Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Wednesday
Jan 17th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društveno poduzetništvo arrow Švedska "škola" socijalnog poduzetništva na baranjskoj "Panoni"
Švedska "škola" socijalnog poduzetništva na baranjskoj "Panoni"
Blanka Turza   
Četvrtak, 27 Rujan 2012

Image
Šveđani se učlanjuju u knjižnicu odjeće
Da inteligentna rješenja dolaze iz Švedske i kada je socijalno poduzetništvo u pitanju, bilo je prilike uvjeriti se na Panona festu. Dokazao je to veseli i dinamičan dvojac, Hannah Ohm i August Nilsson i to prezentacijom nekoliko socijalnih inovacija i trendova socijalnog poduzetništva u Švedskoj.

Interes publike nije izostao. Ovi su mladi socijalni poduzetnici ujedno i suradnici visokog učilišta Glokala u Mälmou, obrazovnoj instituciji čije je ime složenica riječi globalno i lokalno, a koje nudi brojne programe obrazovanja i osposobljavanja za socijalne poduzetnike. Surađujući sa sveučilištem, Hannah i August su u svojoj kratkoj, ali sadržajnoj karijeri sudjelovali  u pokretanju brojnih projekta i iniciranju socijalnih poduhvata.

Obucite se - u knjižnici odjeće...! 

Jedan od predstavljenih projekata koji je izazvao veliku pažnju okupljenih svakako je Klädoteket. Radi se o „knjižnici odjeće“ koja funcionira po principu bilo koje knjižnice, samo što u ovom slučaju nisu u pitanju knjige, već odjevni predmeti.

Pri tome je misao vodilja bila da se kao protuteža sveprisutnom materijalizmu i konzumerizmu omogući „uživanje“ u trendovskoj i modernoj odjeći bez potrebe za njezinim stvarnim posjedovanjem.  Knjižnica funkcionira na način da se upišete, platite mjesečnu članarinu i posudite svoju odjeću na najviše tri tjedna, te ste istovremeno u mogućnosti posuđivati raspoložive odjevne predmete.

Osim toga, grupa dizajnera sudjeluje u redizajnu odjeće poklonjene knjižnici i njihovoj prenamjeni u opet atraktivne modne primjerke. Hannah ističe da učlanjenjem u Klädotekek ostvarujete tri prednosti: kao prvo, ekonomsku jer je outfit koji vam je potreban možda samo jednom jeftinije posuditi nego kupiti; potom ekološku, jer ste svojom osvještenošću pridonijeli zaštiti planeta i racionalnijim raspolaganju ograničenih tekstilnih resursa; te naposljetku, profitirat ćete i od socijalnog aspekta knjižnice, jer je to mjesto koje ujedno okuplja i kazališne djelatnike, filmske producente, dizajnere  i brojne druge zanimljive pojedince i građane.

Besplatan javni prijevoz - svima. Moguće? Da, u švedskim gradovima

Ništa manje zanimljiv je projekt planka.nu ili inicijativa poznata još i pod nazivom P-kassan.  Radi se o inicijativi koja se zalaže za besplatan i svima dostupan javni prijevoz, te je trenutačno aktivna na području Stockholma, Gothenburga, Ostergotlanda i Helsinkija.

Dakle, nađete li se kojim slučajem u tim gradovima na raspolaganju vam je opcija plaćanja određene manje tjedne, mjesečne ili godišnje naknade koja će vam pokriti sav trošak u slučaju da vas kontrolori uhvate da se „švercate“ u javnom prijevozu.  

Naravno, ova inicijativa uz velik broj pristaša privukla je i znatan broj oštrih protivnika, te je po Augustovim riječima izložena „neprestanim političkim pritiscima“. Naprosto nam je teško zamisliti kako bi takva inicijativa preživjela u Hrvatskoj.

Poljoprivreda "na švedski" može biti sasvim urbana, nije to samo ruralni pojam

U svakom pogledu manje kontroverzan je projekt urbane poljoprivrede pod nazivom Barn i stan koji djeluje u Mälmou, a pokrenut je s ciljem angažiranja pripadnika različitih nacionalnih skupina u obrađivanju gradskih površina.

Mälmo s visokih 41% populacije sačinjene od imigranata ili njihovih potomaka,  pokazao se kao pogodno tlo za razvoj netrpeljivosti između doseljenika i starosjeditelja. Zbog toga je ovaj projekt usmjeren ne samo na ekološku prenamjenu neobrađenih zelenih površina u gradu, već i na uspostavu kvalitetnijeg suživota, upoznavanju drugih kultura i razvoju dijaloga među građanima.

Projekt se pokazao kao vrlo uspješan, te se ekološki uzgojene kulture plasiraju diljem Švedske.

Nakon slasnih falafela...izradite sapun 

Osim toga, sudionici konferencije u petak su mogli doznati zanimljive pojedinosti i o sapunima izrađenim iz ulja korištenog u spremanju falafela dizajniranih u „apokaliptičnom laboratoriju“ Apocalypse Labotek, fair trade kavi Barista, te udruženju nezaposlenih žena Yalla Trappan koje proizvode torbe od odbačenih pokaznih karata.

I sasvim vjerojatno da popis tu ne bi završio da naši zanimljivi govornici nisu bili ograničeni programom konferencije. Svojim gostovanjem i prezentacijom, te vedrinom i energijom Hannah i August sudionicima su prenijeli dašak švedskog entuzijama i inspiracije u stvaranju boljeg društva.

Štoviše, pokazali su na koji način mladost, aktivizam, ideja i poticajno okružje mogu stvoriti društveno korisna, kreativna i inspirativna rješenja u zajednici. 

Hits: 3052
Komentari (5)Add Comment
...
napisao Lada Kuliš, Rujan 27, 2012
Nevjerojatno što se sve događa...pozitivno; i da se o tome može pročitati na portalima. Ovo zbilja zvuči da je čovjeku žao što nije bio. Tako puno mogućnosti, ideja, možda i šanse za kontakte, poslove....Slap zbilja radi, stvara, nudi, pruža, motivira...Evo, svaka čast ekipi koju bi voljela upoznati, Lada, Bjelovar.
report abuse
vote down
vote up
Votes: +1
...
napisao Rajana, Rujan 27, 2012
super priča
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0
...
napisao Blanka, Rujan 28, 2012
Lada, ako se želite uključiti u socijalno poduzetništvo ili pokrenuti nešto slično slobodno nam se obratite u naš ured u Zagrebu ili Osijeku, pa ćemo vidjeti ako vam možemo na neki način pomoći ili pružiti kakvu korisnu informaciju. Lp, Blanka
report abuse
vote down
vote up
Votes: +1
...
napisao Kata, Listopad 09, 2012
Svaka čast na svom ovom radu - socijalno poduzetništvo - jako je zanimljivo ! Rado bi dio ovoga pokrenula na otoku ! Da li postoji mogućnost korištenja ovog dosadašnjeg iskustva ? Pozdrav , Kata
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0
...
napisao Marija108, Travanj 10, 2013
Molim vas da mi se javite, jer smo kao obitelj zainteresirani za socijalno poduzetnistvo i rad. Certificirani smo socijalni znanstvenici..
Moja E-mail adresa je : Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript , a broj mobitela: 091 583 0717.
Hvala Vam i svako dobro!
M.
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union