Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Wednesday
Jan 17th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društveno poduzetništvo arrow Udruga Bubamara: Vinkovački recept za socijalno poduzetništvo
Udruga Bubamara: Vinkovački recept za socijalno poduzetništvo
Narcisa Bošnjak   
Ponedjeljak, 20 Listopad 2008
Brojni članovi udruge BubamaraDva vrhunski opremljena plastenika (jedan cvjećarski i jedan povrtlarski), ukupne površine od 800 četvornih metara, vrijedna dva milijuna kuna ulog je u budućnost 20-30 osoba s invaliditetom Vukovarsko-srijemske županije. Zahvaljujući ideji i inicijativi vinkovačke Udruge za pomoć osobama s invaliditetom «Bubamara», uz pomoć Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi te novca Svjetske banke, ovaj će hvalevrijedan projekt osigurati budućnost osoba s invaliditetom, zadovoljno ističe Tomislav Velić, potpredsjednik «Bubamare». Na početku ove priče s hepiendom jedna je obična i neformalna anketa, provedena u Udruzi koja danas broji oko 800 članova svih kategorija invalidnosti s područja Vukovarsko-srijemske županije. Rezultat ispitivanja bio je pomalo poražavajući – izbor smjerova u obrazovanju prilično je ograničen, a veliki dio škola za osobe s invaliditetom je još uvijek – nepristupačan. U posljednje vrijeme sve je veća potreba i tendencija računalne izobrazbe, napominje Velić, no u obzir treba uzeti želje, potrebe i interese u ovom slučaju osoba s invaliditetom koje su nerijetko vrlo kreativne.


«Njima je Bog s jedne strane uzeo, ali im je s druge strane mnogo više dao», dodaje Tomislav Velić. Upravo zbog toga, kao i zbog činjenice da u Vukovarsko-srijemskoj županiji nedostaje dizajnera i sličnih kreativnih zanimanja, u Udruzi «Bubamara» odlučili su svoje članove izvještiti i obrazovati na polju hortikulture i cvjećarstva. Tim prije što se cvijećem i aranžiranjem mnogo članova Udruge bavi u slobodno vrijeme, ali bez elementarnog znanja, koje je ipak temelj svemu, smatra Velić, dodajući kako je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi odbilo prekvalificirati 30-40 osoba s invaliditetom svih kategorija.

Neprofitno poduzetništvo: postavljaju se plastenici i osniva zadruga

«Željeli smo im na taj način dati papir u ruke kako bismo ih osposobili za tržište rada, no nismo uspjeli», pomalo je razočaran Velić, no u Udruzi ne gube nadu i punim jedrima idu dalje. Partner «Bubamari» u ovom velikom projektu bit će vinkovačka Poljoprivredna škola, u čijem će vrtu urediti dva praktikuma, tj. plastenika i prilagoditi ih osobama s invaliditetom. Bit će to ujedno i radno-okupacijska terapija za članove Udruge, ponosan je Velić. U nadolazećem će razdoblju pokušati osnovati zadrugu i projektom konkurirati pri nekom od predpristupnih fondova jer udruga je neprofitna i kao takva ne smije privređivati. Uz snažnu potporu vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića i veliko zanimanje, kao i iskustvo u zadružnom obliku rada, u Udruzi «Bubamara» optimistično gledaju na budućnost. Uvjereni kako će projekt potvrditi očekivanja i vrlo brzo pokazati se visokoprofitabilnim te će osigurati plaće za štićenike, kao i održivost same Zadruge. Zadruga bi djelovala kroz tzv. zaštićene radionice, kakvih u Hrvatskoj trenutačno ima samo tri i koje, smatra Velić, nedovoljno iskorištavaju potencijale osoba s invaliditetom. Projekt je ocijenjen vrlo dobrim, a bit će to novina u Hrvatskoj, zadovoljni su u «Bubamari». Bliski susjedi Talijani s visokoprofitnim kooperativnim radionicama u ovom su pogledu uzor «Bubamari» pa se Vinkovčani nadaju skorom posjetu Italiji kako bi na licu mjesta vidjeli kako takvi plastenici funkcioniraju.

Članovi osposobljeni i spremni za tršište rada

«Mi nismo Udruga koja samo uzima, a ništa zauzvrat ne daje», ističe Velić. «Želimo biti Udruga koja pridonosi čitavoj zajednici. Opremanjem plastenika i ulaganjem u znanje i obrazovanje svojih članova, posebice u inače slabo razvijenoj grani cvjećarstva i hortikulture, korist će imati šira društvena zajednica jer će biti na raspolaganju i učenicima Poljoprivredne škole», pojašnjava Velić. Po završetku redovitoga obrazovanja učenici škole, kao i osobe s lakšom mentalnom retardacijom imat će više mogućnosti pri zapošljavanju. Neki od njih će možda u budućnosti pokrenuti i vlastiti posao, uvjeren je Velić, no svakako će projekt «Bubamare» znatno utjecati na smanjenje nezaposlenosti u Županiji i regiji. Bude li se projekt pokazao dobrim i profitabilnim, «Bubamara» planira u budućnosti opremiti još nekoliko, za što će se natjecati za sredstva iz predpristupnih fondova. Premda im trenutačno oduzima najviše vremena, ovaj veliki projekt nije jedino čime se Udruga «Bubamara» bavi. Iako broji uistinu mnogo članova, tek je polovica aktivna i to 200-njak članova stalno, a isto toliko tek povremeno. Mali dio njih, 40-ak je zaposlen u Udruzi, koja u današnjem obliku postoji već punih 11 godina. No, korijeni joj sežu gotovo četiri desetljeća unatrag, točnije 1971. godinu. Tadašnjih nekoliko udruga evoluiralo je 1997. u današnju „Bubamaru“. Većina sličnih udruga, koje se bave osobama s invaliditetom usko su se specijalizirale, dok su se u„Bubamari“, ponosan je Tomislav Velić, spojile sve sekcije.

