Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društvena odgovornost arrow Dalmatinske županije uvode poticajne mjere za zeleno poduzetništvo
Dalmatinske županije uvode poticajne mjere za zeleno poduzetništvo
Saša Bajamić   
Četvrtak, 06 Studeni 2008

Zelena energija - budućnost hrvatske obale?U Šibeniku je potpisan prvi u nizu Sporazuma o suradnji između UN-ovog Programa za razvoj i dalmatinskih županija i njihovih razvojnih agencija na uspostavi Programa poticanja zelenog poduzetništva.Cilj tog Programa je poticanje gospodarskog razvoja uz održivo korištenje i očuvanje vrijedne prirode obalnog područja Dalmacije. Program poticanja zelenog poduzetništva pokrenuo je UNDP u suradnji s četiri dalmatinske županije: Zadarskom, Šibensko-kninskom, Splitsko-dalmatinskom i Dubrovačko-neretvanskom, te njihovim razvojnim agencijama, u okviru svog projekta COAST koji se bavi zaštitom i očuvanjem dalmatinske obale. Program osigurava potporu za projekte i poduzetničke ideje u turizmu, poljoprivredi, ribarstvu i marikulturi te zaštiti prirode i okoliša. To se u prvom redu odnosi na ponudu eko i ruralnog turizma, razvoj ekološke poljoprivrede, uzgoj autohtonih sorti i pasmina, školjkarstvo i sl. Program je otvoren za sudjelovanje svim poljoprivrednim proizvođačima, poduzetnicima, zadrugama, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, obrtnicima, tvrtkama, udrugama, javnim ustanovama te gradskim i općinskim upravama s obalnog područja sve četiri dalmatinske županije.

Zeleno poduzetništvo je odgovornost

„UNDP-ovo Izvješće o društvenom razvoju posvećeno klimatskim promjenama u Hrvatskoj, koje će biti predstavljeno koncem ovog mjeseca, pokazuje kako se u Hrvatskoj, kao rezultat klimatskih promjena, može očekivati značajan porast dnevnih temperatura, povećanje razine mora, učestalost vremenskih nepogoda i šumskih požara. To može uzrokovati nepopravljive štete sektorima poljoprivrede, turizma i marikulture te može značajno doprinijeti uništenju prirodnih vrijednosti Hrvatske. Stoga zelena, ekološka, odnosno, održiva orijentacija više nije trenutna moda, već sve veća potreba, obveza i naša odgovornost“ – smatra Yuri Afanasiev, stalni predstavnik UNDP-a u Hrvatskoj.

Održivim idejama tehnička i financijska pomoć 

„Zeleno poduzetništvo“ ima značajnu ulogu u održivom razvoju županije. Uspostavom ovog Programa, svi zainteresirani za zeleno poduzetništvo i očuvanje prirode imat će pravo aplicirati na sredstva iz Programa, a odabranim će se projektnim idejama osigurati tehnička pomoć u razradi projektnih njihovih prijedloga, uključujući i pomoć u apliciranju na druge izvore financiranja, te financijska pomoć u obliku darovnica ili u formi djelomične garancije za kredite.

UNDP će u Program poticanja zelenog poduzetništva uložiti preko pola milijuna dolara u svaku od četiri dalmatinske županije, a županije još dodatnih vlastitih 100.000 američkih dolara.

Već pristiglo oko 250 ideja 

Ognjen Škunca, voditelj Programa zelenog poduzetništva ispred Projekta COAST, kazao je da je u prvom krugu Poziva na iskaz interesa za sudjelovanje u Programu, oglašenom u srpnju, a zatvorenom u rujnu ove godine, prijavljeno približno 250 poduzetničkih ideja iz obalnog područja Dalmacije. Od toga oko 40-tak prijavljenih projekata i poduzetničkih ideja iz Šibensko-kninske županije, u sektorima od poljoprivrede, preko marikulture i ribarstva do turizma, što najbolje pokazuje interes za ovu vrstu poduzetništva, a time i opravdanost ideje o pokretanju Programa kojim će se ono sustavno poticati.

Hits: 3961
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union