Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društveno poduzetništvo arrow Profitno ili neprofitno - cilj je dohodak!
Profitno ili neprofitno - cilj je dohodak!
Administrator   
Ponedjeljak, 24 Rujan 2007
Neprofitno - a poduzetništvo?Prema definiciji svako poduzetništvo ima za cilj stvaranje nove vrijednosti, dakle dohotka. Kada govorimo o neprofitnom ili socijalnom poduzetništvu, onda je ponovno riječ o stvaranju dohotka, ali je razlika u njegovoj raspodjeli.

Neprofitno poduzetništvo ima za cilj stvoriti dohodak, koji će organizacija koja ga je ostvarila raspodijeliti za programske aktivnosti koje vode ostvarenju misije zbog koje je  organizacija osnovana. Kod neprofitnih organizacija u konačnici nema raspodjele dobiti vlasnicima, osnivačima, voditeljima ili osobama koje su novac zaradile. Odlukom upravnog tijela organizacije, novac se usmjerava u programske aktivnosti ili češće u pokrivanje troškova hladnog pogona.

Naime, najveći dio neprofitnih organizacija (udruge, ustanove, institucije) vodi stalnu bitku s pokrivanjem osnovnih troškova poslovanja. Kako se većina sredstava ostvaruje putem projekata, odnosno donacija, koje su vremenski ograničene i često pokrivaju tek manji dio organizacijskih troškova, teško je postići održivost bez stalnih izvora sredstava. Pored vremenske ograničenosti, najveći dio donatora (javni ili privatni, domaći ili strani) najvećim dijelom pokriva programske troškove provedbe aktivnosti, a tek manjim dijelom priznaje organizacijske troškove bez kojih organizacija na duži vremenski rok ne bi mogla opstati.

Dakle, jedan od osnovnih motiva za pokretanje poduzetničke aktivnosti neke neprofitne organizacije bilo bi stvaranje dohotka, odnosno slobodnih sredstava, fonda kojim organizacija može neovisno o donatorima, pokrivati troškove poslovanja i samostalno usmjeravati sredstva u željene programske aktivnosti sukladno misiji organizacije. Neprofitna organizacija kroz neprofitno poduzetništvo nastoji ostvariti vlastitu održivost kako bi se mogla baviti aktivnostima znog kojih je osnovana.

Hits: 9230
Komentari (4)Add Comment
...
napisao Marija, Travanj 09, 2008
Fino zvuči u teoriji, međutim u praksi nema šane, zakonski nije dozvoljeno. O čemu mi pričamo? Možeš radit, da, onako na divljaka i na crno ... ali sustavno ostvarivanje prihoda kroz to ne može. Zabranjeno. Sto posto provjereno jer naša udruga se bavi tim. Ako ćeš sustavno nešto recim prodavat - moraš imat ili obrt ili trgovinu, ne može kroz udrugu ... samo "sporadično", a i to je na RUBU ZAKONA. Ovo su službena tumačenja iz Registra udruga, UZUVRH-a, Porezne uprave i inih institucija od kojih smo pribavili mišljenja. Sve šarena laža. Bok.
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0
...
napisao Ante, Travanj 10, 2008
Prema našim spoznajama i pozitivnim praksama sustavno ostvarivanje prihoda za neprofitne organizacije je moguće i zakonski dozvoljeno. Treba naravno voditi računa o omjeru zarađenih sredstava kroz neku dohodovnu djelatnost i projektnih sredstava, namjeni korištenja tako zarađenih sredstava, registraciji i djelatnosti udruge, kao i o čarobnom iznosu od 85.000 Kn nakon koje udruga ulazi u sustav PDV-a.

Ova je tematika ipak nešto složenija i predlažem da nam se javite osobno i dogovorite konzultacijski sastanak na temu stjecanja dohotka pa možemo razmijeniti mišljenja i tumačenja. Konzultanti Slapa su vam na raspolaganju svakodnevno uz prethodnu najavu na tel: 031 213-556 ili putem kontakt formulara na ovoj stranici.