S jedne od aktivnosti udruge 

  

Prvi udžbenik za rad s osobama s invaliditetom

Iako jedinstvenu Hrvatskoj, za sada se ovakav način funkcioniranja pokazao izvrsnim pa istim putem kane i ubuduće. Mnogo je putova kojima „Bubamara“ danas sigurno i ponosno korača. Osobni treneri pomažu deset članova, napominje Velić, a mnogo je onih kojima dobro dođe i organizirani poludnevni boravak (što pak financira Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi RH), kao i organizirani prijevoz posebno prilagođenim vozilom, što osobama s invaliditetom u Vukovarsko-srijemskoj županiji nudi jedino „Bubamara“. Voćarstvo, ribarstvo, tiskanje novina samo su neke od zanimacija kojima se članovi Udruge bave. Aktivan je i klub mladih, kao i folklorna sekcija, čiji su polaznici ove godine sudjelovali i na tradicionalnim Vinkovačkim jesenima, prvi put u povijesti ove manifestacije, dodaje Velić. Nakladništvo je važan segment rada Udruge, a nedavno je - prvi put nakon trideset godina u Hrvatskoj, objavljen udžbenik za rad s osobama s invaliditetom, za što zasluga pripada upravo „Bubamari“ i dugogodišnjem iskustvu njihovih defektologa koji rade u Udruzi.

Hits: 4886
Komentari (2)Add Comment
...
napisao gost, Oľujak 29, 2009
na moju zalost, ja koji sam upoznat sa radom udruge i njen sam clan od zacetka tocnije od 81-82god. u ovom tekstu vidim puno netocnih informacija, prvo, zacetak udruge je bio pocetkom 80-tih, drugo, gospodin velic nije predsjednik udruge nego dopredsjednik i vozac kombija koji je u vlasnistvu udruge bubamare, trece, nema u udruzi 40 zaposlnih, od datuma kada clanak objavljen zaposlenih je tocno 21. dal se vi gospodine, koji ste radili ovaj clanak ne pitate, kako gospodin velic prima placu kao zaposlenik tj vozac, a predsjednik ili dopredsjednik udruge, nije li to u sukobu interesa po statutu udruge? pitajte clanove dal on u zadnjih 4-5 mjeseci radi svoj posao vozaca ili sjedi doma i tu i tamo naide do udruge, a za to prima 3,000kn placu. pravi predsjednik udruge je otac pokojne predsjednice KRISTINKE MATICIC je MARTIN MATICIC! provjerite dal je ovo sto ja tvrdim tocno...
report abuse
vote down
vote up
Votes: +1
...
napisao ante, Oľujak 30, 2009
dragi gospodine, svi podaci koji su u clanku navedeni nisu izmisljeni nego su dobivene u razgovoru s gospodinom velicem. cilj price o udruzi bubamara bio je pokazati primjer dobre prakse socijalnog poduzetnistva: udruge koja omogucava svojim clanovima da vlastitim radom ostvare zaradu. gdje god smo trazili informacije o tome kako stupiti u kontakt s udrugom bubamara stajalo je ime Tomislava Velica.

ovaj medij nije u posjedu statuta udruge bubamara (niti jedne druge udruge o kojima pise), tako da ne mozemo provjeriti koje upravljacke strukture vode udrugu, pa niti ne mozemo znati tko je ovlasten za zastupanje, a jos manje mozemo znati tko prima koliku placu. Gospodin Velic je u susretljivom razgovoru objasnio cime se udruga bavi i nismo imali razlog da ne vjerujemo njegovim tvrdnjama, pogotovo zato sto su i drugi mediji slicno pisali o bubamari. Zapravo, u ovom su clanu vazniji korisnici i to sto se cini da njima bude bolje, a manje je vazno tko je predsjednik ako se rade dobre stvari.

Zao mi je sto u udruzi s takvim potencijalom i udruzi koja, ako je suditi po ovom projektu kojega provode, moze biti primjer drugim udrugama postoje nesredjeni medjuljudski odnosi, ali to je situacija koja je cesce pravilo nego iznimka... Nadamo se da ce se, zbog clanova udruge, sve stvari ipak na kraju rijesiti, jer bilo bi steta da ovakav projekt zavrsi u krivom smjeru...

Pozdrav
report abuse
vote down
vote up
Votes: +1

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union