Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Thursday
Jan 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društvena odgovornost arrow Isplati se poslovati društveno odgovorno u Hrvatskoj
Isplati se poslovati društveno odgovorno u Hrvatskoj
Narcisa Bošnjak   
Utorak, 28 Listopad 2008
Zaposlenici DM-a među najzadovoljnijima u HrvatskojDa se u Hrvatskoj isplati biti društveno odgovoran svjedoči primjer tvrtke DM-drogerie market koja je zabilježila je rekordan rast prometa od 20,21 posto u poslovnoj 2007./2008. Kao jedan od mnogih oblika odgovornosti koje prakticira u poslovanju DM ostvaruje partnersku suradnju s civilnim sektorom.  Naime, godinama surađuje s Udrugom inkluzija i rado angažira njihove članove. O brizi za zaposlene svjedoči i nedavno završena zgrada garaže preko puta UDC-a, s 282 parkirna mjesta, kako bi uz zaposlenike dm-a slobodnih bilo za goste, partnere, dobavljače... Ovakav je potez hvalevrijedan i uvelike olakšava život zaposlenih. To mogu potvrditi svi čija tvrtka o tome ne vodi računa.

Prosječna plaća u tvrtki iznosi 7.183 kune - a zaposleni je dobiju 14 puta godišnje!

DM je u protekloj poslovnoj godini ostvario promet viši od 1,5 milijardi kuna, što je i rekordan rast prometa od 20,21 posto. Istodobno je ostvario i značajna ulaganja u otvorenje novih prodavaonica. „Što smo lani najavili to smo i ostvarili. Otvorili smo 100. prodavaonicu, ali i više od toga. Otvorili smo 11 novih prodavaonica, a osam postojećih preuredili i obnovili“, naglasio je Mrakužić. Jedan od važnih pokazatelja uspješnog poslovanja je otvaranje 190 novih radnih mjesta i porast plaće zaposlenih u dm-ovim prodavaonicama. Prosječna neto plaća iznosi 7.183,00 kuna, a dm-ovi zaposlenici dobiju 14 plaća godišnje. „Već godinama smo na prvom mjestu po visini plaća u trgovini, a ove smo godine prvi i po tom što je kod nas prosječna plaća porasla za deset posto u odnosu na lanjsku“, navela je Gordana Picek, prokuristica i članica Uprave zadužena za ljudske resurse i dio nabave.

Najposlodavac u konkurenciji 51 velike tvrtke

Prepoznata kao tvrtka koja posebno njeguje društvenu odgovornost kao jednu od važnih osobina ponašanja kompanije prema zajednici u kojoj radi i djeluje, prema ljudima s kojima radi i kupcima - dm je ove godine najnagrađivanija tvrtka. Nakon priznanja „Poslodavac godine za osobe s invaliditetom“ zbog angažiranja osoba s posebnim potrebama, uslijedilo je priznanje „Tvrtka prijatelj obitelji“ kao nagrada Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, koje je dm prepoznalo tvrtkom koja svoje zaposlenike cijeni i kao obiteljske ljude. Nagrada portala MojPosao „Najposlodavac“ uslijedila je nakon rezultata istraživanja provedenog među zaposlenicima 51 velike tvrtke. Zaposlenici dm-a svoju su ocijenili vrlo visoko u niz kategorija, od visine plaće, kvalitete međuljudskih odnosa, pa do mogućnosti napredovanja.

Zaposlenicima omogućene pogodnosti, edukacija i mogućnost napredovanja

1.2 MILIJUNA KUNA ZA DONACIJE
Tijekom protekle poslovne godine dm je zdravstvu, kulturi, sportu, obrazovnim ustanovama i udrugama donirao više od 1,2 milijuna kuna! Vrijednost dm-ovog društveno korisnog angažmana nije mjerljiva samo u iznosima donacija, već i u razini uključenosti građana u projekte, kampanje i akcije koje često pokreće.

„Našim zaposlenicama u vrlo konkretnim poslovnim aranžmanima omogućujemo što bolje uskladiti obiteljski i poslovni život. Klizno ili nepuno radno vrijeme omogućujemo onima kojima to zahtijeva obiteljska situacija, a doškolovanje i mogućnosti napredovanja unutar tvrtke kroz stalni rad na sebi je svima ponuđeno“, otkrila je Gordana Picek neke od pogodnosti zaposlenika. U najnoviju kampanju „Prekrižimo rak vrata maternice i dojke“ već u prvih sedam dana uključila se trećina građana, a u prvih pet dana kampanje kupovinom vrećica u dm-u građani su donirali 211 tisuća kuna za Centar za psihološku pomoć ženama oboljelim od raka. „U dva tjedna kupnjom vrećica donirano je 445 tisuća kuna! Naše su kampanje i projekti uvijek usmjereni prema podizanju razine zdravstvene kulture, obrazovanja, sporta... Cilj im je doniranje za osnivanje ili unaprjeđenje neke od društveno važnih djelatnosti ili ustanova“, podvukla je Marinka Akrap.

Navedenoj kampanji koja još traje i to pod sloganom „Sve za nju!“ prethodila je zdravstveno-sportska kampanja „Zapleši sa mnom“ kojom se promovirao zdravi život i ples kao idealna tjelesna aktivnost za sve generacije. Donacija od prodaje istoimenog DVD-a Luke Nižetića namijenjena je osnivanju prve plesne akademije u Hrvatskoj, kako bi ples kao sport i u našoj zemlji dobio obrazovnu ustanovu.

Donacije rodilištima također su samo neke od vrjednijih donacija dm-a, koje se odvijaju preko zdravstvenog projekta babybonus. Ove je godine donaciju vrijednu 300 tisuća kuna dobilo rodilište bolnice u Vinkovcima, a iduće godine dm će donirati rodilište sisačke bolnice „Dr. Ivo Pedišić“. U programu babybons sudjeluje više od 70 tisuća roditelja. „Planiramo otvoriti dvadesetak novih filijala, tamo gdje smo već prisutni, ali i u gradovima u kojima dm-a još nema. Naravno, nastavit ćemo otvarati nova radna mjesta, planiramo ih oko stotinu, a čime ćemo nastojati zadržati poziciju lidera. Nastavljamo i s unapređivanjem poslovanja, jače aktivnosti najavljujemo u području zdrave prehrane čiji asortiman planiramo unaprijediti.“, najavio je direktor Mirko Mrakužić.  

Hits: 6033
Komentari (2)Add Comment
...
napisao anita paleščak, Lipanj 12, 2009
toliko molbi sam poslala toliko puta zamolila nemam nikoga da me pogura ali znam raditi
report abuse
vote down
vote up
Votes: +1
...
napisao Silvana, Studeni 23, 2011
Svaka Čast;
djelatnicima na usluzi i ljubaznosti, a također i SVE pohvale jednom i jedinom poslodavcu koji cijeni radnika kao osobu a ne samo kao broj!!!
...čist primjer pohlepnog Fižulića.......
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union