.

Donacijom Ministarstva turizma opremljena je etnosoba. Potom su iskoristile moć Interneta i napravile svoje stranice i letke. Danas pet žena radi u stalnom postavu udruge i druže se, priča Sonja Leka, sve do kasnih večernjih sati. Skoro pa im je drugi dom!

Od vunenih šlapa do donjeg rublja za muškarce

Svi koji posjete Ličko Petrovo Selo iznenade se ponudom rukotvorina koje se proizvode u Tari. Ima tu od coklja, vunenih šlapa, papuča, tkanih šalova, vezenih stolnjaka i ručnika, tkanih torbi pa sve do, najpoznatijeg proizvoda udruge, muškog donjeg veša-nakurnjaka.

„Još prije 50 godina mlade djevojke izrađivale su nakurnjake svojim muževima, kako bi u zimskim mjesecima sačuvali svoju plodnost" - pojasnila je S. Leka. No, usprkos dobroj priči i zanimljivom proizvodima, nailaze na neke poteškoće.

„Blizina nacionalnog parka Plitvičkih jezera ne donosi nam veliku korist, jer zbog strogih pravila ne dozvoljavaju štand za prodaju proizvoda uz kojeg bi stajala naša žena koja ga i izrađuje. Nakurnjak ima priču i treba ju ispričati inače on nema smisla. Web stranica nam je pomogla da više ljudi čuje za nas i sada se javljaju s narudžbama. Odlazimo na sajmove i predstavljamo se gdje god stignemo" - naglašava predsjednica Tare. 

Ako treba – Ličanke idu i do predsjednika!

Ovakva inicijativa prepoznata je u mjestu i šire, budući su članice Tare posjetile i Ivu Josipovića, a svim ambasadorima poklonile su nakurnjake.

"Kad nas posjete, iznenade se. Skupina žena na kraju svijeta, druži se cijelu večer i što rade?! Pletu nakurnjake. Ali to je život" - sa smiješkom veli Sonja.

Žene, članice Tare kroz rad udruge upoznale su mnoge krajeve Lijepe Naše. Vidjele su kako je u većim gradovima, emancipirale su se. Maknule se iz svojih kuća. Postale su svjesne da njihov ručni rad vrijedi i da su vrlo vješte i bez posebnih škola.

Dodajmo da su zahvaljujući Udruzi Cenzura plus iz Splita kroz IPA projekt, u fazi osnivanja socijalne zadruge zajedno s Udrugama Niz i Prospero, što će povećati vidljivost, osigurati zajednički plasman na tržište te u konačnici ženama koje izrađuju rukotvorine osigurati zaradu.

Hits: 2234
Komentari (1)Add Comment
...
napisao mexi.co, Prosinac 20, 2011
a kad podju kod predsjednika neka mu ponesu jedan nakurnjak za poklon,srednje velicine
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union