Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društvena odgovornost arrow Koraci u društvenu odgovornost
Koraci u društvenu odgovornost
Gordana Ćorić   
Četvrtak, 24 Travanj 2008

Koraci prema društveno odgovornom poslovanjuAko smatrate da ste premali da bi vodili računa o društvenoj odgovornosti, nakratko se zaustavite i razmislite: kakve zapravo veličina tvrtke ima veze s vašim principima? Onaj tko je odgovoran, trebao bi tako i poslovati. Smatrate li se odgovornom osobom? Ako da, čitajte dalje. U procesu generiranja poslovne politike, tvrtkama je najvažnije definirati svoju misiju (svrhu poslovanja) iz koje će biti jasna i njihova šira društvena odgovornost.  Najučinkovitije je u misiju poduzeća ugraditi različite elemente društvene odgovornosti poduzeća kao dio poslovne svrhe tvrtke, te prijedloge određenih vrijednosti koje tvrtka želi promicati na tržištu. Za mnoge tvrtke je ovo još uvijek eksperimentalno područje, jer se i dalje muče s definicijom svojih osnovnih ciljeva, ali i izbjegavanjem neželjenih posljedica koje bi forsiranje nedovoljno razrađenih poslovnih ciljeva moglo izazvati.

Područja na koja društveno odgovorno poduzeće može djelovati su: zdravstvo/zdravlje, sigurnost, ljudska prava, poslovna etika, te mnoga druga.  Kod definiranja društvene odgovornosti unutar tvrtke, potrebno je voditi računa o:

 • grupama koje su uključene (dioničari, vlasnici, zaposlenici),
 • ključnim pitanjima i tematskim izazovima (najviše ovisi o djelatosti poduzeća), te
 • poslovnim funkcijama (postoje razlike u razmišljanju o društvenoj odgovornosti između proizvodnog i uslužnog, savjetodavnog i prodajnog poduzeća).

Potrebno je osmisliti poslovni model 

Odabir se najčešće vrši temeljem rezultata analize interesa dioničara, zaposlenika i dionika (šire zajednice, uključujući i organizacije civilnog društva).  Također, poduzeća traže načine uspostavljanja ravnoteže između potrebe da istaknu način na koji provode svoju društvenu odgovornost, i moguće kontraproduktivnosti prevelikog isticanja istoga. Odabir područja društvene odgovornosti, u sklopu kojega će poduzeće djelovati, najčešće kreće od zakona i regulativa. Može mu se pristupiti s ciljem minimiziranja izlaganja riziku ili optimiziranja koristi od društvenog utjecaja i utjecaja na okoliš. No, moguć je i pristup poduzimanjem i ponovnog promišljanja cjelovitog poslovnog modela tvrtke – na taj se način mogu otkriti najprihvatljivija područja društveno odgovornog djelovanja.

Neke od najčešćih strategija provođenja društvene odgovornosti su kampanje za buđenje svijesti (osvješćivanje); definiranje ciljeva, standarda i načina internog mjerenja izvedbi (performanci), te bilježenje kulturoloških promjena u upravljanju ljudskim potencijalima.

Ključna pitanja koja se postavljaju pri definiranju društvene odgovornosti poduzeća uključuju:

 1. Kakvi su odnosi na radnom mjestu?
 2. Postoji li etički (poslovni) kodeks?
 3. Jesmo li uključili komponentu zaštite okoliša?
 4. Kolika je uključenost zajednice?
 5. Ima li to što radimo utjecaja na zdravlje i sigurnost?
 6. Poštujemo li različitost i pravo na različitost?
 7. Utječemo li (doprinosimo li ili ne) na razvoj lokalne ekonomije?

Mogući projekti društveno odgovornih tvrtki uključuju volonterizam zaposlenika, sponzoriranje zajednice, dobrotvorne i humanitarne donacije...

 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union