Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica arrow Panonskim turizmom do dodatnih prihoda
Panonskim turizmom do dodatnih prihoda
Barbara Becker   
Ponedjeljak, 08 Rujan 2008
Panonska regija obiluje prirodnim bogatstvimaOkončan je prekogranični projekt «Stručno osposobljavanje za kvalitetni panonski turizam». U rukama 36 vlasnika seoskih obiteljskih turističkih gospodarstava s područja Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske i Koprivničko-križevačke županije završile su potvrdnice o njihovoj osposobljenosti za kvalitetni panonski turizam, a nešto ranije iste potvrde primilo je i 13 vlasnika s mađarske strane granice.  Provođenja «Panonskog turizma» prihvatila se osječka Podružnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a projekt je sufinancirala Europska unija u sklopu inicijative Zajednice INTERREG IIIA – Program za susjedstvo Slo-Hu-Cro 2004-2006. u iznosu od 78.696,78 eura što predstavlja 74 posto od njegove ukupne vrijednosti, odnosno 100.847 eura. Kao partneri u projektu sudjelovali su i Regionalni zavod za zapošljavanje Južnoga Zadunavlja iz mađarskoga grada Pečuha te nacionalni partneri Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Osijek i područne službe HZZ-a iz Virovitice i Križevaca.

Održive mogućnosti samozapošljavanja 

«Cilj nam je stvoriti nove održive mogućnosti zapošljavanja i samozapošljavanja stanovnika u prekograničnim regijama Hrvatske i susjedne Mađarske, ali i da oni ostvare dodatne prihode u svojim kućnim budžetima. Temeljeno na više analiza i regionalnih razvojnih planova, seoski turizam se pokazao kao jedan od prikladnih alata za revitalizaciju prekograničnog seoskog područja o kojem se radi. On može osigurati održive mogućnosti zapošljavanja u budućnosti, zadržati uslužne djelatnosti, podržati obiteljska seoska gospodarstva, ali istovremeno i proširiti kulturnu zaštitu, zaštiti prirodu i okoliš te održati seoske obrte i umjetnine kao turističke atrakcije», ističe Anto Barukčić, pročelnik osječkog HZZ-a.

Ključ je u smještaju i turističkoj ponudi povezanoj s lokalnim proizvodima i gastronomijom 

PROGRAM NA INTERAKTIVNOM DISKU
Izrada obrazovnog programa seoskog turizma prilagođena karakteristikama Panonske regije specifični je cilj realizacije ovoga projekta uz razvijanje novoga hrvatsko-mađarskog programa za obrazovanje usklađenog s «European Curriculum for Training in Rural Tourism», a koji će se sastojati od deset modula u pisanoj formi i u obliku interaktivnoga CD-a. 

Sudionici ovoga programa naučili su i razmijenili iskustva o, primjerice, posluživanju starih domaćih jela i autohtonih regionalnih gastronomskih proizvoda, specifičnih tradicijskih obilježja uređenja interijera i eksterijera seoskih domaćinstava, ali i mogućnostima organizacije aktivnosti gostiju na turističkim gospodarstvima kroz njihovo uključivanje u specifične tradicijske aktivnosti stanovnika sela. Kako tumače u osječkom HZZ-u, u poljoprivrednim područjima kao što je Panonski bazen, seoska obiteljska gospodarstva su privlačna posjetiteljima jer posjeduju prirodnu povezanost i identitet koji je prepoznatljiv kroz povijesnu povezanost i prirodne fizičke granice. Svi su suglasni kako se naglasak treba pri tome staviti na siguran i kvalitetan smještaj u okviru seoskog turističkog gospodarstva, ali i razvijanju turističke ponude koja je povezana s lokalnim proizvodima i gastronomijom. Unapređivanje kvalitete toga, primjerice, je kako prezentirati hranu i lokalne zanate.

Prekogranična regija kao jedinstveno područje 

«Primjenom iskustava dobre prakse i znanja o tradiciji, gastronomiji i znamenitostima prekogranične regije Hrvatske i Mađarske, moguće je pružiti složenije usluge turistima, povećati njihovo zadovoljstvo, a prekograničnu regiju predstaviti međunarodnom turističkom tržištu kao jednistveno područje sa zajedničkom tradicijom i koordiniranom turističkom ponudom», pojašnjava Barukčić.

 

Hits: 3395
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union