Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društvena odgovornost arrow POMAKOV SERIJAL I Doktrina šoka: Od nevjerice do šoka! Jesmo li izmanipulirani? (1. dio)
POMAKOV SERIJAL I Doktrina šoka: Od nevjerice do šoka! Jesmo li izmanipulirani? (1. dio)
Neda Wiesler   
Ponedjeljak, 11 Lipanj 2012

Image
Strpljivo čekati...a onda šokirati
Kada je objavljena knjiga Naomi Klein, „ Doktrina šoka“, ekonomka se kriza u Hrvatskoj još nije spominjala. Bilo je to 2007. godine. Tek  je manji broj ljudi, uglavnom onih kojima je to struka¸ imao saznanja o karakteru krize u svijetu i kakvim je svjesnim manipulacijama ona izazvana, kao i to da će njezina razarajuća snaga zahvatiti i ovaj prostor. Bilo je samo pitanje vremena!

Knjiga N. Klein, koja je te godine već bila prevedena na trideset jezika, prodavana u milijunskim nakladama, u Hrvatskoj, zapravo, nije naišla na poseban interes.

Ekonomisti su bili rezervirani, ne komentiravši pretjerano, moguće i pod  izgovorom da se ne radi o stručnom štivu, a ostalima je osim inertnosti vjerojatno nedostajalo širih spoznaja i kritičkog duha.  

Napeti roman koji daje uvide u "drukčiju" stvarnost, štivo koje je od fikcije postalo naša stvarnost? 

Doktrina šoka, valja istaći, svakako se svrstava u  uzbudljivo publicističko djelo, pisano poput napetog romana, namijenjeno široj publici, ali koja, prije samo pet godina još za to nije bila spremna. Tome je doprinio i bombastičan naslov pa je primljena i sa svojevrsnom nevjericom kakvom se reagira, primjerice, na teorije zavjere.

To je djelomično razumljivo, jer su u našoj nedavno stečenoj demokraciji izlozi knjižara gotovo preplavljeni senzacionalističkim publikacijama upitne kvalitete. Uspavanu i zbunjenu, našu su pak javnost u to doba zabavljali svakodnevni spektakularni obrati na domaćoj političkoj sceni, sa naglaskom na drugačije teme, a što se tiče područja ekonomije, pojedinci su nas dapače preko medija cinično uvjeravali da krize zapravo nema. Doktrina šoka, uspon kapitalizma katastrofe, Naomi Klein, kao i njen istoimeni dokumentarni film, koji je snimila sa svojim suprugom, nešto su ipak sasvim drugo.

Manifest protiv globalizacije 

Radi se nagrađivanoj novinarki i spisateljici čija djela nastaju nakon godina izvještavanja iz ratnih zona. Piše kolumne za "The Nation" i "Guardian" koje se prenose širom svijeta, a izvještavala je iz Iraka za magazin "Harper's".  Istakla se već 2000. prvom knjigom „No logo“ kojom je nagovijestila snažnu figuru na polju publicistike.

Izravno se suprotstavila korporativnom kapitalizmu, tako da knjiga, prema mišljenju stručnjaka, predstavlja svojevrsni manifest protiv globalizacije i potrošačkog društva. Ubrzo će postati bestseler, i prodavati se na dvadeset osam jezika. New York Times je proglašava „Biblijom pokreta“. Knjigom Doktrina šoka, Naomi Klein je išla, zapravo, puno  dalje.

Kako su ekonomske teorije nastajale...i probile se u praksu? 

Zanimalo ju je kako su nastajale i od kuda su potekle ekonomske teorije dvadesetoga stoljeća te putovi kojima su se probijale u praksu. Potrebu da se upusti u taj opsežni zadatak osjetila je, kada se u trenutcima pronalaska određenih podataka, prema vlastitim riječima, i sama našla zbunjena, te povremeno šokirana jer su navodi i činjenice na koje je naišla katkad graničili sa naučnom fantastikom.

Njene su tvrdnje stoga, da ne bi bilo zabune, potkrepljene podatcima do kojih je došla istraživanjem u sklopu svog novinarskog rada, a koji ju je vodio do izvora dokumenata netom što je sa njih skidana oznaka tajnosti. Posloženi kasnije i povezani ti su joj podatci postali osnova na temelju koje je čitatelju sugerirala zaključke, da li uvijek ispravne? Ostaje da se vidi, ali do sada ju, koliko znamo, nitko nije kritizirao. Dapače, za Doktrinu šoka autorica je u veljači 2009. dobila nagradu Warwick, a prema nekim se ocjenama radi o jednoj od najvažnijih knjiga ovoga desetljeća.

Preskakali smo upozorenja koja su htjela raskrinkati manipulacije 

Zanimljivo je kako se samo u pet godina naša percepcija promijenila, pa su nam mnoge činjenice o kojim se govori u ovoj knjizi, danas tako poznate, dok su se te „daleke 2007“ činile nevjerojatnima i pretjerano naglašenima. Sada, kada smo se uvjerili da nas je to isto, unatoč upozorenjima snašlo nespremne, podsjećamo se na vremena kako smo samo letimično preskakali te iste stranice. Ali opisani događaji tad su se dešavali nekom drugome, koga mi ne poznamo i tko je daleko od nas.

Snaga Naomi Klein je u tome što je odlučila raskrinkati pozadinu ekonomske politike temeljenu na teorijama velikana ekonomske misli i pokazati povezanost sa posljedicama njenog provođenja u praksi, a koja je donijela patnju stotinama milijuna ljudi.

Vrijednost  se ponajviše sastoji u tome što razotkriva nekoliko ključnih istina. Prije svega na vidjelo iznosi način na koji je Amerika posredstvom slobodnog tržišta ostvarila svjetsku dominaciju. Drugo važno je što opovrgava sveopće svjetski raširenu zabludu da kapitalizam kao ekonomski supstrat i demokracija kao politička forma idu ruku pod ruku.

Treće i možda najzanimljivije je njezino zapažanje koje se odnosi na zapanjujuću vezu između eksperimenata i prakse metoda mučenja pojedinaca elektrošokovima koje je provodila CIA i primjeni istog načela u drugačijem obliku u odnosu prema državama širom svijeta unutar posljednjih pedesetak godina, počevši od Čilea 1973, Falklanda 1982, Tiananmena 1989, kolapsa SSSR-a 1991, azijske financijske krize, sve do Tsunamija.  

Čekati pravi trenutak i onda - šokirati! 

Glavna teza knjige se sastoji u tvrdnji da se temeljna taktička shema suvremenog kapitalizma sastoji u strategiji čekanja, pa po potrebi i umjetnog stvaranja krize. U prilog tome Klein citira zanimljiv dokument: „U vojnoj doktrini Sjedinjenih država šok i stupor – brzo ostvarivanje prevlasti, objavljenoj 1996.  koja je u konačnici poslužila kao temelj invaziji na Irak 2003. autori izjavljuju da napadačka sila mora preuzeti nadzor nad okolišem, paralizirati ili preopteretiti protivnikovu percepciju i poimanje događaja, te neprijatelja tako učiniti nesposobnim za pružanje otpora. /nastavlja se./

Hits: 2953
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union