Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica arrow "Socijalno poduzetništvo ipak se razvija"
"Socijalno poduzetništvo ipak se razvija"
Željka Mandić   
Četvrtak, 08 Oľujak 2012

Image
Niču i novi načini zarade
Socijalno poduzetništvo je novi vid ekonomije koja nije okrenuta samo profitu već vodi računa o društvenoj dobrobiti. Iako su mnogi sumnjičavi da ono uopće postoji te da se radi samo o marketinškom triku kompanija, socijalno poduzetništvo je stvarno te i u Hrvatskoj imamo nekoliko vrlo uspješnih primjera socijalnih poduzetnika - rekla je Dana Jurman iz Udruge "Mi" koja je u zadarskoj Gradskoj knjižnici ovih dana danas održala radionicu na temu socijalnog poduzetništva.

Socijalno poduzetništvo se u proteklih 10 godina u Hrvatskoj ipak uspjelo razviti, istina teškom mukom i s vrlo malo financijske potpore bilo lokalne zajednice bilo institucija koje su to trebale prepoznati, rekla je Dana Jurman. 

Prilika za izlazak iz krize 

Sadašnja situacija u Hrvatskoj također nije baš bajna s obzirom na gospodarsku krizu i različita davanja kojima su opterećeni poduzetnici, pa se rijetko tko od njih odlučuje na ovakav tip poduzetništva. A upravo bi ono moglo biti prilika za izlazak iz krize. U Hrvatskoj nedovoljno prepoznato, u razvijenim ekonomijama i gospodarskim sustavima, kao što je Velika Britanija, socijalno poduzetništvo jako je dobro razvijen model i način obavljanja poduzetničke aktivnosti. Veliki broj obitelji živi od poduzetništva, i to socijalnog poduzetništva. 

Podsjećamo, u Hrvatskoj je u tijeku izrada Strategije socijalnog poduzetništva. Taj dokument treba biti korak više i naprijed u pravnoj regulativi takvog poduzetništva, iako i sada, kroz više zakona, postoje osnove za bavljenje socijalnim poduzetništvom. Još uvijek je ono dominantno vezano uz civilni sektor i udruge koje žele biti manje ili potpuno neovisne o donacijama. Ne čudi, jer civilni je sektor u Hrvatskoj i iznjedrio socijalno poduzetništvo koje će zasigurno svoj prostor naći i u gospodarskom sektoru.

Nije svako poduzetništvo socijalno poduzetništvo 

Jurman je na radionici navela i to da tvrtke socijalno poduzetništvo, odnosno društveno odgovorno poslovanje često koriste kao marketinški trik radi bolje promocije, no to nije - naglašava,  socijalno poduzetništvo.  

Vani se ne može reći da ste socijalni poduzetnik ako uz financijsku reviziju nemate i društvenu reviziju, što kod nas još uvijek ne postoji, kaže Jurman. Uostalom, u Hrvatskoj se zasad još ne može ni registrirati socijalno poduzeće. Ipak, nada se kako će se to promijeniti Strategijom socijalnog poduzetništva koju izrađuje Ministarstvo rada i poduzetništva,a koja bi svima koji se upuštaju u ovakav poduhvat, trebala omogućiti lakši i bolji razvoj.

Hits: 3471
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union