Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Linum Baranja kao putokaz
Administrator   
Četvrtak, 27 Rujan 2007
Sa svojim 'vozačkim dozvolama' za računala Linum-baranja uspješno se vozi i cestama neprofitnog poduzetništva. Projekt koji se temelji na svim pozitivnim načelima koja Pomak promiče, uspješan je model i putokaz ka održivosti civilnome, a ka profitu poslovnome sektoru. Priča je počela 97. godine. Udruženje Baranja je u suradnji sa švedskim Olof Palme Internationalom i Građanskim forumom Tuzla krenulo u osposobljavanje korisnika za rad na računalima po ECDL programu.

Što je ECDL?

European Computer Driving Licence u doslovnom bi prijevodu bila 'vozačka dozvola za računala'. To je diploma koja je međunarodno priznata potvrda o osposobljenosti za korištenje PC-a, a dobiva se po svršetku predviđenog programa, rješavanjem završnog testa. U Hrvatskoj, pod Hrvatskim informatičkim zborom kao krovnom ustanovom, trenutno djeluju 24 ovlaštena ispitna centra.

Ono što je počelo kao projekt Udruženja Baranja, danas je jedan od tih ispitnih centara, koji skrbi o krajnjem istoku Hrvatske. Pokazalo se da je za kvalitetniji rad potrebno više resursa. Baranja je ušla u partnerstvo sa tvrtkom Linum d.o.o., uložila je svoje ljude, znanje i motivaciju, a od poslovnog subjekta dobiven je zakonski okvir za djelovanje, oprema i prostor. Stvorena je Linum-Baranja d.o.o. i danas pod njim djeluju tri učionice (Osjek, Bilje, Vukovar), u planu je četvrta (Vinkovci), a certifikate o osposobljenosti dobilo je više od 300 polaznika. Kako je ECDL dio strategije "Hrvatska u 21. stoljeću", kroz program će morati proći svi zaposleni u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi.

- Sve zemlje zapada trenutno rade po ovom programu. To je budućnost, a što Hrvatska bude bliže EU integracijama, ECDL će biti priznatiji i sve potrebniji - rekao je predavač Mihailo Ranković. On je trenutno 'zauzet' obukom djelatnika INE, opet u partnerstvu, ovaj put sa zagrebačkim KING-ICT-om. INA je u program uključila 3000 svojih djelatnika, s ciljem povećanja produktivnosti rada i kvalitetnijeg obavljanja poslova. Takvih je primjera sve više, a pred realizacijom je i program obuke više od 1000 nastavnika u osnovnim i srednjim školama.

Hits: 4410
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union