Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Thursday
Jan 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica arrow Ekološku poljoprivredu povezivati s razvojem eko i ruralnog turizma
Ekološku poljoprivredu povezivati s razvojem eko i ruralnog turizma
Narcisa Bošnjak   
Utorak, 21 Listopad 2008

U Splitu je danas održan stručni skup o ekološkoj poljoprivredi u Dalmaciji u organizaciji Programa UN-a za razvoj (UNDP), u okviru projekta COAST koji se bavi očuvanjem bioraznolikosti i održivim razvojem dalmatinske obale. Povod stručnog skupa bio je predstavljenje prijedloga Akcijskog plana za razvoj ekološke poljoprivrede u Dalmaciji čija izrada je počela početkom rujna ove godine. Akcijski plan za Dalmaciju predlaže 11 prioritetnih akcija koje bi županijski odjeli za poljoprivredu, poljoprivredna savjetodavna služba i projekt COAST trebali provoditi u razdoblju od 2009.–2013. Akcijskim planom predviđeno je povećanje udjela površina pod ekološkom proizvodnjom u sve četiri dalmatinske županije na najmanje 5% do 2013. godine.

50 milijuna kuna za ekopoljoprivrednike u Dalmaciji 

„Hrvatska ima prednost i priliku da iskoristi barem dio neobrađenog poljoprivrednog zemljišta za ekološku poljoprivredu te da potakne i poveća broj proizvođača sa certificiranom ekološkom poljoprivrednom proizvodnjom'' rekao je Alessandro Fracassetti, zamjenik Stalnog predstavnika UNDP-a u Hrvatskoj.

Župan splitsko-dalmatinski, Ante Sanader ukazao je na trenutnu situaciju eko-poljoprivredne proizvodnje u Dalmaciji te istaknuo mogućnost korištenja sredstava županijskog fonda za autohtonu poljoprivredu koji godišnjim iznosom od 50 milijuna kuna potiče poljoprivrednike u Županiji.

Predstavnici svih dalmatinskih županijskih odjela za poljoprivredu i gospodarstvo dali su svoje komentare i viđenje Akcijskog plana, posebno u djelu koji se odnosi upravo na djelokrug rada njihovih odjela. Prvi pozitivni koraci već postaju vidljivi budući se županije koje do sada nisu financijski potpomagale eko poljoprivredu, nalaze pred donošenjem odluka koje će dosadašnju situaciju promijeniti u korist razvitka ekopoljoprivrede.

Projekt COAST provodi Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, u suradnji s Programom UN-a za razvoj (UNDP). Projekt se provodi na području Dalmacije uz financijsku potporu Globalnog fonda za okoliš (GEF – Global Environment Facility). COAST nastoji izravno i kroz bankarski sektor utjecati na poduzetničke aktivnosti i prakse u četiri sektora: turizmu, poljoprivredi, ribarstvu i marikulturi, vodeći se načelima održivog korištenja i očuvanja biološke i krajobrazne raznolikosti. Detaljnije na stranicama UNDP.

Gojko Berlengi, voditelj splitskog ureda projekta COAST, podsjetio je i na ulogu programa poticanja zelenog poduzetništva koji će u narednim mjesecima osigurati tehničku i financijsku pomoć za one poljoprivredne aktivnosti koje su ekološki orijentirane. Ugovori o provedbi Programa bit će potpisani sa sve četiri dalmatinske županije u razdoblju od narednih nekoliko tjedana.

Poseban gost predavač na skupu bio je George Mateljan, svjetski poznat po proizvodnji ekološke hrane i promicanju zdrave prehrane, autor bestsellera Najzdravije namirnice svijeta. Neovisna znanstvena istraživanja provedena u okviru Zaklade George Mateljan pokazuju da hrana proizvedena od ekoloških namirnica sadrži značajno više minerala, esencijalnih amino kiselina, vitamina i antioksidansa u odnosu na konvencionalnu hranu.

Plasman eko proizvoda moguć kroz turističke djelatnosti 

Hrvatskoj tek predstoji usklađivanje svih zakona i pravilnika ekološke poljoprivrede s najnovijom Uredbom Europske unije br. 834/2007 koja u EU stupa na snagu od 1. siječnja 2009. Tomislav Petrović, načelnik Odjela za ekološku i integriranu poljoprivredu u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, rekao je da su poticaji Ministarstva za ekološku poljoprivredu u prosjeku viši za 30% u odnosu na poticaje za konvencionalnu poljoprivredu te su u 2007. iznosili 16.5 miliona kuna, što je više od ukupnog zbroja iznosa za poticaje prethodne 3 godine. Također, u veljači 2009. Hrvatska će po prvi puta biti predstavljena sa 15-ak proizvođača na međunardnom sajmu ekoloških proizvođaća Bio Fach u Nurnbergu.

„Ekološku poljoprivredu i proizvodnju eko hrane treba iznova povezivati s razvojem ekološkog i ruralnog turizma. Mnogobrojne su mogućnosti plasmana eko proizvoda kroz razne turističke djelatnosti'', istakla je Vesna Rajković, načelnica u Upravi za turističku infrastrukturu i zaštitu turističke resursne osnove u Ministarstvu turizma.

Stručni skup podržao je i predsjednik Stjepan Mesić. U svojoj poruci sudionicima skupa u Splitu, predsjednik je naglasio kako je ''hrvatska ovisnost o uvozu prehrambenih namirnica ne samo štetna po standard naših građana, nego i krajnje nepotrebna i besmislena. Danas, kada kriza hrane potresa cijeli svijet, moramo posvetiti posebnu pažnju smislenom, planiranom i održivom razvoju naših poljoprivrednih potencijala. Za to imamo potrebnu sposobnost, uvjete i iskustvo'', zaključio je predsjednik Mesić.

Skupu je prisustvovalo preko 60 predstavnika iz relevantnih županijskih institucija koje se bave poljoprivredom, gospodarstvom, turizmom, zaštitom okoliša te predstavnici znanstvenih ustanova, tvrtki, zadruga i udruga, ekološki i konvencionalni proizvođači te potrošači.

 

Hits: 3490
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union