Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Insider arrow Sandra Cvetko: donator želi vidljivi rezultat projekta
Sandra Cvetko: donator želi vidljivi rezultat projekta
Narcisa Bošnjak   
Ponedjeljak, 30 Lipanj 2008

Sandra Cvetko - Zagrebačka bankaZagrebačka je banka prije deset godina krenula s dodjelom donacija organizacijama civilnog društva i pojedincima. Tada je u tom filantropskom pothvatu bila poprilično usamljen igrač na hrvatskoj donatorskoj sceni. Danas su taj trend prihvatile mnoge druge velike tvrtke, no Zagrebačka banka još je uvijek među vodećima po ukupnom iznosu donacije i kvaliteti projekata koje podržava. Raspisivanje ovogodišnjeg natječaja bio je povod da o smislu korporativnog davanja kao modelu društvene odgovornosti i ostalim stvarima vezanim uz natječaj popričamo sa Sandrom Cvetko, vodećom specijalisticom Zaba-e za korporativni identitet i komuniciranja, koja ujedno vodi projekt "Natječaj za donacije", kao i ostale projekte društvene odgovornosti u Zagrebačkoj banci.

I ove godine dijelite donacije. O kolikom je iznosu riječ i po čemu se ovaj natječaj razlikuje od ostalih koje ste raspisivali ranije?

Ove je godine Zagrebačka banka raspisala tradicionalni Natječaj za dodjelu donacija, deseti put za redom. Budući da se radi o jubilarnoj godišnjici, Banka je odlučila uvesti razne novine u Natječaj. Ove su godine, umjesto dosadašnje četiri kategorije, uvedena tri nova područja u sklopu kojih će se moći prijaviti sudionici, a za svaku od kategorija određen je veći budžet, koji iznosi 450.000 kuna.
Natječaj se raspisao u sljedećim kategorijama:

 • Čuvamo naslijeđe - Projekti vezani uz očuvanje kulturne baštine i ekologiju
 • Znanjem do uspjeha - Projekti institucija i udruga vezanih uz inovacije, natjecanja u obrazovnom programu djece i mladih
 • Učinimo svijet boljim - Projekti vezani uz osobe treće životne dobi
Iza vas je 10 godina dodjeljivanja donacija. Koliko su se stvari promjenile o odnosu na vrijeme kada ste u Hrvatskoj bili pioniri takvoga načina davanja?

Natječaj za dodjelu donacija Zagrebačke banke poslužio je mnogim tvrtkama kao primjer transparentne dodjele financijskih potpora zajednici. Mnoge tvrtke danas strateški pristupaju dodjeli donacija, usvajaju politike i procedure dodjele donacija, prate situaciju u društvu te identificiraju i procijenjuju potrebe društva. Dodjela donacija, kao oblik korporativne filantropije danas je jedan od najprimjenjenijih alata promocije društveno odgovornog poslovanja među tvrtkama.

Što vašoj tvrki predstavlja donatorska uloga? Radi li se samo o PR alatu ili su u igri i neki drugi motivi? Koji?

U promicanju koncepta društveno odgovornog poslovanja, načela kojima se vodi Zagrebačka banka su prvenstveno moralni i etički aspekt, koji se očituje u solidarnosti i društveno odgovornom rješavanju problema koji postoje u zajednici koja nas okružuje, integracija zaposlenika Banke u zajednicama u kojima žive, čime se povećava socijalna kohezija te vlastiti interes za povećanjem ugleda i imidža Banke kod svih dionika društva. Jednako tako, dodjela donacija putem javnog natječaja prelazi granice čiste korporativne filantropije. Riječ je o sustavu kojim Banka pridonosi izgradnji novih društvenih mreža te širenju kulture civilnoga angažmana za rješavanje problema u društvenoj zajednici.

Koliko se udruga/organizacija javlja na natječaj, a koliko ih na kraju dobije donaciju? Koliki je prosječan iznos odobrene donacije, a koliki je maksimalan? O čemu ovisi hoće li biti dodijeljen traženi iznos u potpunosti ili samo dio iznosa?

Kako je Natječaj za ovu godinu još uvijek otvoren, na prošlogodišnji je Natječaj pristiglo 1039 prijava organizacija, udruga, klubova i društava. Odlukom nezavisne stručne Komisije, odabrano je i donirano 40 projekata iz različitih dijelova Hrvatske. Maksimalni i/ili minimalni iznosi nisu definirani, već se sredstva u cjelosti dodjeljuju kvalitetnim projektima u sklopu određenog budžeta za pojedino područje.

Ključni kriteriji za odabir dobitnika donacija su:

 • kvaliteta projekta
 • posredna ili neposredna korist za društvenu zajednicu
 • objektivne mogućnosti realizacije projekta ili konkretnih dijelova projekata u razdoblju od godine dana
 • nacionalna (regionalna) pokrivenost
 • raznolikost projekata po područjima djelovanja.

Kako bi se postigla objektivnost i nepristranost, izbor dobitnika obavljaju stručne Komisije, sastavljene od javno priznatih stručnjaka, eksperata iz područja koje obuhvaća pojedina kategorija.

U čemu udruge najviše griješe? Imate li kakve savjete za njih: kako se bolje predstaviti, kako se istaknuti, čime zainteresirati žiri, o čemu posebno voditi računa?

U procesu razmišljanja i planiranja prikupljanja sredstava potrebno je voditi računa o tom da donatori - tvrtke žele vidjeti da novac koji ulože ostvari čim “vidljiviji” rezultat, te vole vidjeti primjenu novih ideja i podržavati uspješne i napredne organizacije. Kod svakog potencijalnog donatora potrebno je dobro upoznati kriterije/uvjete koje neprofitna organizacija treba zadovoljavati. Najčešći problemi koje tvrtke zamjećuju surađujući s neprofitnim organizacijama su sljedeći:

 • niska razina profesionalnosti pri suradnji / komunikaciji s donatorima – poštivanje propisanih procedura, neprimjerene (osobno shvaćene) reakcije na odbijanje zahtjeva
 • neselektivan pristup donatorima – na isti se način pristupa različitim tvrtkama
 • prezentiranje programa / prijedloga – olako shvaćena važnost dobrog prezentiranja i pripreme prezentacije vlastitih inicijativa
 • nedovoljna primjena pozitivnih iskustava i znanja drugih.
Hits: 4668
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union