Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica arrow Jačanje osječkih udruga za socijalno poduzetništvo
Jačanje osječkih udruga za socijalno poduzetništvo
Narcisa Bošnjak   
Nedjelja, 23 Studeni 2008
ImageKako se pozicionirati, sastaviti marketinški plan, stvoriti vlastiti marketinški splet, uspjeti u odnosima s javnošću i pri tom ostvariti misiju, zaraditi i činiti dobro zajednici naučili su predstavnici osječkih udruga na ovogodišnjem ciklusu radionica u sklopu projekta POMAK kojega i ove godine provodi Udruga za kreativni razvoj Slap. Nastavak je to, naime, već započetog projekta i korak bliže stvaranju baze udruga koje će dio svojih prihoda ostvarivati iz neprofitno-poduzetničkih projekata.

Zašto socijalno poduzetništvo?

Odlazak velikih stranih donatora iz Hrvatske ostavio je mnoge organizacije civilnog društva u situaciji kada su suočene s činjenicom da je sve manje raspoloživih donatorskih sredstava za provođenje vlastitih aktivnosti, čime je u pitanje dovedena njihova održivost. S druge strane nedovoljna razvijenost i neosvještenost gospodarskog sektora onemogućuje nadomjestak financijskih i materijalnih sredstava za daljnju održivost udruga, građanskih inicijativa i daljnji razvoj civilnog društva. U takvoj situaciji razvitak dohodovne djelatnosti nužan je za stvaranje temelja održivosti u tim organizacijama, a iskustva su pokazala da je samoodrživost moguća već sa 25-30% sredstava ostvarenih prodajom vlastitih proizvoda ili usluga. Upravo projekt POMAK nastoji osposobiti udruge kako bi same, kroz kreativno osmišljene aktivnosti, bile u stanju doći do financijske pomoći, a istovremeno razviti razne modele samozapošljavanja.

Kapaciteti postoje

Sudionici su izrađivali konkretne poslovne planoveNa ukupno šest radionica sudjelovali su predstavnici udruga koji su protekle godine prošli kroz početni modul obrazovanja o socijalnom poduzetnišvu. Riječ je o desetak udruga koje su kao rezultat edukacije uspjele sastaviti marketing planove vlastitog neprofitnog biznisa, ali i dobile uvid, te ideje o mogućnostima međusobne suradnje iz koje bi se mogli roditi budući uspješni projekti. Projekt je prepoznao i podržao Grad Osijek, a radionice su održane u prostorijama Evangeličke crkve u Jagerovoj ulici u Osijeku.

"Na radionicama smo čuli neke zaista dobre ideje, zajednički došli do nekih zaključaka, a na papir su stavljeni i konkretni planovi za pojedine udruge. Nadam se da ćemo od polaznika radionica u narednom razdoblju uspjeti dobiti pokoji primjerak dobre prakse iz socijalnog poduzetništva i na ovakvim budućim okupljanjima s ponosom ga isticati nekim novim udrugama", istaknula je Sonja Vuković, voditeljica projekta.

Hits: 2265
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union