Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Wednesday
Jan 17th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društvena odgovornost arrow Kako uskladiti poslovanje s principima održivog razvitka?
Kako uskladiti poslovanje s principima održivog razvitka?
Saša Bajamić   
Subota, 23 Kolovoz 2008

Održivi razvitak ispred utrke za profitomPoslovati sukladno principima održivog razvitka za tvrtku bi značilo prilagođavane strategija i aktivnosti koje ostvaruju potrebe tvrtke i ostalih su-dionika u poslovnim procesima, a u isto vrijeme i vođenje računa o zaštiti, održivosti i osnaživanju ljudskih i prirodnih resursa od kojih će opet imati koristi i za kojima će se pokazati potreba u budućnosti.

Iako tako nešto, posebno u Hrvatskoj, još uvijek zvuči kao utopijska situacija, a poneki smatraju i teško dostižna, približavanje Europskoj uniji i nova zakonska regulativa sve poduzetnike, pa i one intertnije polako tjera na sve odgovornije poslovanje. Neke tvrtke već su prepoznale da implementacija održive poslovne strategije vodi novim i poboljšanim poslovnim rezultatima. Ipak, još uvijek postoje i oni koji na društveno odgovorno poslovanje gledaju kao na nepotreban teret koji ugrožava konkurentsku prednost i negativno utječe na poslovne rezultate. Kako vrijeme odmiče, na sreću, toga će biti sve manje.

Oni koji su se već odlučili na 'zidanje' vlastitog društveno odgovornog zdanja, znaju da je taj objekt potrebno graditi određenim redoslijedom.

Prvi kat: Usklađivanje sa zakonskom regulativom

Neprestane promjene u okolini jednim su dijelom rezultat izmjena u zakonskim regulativama. Zato je prije okretanja održivom razvitku potrebno uskladiti poslovanje s propisima, što će kratkoročno donijeti nove troškove i ugroziti profitabilnost poslovanja. Najznačajni su izdaci za specifične naknade, poput onih za čišćenje okoliša, te kazni zbog kršenja zakonskih propisa. Tvrtke koje ne predviđaju svoje potencijalne obveze u ovom se prvom koraku mogu naći u velikim poteškoćama.

Drugi kat: Upravljanje okolišnim rizikom

Vođene potrebom minimiziranja poslovnih rizika tvrtke sve više uvode preventivne pristupe koji uključuju anticipaciju potencijalnih rizika za okoliš. Time nastoje biti korak ispred zakonskih regulativa i zapravo smanjiti neplanirane buduće troškove. To se prije svega odnosi na implmentaciju sustava upravljanja okolišem usklađenih s normom ISO 14001 koji omogućavaju tvrtkama da uštede novac predviđajući i spriječavajući troškove koji mogu nastati od učinjene štete prema okolišu i minimizirajući troškove usklađenosti s budućom regulativom. Dodatno operativni troškovi mogu se smanjivati kroz programe minimizacije nastajanja otpada, prevencijom onečišćenja, racionalnim korištenjem prirodnih resursa i eleiminacijom opasnosti za zadravlje zaposlenika. Korak dalje, za koji se poneki i odlučuju, je uvođenje EMAS (Eco-Management and Audit Scheme), što predstavlja dobrovoljno sudjelovanje u upravljanju okolišem za organizacije koje djeluju na pordručju EU.

Treći kat: Strategija održivog razvitka

Ostvariti dugoročni poslovni uspjeh kroz djelotvnorno i uravnoteženo upravljanje ekonomskim i socijalnim elementima, te okolišem cilj je onih koji se odlučuju na praćenje principa održivog razvitka. Recimo nešto pobliže o pojedinom elementu:

 • EKONOMSKI - kako bi dostigla održivi razvitak tvrtka mora sudjelovati u ekonomskom razvitku koji nadilazi financijske pokazatelje i uključuje zapošljavanje, nabavu i druge aktivnosti koje utječu na ekonomski razvoj lokalne zajednice
 • SOCIJALNI - obuhvaća pozitivan utjecaj i odnos tvrtke prema ljudima, uključujući zaštitu zdravlja i sigurnosti za one koji rade na lokaciji ili žive u blizini
 • OKOLIŠNI - podrazumijeva utjecaj aktivnosti tvrtke na prirodni okoliš, uključujući korištenje prirodnih resursa, proizvodnju otpada i emisiju u okoliš.

Poslovne strategije posljednja su razina zgrade održivog razvitka. Cilj je dostići situaciju u kojoj su zadovoljni svi su-dionici, koja može osigurati kvalitetu okoliša, blagostanje zajednice i donijeti povećani ekonomski rast.

Rezultat dobro posložene poslovne strategije često je osmišljavanje novog poslovnog procesa, koji, iako u ranim fazama možda izgleda kao nepotreban trošak ili rizik, u konačnici smanjuje vanjske utjecaje, poboljšava financijske pokazatelje i povećava reputaciju tvrtke u zajednici.

Postoje li još neki razlozi?

Društveno odgovorno poslovanje jedan je od najsnažnijih alata u stvaranju i održavanju jakog branda. Osim prednosti na području upravljanja rizikom i upravljanja reputacijom, ono, kao što smo već i ranije pisali i stalno ističemo, može donijeti i još neke prednosti:

 • zadovoljstvo zaposlenika, privlačenje i zadržavanje visokoobrazovane radne snage
 • pristup novim idejama, inovacijama, perspektivama i iskustvima
 • bržu i lakšu prilagodbu tehnološkim i društvenim promjenama
 • smanjen nadzor nadležnih inspekcija
 • smanjenje operativnih troškova (kao rezultat uvođenja čistih tehnologija)
 • lakšu dostupnost kapitala na međunarodnom tržištu
 • dugoročno višu vrijednost tvrtke.
Hits: 4094
Komentari (3)Add Comment
...
napisao MIRJANA, Rujan 06, 2008
imam jedno pitanje_nadam se da čete mi moći odgovoriti na njega.

Postoje li određeni standardi ili samo uvjeti kojima poslovni subjekti u ekoturizmu moraju udovoljiti kako bi bili u mogućnosti za dobivanjem eko oznake. Poslovni subjekti u HR
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0
...
napisao Ante, Rujan 07, 2008
Mirjana, molim Vas da nam se javite putem kontakt forme http://www.pomakonline.com/ind...t&Itemid=3
na ovoj stranici. Treba nam malo vise informacija da bi vam mogli pomoci.

Pozdrav
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0
...
napisao Danko, Listopad 21, 2008
Jedna molba....
Zanima me da li mogu putem maila dobiti odredjene tekstove koji se odnose na koristi organizacije od drustvene odgovornosti. Kristi vezane za povecanje prodaje, smanjenje troskova, jacanje brenda, korporativnog imidza i slicno....
Mail je Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript
Hvala!
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union