Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Wednesday
Jan 17th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica arrow Udruga Linux: I Osijek zna što je otvoreni kod
Udruga Linux: I Osijek zna što je otvoreni kod
Barbara Becker   
Ponedjeljak, 06 Listopad 2008
Pingvin i u OsijekuIako im tek predstoji službena registracija udruge, iza njih je već godinu dana radnoga staža. S neformalnim okupljanjima započeli su krajem prošle godine. Bilo ih je tada četvero. Sada broje već nekoliko desetaka. Ponikli su dijelom iz Kuće mladih s Bosutskoga naselja i Udruge Osijek Wireless. Sve ih, ipak, povezuje entuzijazam i ljubav prema računalima, novim tehnologijama, slobodnom i licenciranom softveru kao i softveru otvorenoga koda. Svoj službeni status regulirat će na način da će postati osječka podružnica Hrvatske udruge Linux korisnika.

Plan za dohodovnu aktivnost je u komercijalizaciji postojeće infrastrukture 

"Udrugu smo pokrenuli jer želimo promicati Linux operacijske sustave i programe otvorenoga koda, nastaviti se dalje samostalno educirati u tom operacijskom sustavu, ali ga i pokušati poboljšati i prilagoditi našim privatnim i profesionalnim obvezama kao i eksperimentirati s najnovijim tehnologijama i alternativama danas najraširenijih i najprihvaćenijih aplikacija. Jedan od glavnih ciljeva nam je osposobljavanje što većeg broja zainteresiranih za rad u Linuxu, ali i u postojeću infrastrukturu integrirati open source rješenja koja bismo kasnije mogli ponuditi i u komercijalne svrhe, odnosno staviti ih na tržište", govori Valent Turković ispred osječkih linuxovaca koji se za sada financiraju iz vlastitoga džepa. Nadaju se, ipak, kako će se i to uskoro promijeniti. Planiraju stoga uspostaviti tješnju suradnju s tvrtkama, ali i različitim društveno- političkim institucijama koje bi ih financijski ojačale ili pomogle u donacijama kroz računala i druge informatičke opreme. Svoja druženja smjestili su u prostore koje su im svesrdno ustupile udruge, prvo CNC-Creators, not consumers, a potom i Udruga obitelji poginulih branitelja.

Radionice, edukacija i konferencije 

U svojem kratkoročnom planu, ističu linuxovci, najprije žele osposobiti prostorije udruge u kojima će moći održavati radionice i predavanja dok u dugoročnom planu imaju zacrtano organiziranje konferencije na kojoj bi se govorilo o otvorenom kodu za privatne i poslovne subjekte jer takvo što ne postoji u Osječko-baranjskoj, ali niti u susjednim županijama. Prva iskustva s održavanjem radionica već su stekli, a odaziv građana je na iznenađenje linuxovaca bio velik, zbog čega su ih morali podijeliti čak i u nekoliko grupa.

"Zainteresiranih zaista ima puno, pa nam je to i najveći motiv za uspješan daljnji rad", zaključuje Turković. Svi zainteresirani više informacija mogu dobiti putem e-maila Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript ili posjetiti njihove službene web stranice na adresi www.linux-osijek.org gdje se mogu pročitati najave budućih događanja, izvještaji s već održanih, te putem foruma upoznati s ostalim korisnicima, te dobiti pokoji koristan savjet. 

 

Hits: 2231
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union