Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Thursday
Jan 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica arrow Pomak na Levinsonu: Dobar marketing ne zahtijeva velika ulaganja
Pomak na Levinsonu: Dobar marketing ne zahtijeva velika ulaganja
Ante Vekić   
Utorak, 25 Studeni 2008
Levinson u ZagrebuMarketing su svi oblici kontakata vaše tvrtke s vanjskim svijetom. To znači da vam se nudi mnoštvo marketinških prilika, koje da bi iskoristili, ne morate trošiti velik novac. Dovoljni su vam nešto vriemena, maštovitosti, inovativnosti i predanosti. Ideja je to gerilskog pristupa marketingu koju je još 1983. godine javnosti obznanio Jay Conrad Levinson i zakotrljao lavinu koja ga je danas dovela do Zagreba, gdje je u ulozi oca gerilskog marketinga, poput pravog gerilca obučen u svoj zaštitni znak - maskirnu majicu, o svom 'čedu' govorio pred petstotinjak sudionika konferencije. Sa svojih 75 godina niti jednoga trenutka nije dvojio kamo vodi one koji ga slušaju, a demonstrirao je znanje i upućenost u tehnološke trendove na kojemu bi mu trebali pozavidjeti mnogi prisutni, pa i dvostruko mlađi, slušatelji.

Idealan pristup za neprofitne organizacije 

Ideje koje promovira Levinson pokazale su se iznimno korisnima i učinkovitima na današnjem tržištu - džungli u kojoj se vodi sve bespoštednija borba, a velika bojna moć ne pomaže previše. Upravo bi zato gerilski marketing trebao biti modus vivendi hrvatskih organizacija civilnog društva koje se nastoje baviti socijalnim poduzetništvom. "Neprofitne organizacije često ne raspolažu s novcem za marketinške aktivnosti, ali vrijeme, široka baza korisnika, pristup volonterskoj radnoj snazi i kreativnost prednosti su koje itekako mogu iskoristiti kako bi promovirale svoju misiju u zajednici", rekao je Levinson za Pomak.

16 tajni gerilskog marketinga 

Jay Levinson i urednik Web magazina Pomakonline.com Ante VekićU svom se višesatnom predavanju osvrnuo na 20 glavnih razlika između tradicionalnog i gerilskog marketinga, odao je prisutnima 18 najvažnijih tajni gerilskog marketinga, upoznao sudionike konferencije s načinima gerilske prodaje, kvalitetama i osobinama uspješnih prodavača, gerilskim načinima zaključena prodaje i brojnim primjerima iz svoje dosadašnje bogate karijere u marketingu, u kojoj je za klijente imao neke od najvećih tvrtki na svijetu poput Marlbora, P&G-a, Vise, Pacific Bella i mnogih drugih.

I, koje su to tajne koje morate poznavati kako bi ste se mogli smatrati pravim poslovnim gerilcem, koji u gustoj šumi tržišta nalazi najkraći mogući put do svoje mete - profita?

01 Morate biti PREDANI marketinškom programu. Osrednji marketing uz predanost na duge će staze pobjediti izvrstan marketing koji se radi bez predanosti.

02 Program smatrajte INVESTICIJOM, nikako troškom.

03Pobrinite se za DOSLJEDNOST programa. Ne odustajte nikada: odluka o kupnji donosi se u podsvijesti, a ključ za pristup podsvijesti je repeticija.

04Neka potencijalni klijenti VJERUJU vašem biznisu.

05Morate biti STRPLJIVI kako biste predano ispunili preuzete obveze. Marketingu treba vremena da počne djelovati.

06Morate uvdijeti da je marketing zbroj RAZNOLIKIH pomagala - različitog arsenala gerilskog oružja.

07Morate znati da dobit dolazi nakon prodaje, tj. valja se pozabaviti i POST-PRODAJOM. Ostati u kontaktu s kupcem i nakon obavljenog posla.

08Morate težiti tome da tvrtku vodite tako da to bude PRAKTIČNO kupcima. Poslovanje s vama mora biti iznnimno jednostavno.

09U marketing unesite element ZADIVLJENOSTI. Zadovoljan kupac prolazio je kod vaših djedova i baka. Impresionirani su bili vaši mama i tata. Vi kupca morate zadiviti.

10MJERENJEM ocijenite djelotvornost oružja kojim napadate tržište.

11Pokažite razvijen MEĐUODNOS s klijentima i potencijalnim klijentima redovitim javljanjem i praćenjem stanja

12Naučite se OSLANJATI na druge tvrtke, ali tako da se i one oslanjaju na vas. Suradnja je način gerile, ne konkurencija.

13Morate biti vješti u služenju gerilskim NAORUŽANJEM. Ovladajte tehnologijom.

14Marketingom se služite kako biste stekli PRIVOLU potencijalnih klijenata, a zatim taj pristanak koristite postepeno ga dovodeći do prodaje.

15Prodajte SADRŽAJ onoga što nudite, a ne stil. Prodajte i odrezak i umak, jer su ljudi odviše upućeni da bi kupili tek umak.

16Nakon što pripremite cjeloviti marketinški program, radite na njegovu širenju i jačanju, tj. ESKALIRANJU i ne počivajte na staroj slavi.

Više profita - više misije 

Ukoliko u biznisu budete pratili ovih šesnaest tajni, dosljedno, Levinson vam jamči marketinški uspjeh. Zapamtite samo, da je dosljednost najvažnija, dodaje. Da bi kupca od apatije doveli do kupnje potrebno je do njegovog uma doći ukupno 9 puta, pokazuju istraživanja. Kad se u obzir uzme da kupac primjećuje tek svaku treću poruku kojom mu se obraćamo, onda je jasno da je potrebno čak 27(!) poruka da bi nekome prodali naš proizvod. Naravno, koristeći gerilski pristup, to vaš neće puno koštati a rezultat će biti povećanje profita, koje će, ukoliko ste okrenuti socijalnom poduzetništvu, voditi ostvarenju misije.

Hits: 4413
Komentari (1)Add Comment
...
napisao boba, Listopad 22, 2011
Meni se ovih 16 "tajni" čine primjenljivim u marketingu općenito i ne vidim zašto su specifične za Guerilla marketing.
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union