Pozdrav
report abuse
vote down
vote up
Votes: +1
...
napisao Marija, Travanj 11, 2008
Članovi udruge su prošli niz edukacija o NP (pa čak i AED-ovu famoznu edukaciju sa stranim preplaćenim stručnjacima u hotelima od 4 zvjezdice i sl.), stekli niz certifikata iz te oblasti. Ali ponavljamo, da, sve to stoji što je Ante napisao, sve mi to znamo, ali, kada se to stavi u praksu to ne funkcionira. Tako da i mi, kao i dosta drugih organizacija, po sajmovima i sl. prodajemo stvari koje proizvodimo, što je po tumačenju zakona već "siva" zona (nelojalna konkurencija i sl.). Uredno izdajemo račune i vodimo računa o "granici". Međutim, sustavno financiranje udruga i trajna opstojnost onako kako se to nama u nizu radionica tumači (između ostalog iz od strane trenera Slapa) ne može. To je iluzija sve dok to zakonski ne bude riješeno. Od 85,000 godišnje udruga ne može raditii to je svima jasno, osim ako se radi o udruzi koja organizira tri susreta članova godišnje i dva okrugla stola. Nema veze što treneri i konzultanti iz udruga tumače, relevantno je samo ono što nam je došlo kao službeno tumačenje od strane zakona (čitaj države i institucija) crno na bijelo. Sporadična prodaja i sl. još i može, ali sustavna prodaja usluga/proizvoda ne. Mora se ići u osnivanje ili d.o.o. ili obrta ili nekog profitabilnog oblika. Neprofitno poduzetništvo = pusta priča.
report abuse
vote down
vote up
Votes: -1
...
napisao sonja, Travanj 11, 2008
Da, slažem se da udruga ne može živjeti godišnje od samo 85.000 Kn, ali važno je naglasiti da udruga ima mogućnost financirati se iz različitih izvora od kojih je dohodovna djelatnost čini samo samo udio u cjelokupnom prihodu.

Prema definiciji, udruge rade na društvenom razvoju i smisao njihovog postojanja nije stjecanje dohotka pa bio on namjenjen i općem dobru. Osnivanje udruge radi ostvarivanja prihoda kroz gospodarsku djelatnost nije samo na rubu, nego i s one strane zakona. Polazna pretpostavka je da udruga ostvaruje većinu prihoda od projekata, sukladno misiji i području djelovanja.

Prihod od samostalnog stjecanja dohotka je samo dodatni izvor prihoda, koji udrugama omogućuje veću samostalnost u raspolaganju sredstvima i dugoročno postizanje održivosti (financijske, organizacijske i programske). Za potpunu održivost potrebno je osigurati sve potrebne resurse, od kojih su financijska sredstva samo posljedica rada motiviranog i stručnog tima.

Postoje brojni primjeri dobre prakse u kojima udruge i ostale neprofitne organizacije sustavno ostvarjuju prihode, ali oni čine samo dio dohotka. Udruga koja prihod većim dijelom ostvaruje iz prodaje proizvoda i usluga, a ne provedbom projekata doista treba osnovati trgovačko društvo ili eventualno zadrugu.

Dodatna pojašnjenja i konstruktivnu argumentaciju možete potražiti ili ponuditi u direktnom kontaktu, jer olako stavljanje etikete, čak ili pogotovo za certificirane stručnjake u najmanju ruku ne djeluje dovoljno ozbiljno. Socijalno poduzetništvo u Hrvatskoj je većim dijelom u nedovoljno definiranoj sivoj zoni i na svjetlo poticajnih zakona ga može izvući organizirana i osmišljena akcija svih relevantnih institucija, na koju Slap poziva već 7 godina.

Pred nama je zasigurno još dosta posla, ali cjelokupni koncept i pozitivna praksa nikako nije pusta priča.
report abuse
vote down
vote up
Votes: +1

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union