Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Wednesday
Jan 17th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica arrow Potrebno je raditi na institucionalizaciji obrazovanja za ekološku proizvodnju
Potrebno je raditi na institucionalizaciji obrazovanja za ekološku proizvodnju
Saša Bajamić   
Srijeda, 10 Prosinac 2008
Kako država pomaže ekološku proizvodnju? - tema prvog EkoforumaKako bi ekološka poljoprivreda u Hrvatskoj stigla do zacrtanog, mnogi bi rekli i utopijskog, plana od udjela od 10% površine od ukupnog broja pod ekološkom proizvodnjom, osim trenutnog sustava pomoći koji je država ustrojila ekoproizvođačima potrebno je raditi na još nekoliko ključnih ciljeva, složili su se sudionici prvog Ekoforuma u Našicama, kojega je u sklopu svog projekta YES-Ekopoduzetnik organizirala Udruga za kreativni razvoj Slap. Uz Tomislava Petrovića ispred Minstarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Tomislava Petrica iz Upravnog odjela za poljoprivredu Osječko-baranjske županije i Mariju Ševar iz Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu, dvadesetak sadašnjih i budućih ekopoljoprivrednika složilo se da su neki od tih ciljeva zajednički rad na pokretanje škole za izobrazbu ekoloških poljoprivrednika u suradnji s postojećim obrazovnim institucijama, pružanje pomoći s terena pri izradi nacionalne strategije i akcijskog plana za ekološku poljoprivredu, te poticanje proizvodnje sadnog materijala za ekološku poljoprivredu, a ne samo krajnjih nasada.

"Mislim da ćemo 2008. godinu završiti s 640 osoba upisanih u upisnik Ekološke proizvodnje, te 10.000 hektara obrađenih površina pod ekološkom proizvodnjom, što bi značilo da ćemo preći onu dugo priželjkivanu brojku od 1% pod ekološkim površinama u odnosu na ukupno obradive površine u Hrvatskoj. Interes je iz dana u dan sve veći i ukoliko budemo nastavili s mjerama poticanja, nadamo se da ćemo dostići još više postotke. Sljedeće godine trebali bi raditi na donošenju akcijskog plana za narednih pet godina, što bi trebalo dodatno pomoći razvoju ekološke proizvodnje", ispričao je Tomislav Petrović. "Moramo zajedno raditi na tome da Hrvatska uz čisti zrak, vodu i okoliš postane i vodeća na području ekološke poljoprivrede. Kapaciteti postoje, samo ih treba iskoristiti", zaključila je Tatjana Ordanić voditeljica projekta YES-Ekopoduzetnik.

Stvoriti ekološku 'mafiju'

Važnost umrežavanja i timskog rada prepoznali su i ostali sudionici Ekoforuma. Takva okupljanja, ali i raniju edukaciju u sklopu projekta, neki od njih već su iskoristili kako bi udruženim snagama krenuli u osvajanje tržišta organski uzgojene hrane. Dobar je primjer Zadruga Bioizvor iz Darde, koju su osnovale tri ekološke proizvođačice - Ksenija Županić, Lucija Pelin i Marica Završki, a kasnije im se pridružio još jedan član Ivo Bačlija. Taj kvartet polako gradi ime i poslovni model, a zahvaljujući vrijednom radu i perspektivnom partnerstvu uspjeli su povući znatna sredstva namijenjena poticanju proizvodnje uz koja će moći još bolje i kvalitetnije zadovoljiti potrebe tržišta, te na taj način još brže vratiti višegodišnje ulaganje u ekološku proizvodnju.

"Kako bi stvorili još učinkovitiju sinergiju, potrebno je prepoznati, upotrijebiti i redovito koristiti tri vrste kapitala. Prva je moralni kapital. Da ste mafijaši vi bi se brzo udružili. Ali pošteni očigledno nemaju još dovoljno iskustva da se sami učinkovito organiziraju. Druga je intelektualni kapital - učinkovito korištenje znanja. Nitko od vas ne zna sve, ali svi zajedno znate jako puno. I tu je važna ta razmjena informacija. Treća je socijalni kapital, a on se odnosi na timski duh. Zato morate raditi na stvaranju zajedništva, timskog rada, baš poput mafije, ali dobre, kako bi taj ljudski kapital došao do izražaja", savjetovao je okupljene Ante Lauc.

Želja su povećane subvencije za ekoproizvodnju

Tomislav Petrović odgovorio je na mnoga konkretna pitanjaEkološka proizvodnja zahtjeva veća ulaganja i generira veće troškove no konvencionalna, a urod je manji i teško je nadoknaditi uloženo. Upravo se s tim problemom suočavaju neki od proizvođača. Zanimalo ih je zato hoće li država povećati poticaje za ekološku proizvodnju. "Naš je odjel išao prema proračunu s prijedlogom za 50% subvencije veće nego za konvencionalnu poljoprivredu. U pripremi je novi zakon. Gurat ćemo koliko god budemo mogli. Još ništa ne znamo, za sada je taj iznos veći od 30%, ali nakon nove godine krećemo u pregovore i namjera nam je pokušati te subvencije podići", odgovorio je Tomislav Petrović iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, te dodao kako će svi natječaji ministarstva za sufinanciranje biti na raspolaganju i naredne godine, a prioriteti će opet biti prerada, obrada, te najveći dio sredstava sufinanciranja bit će namijenjen infrastrukturi.

Kako bi se povećala vidljivost i omogućilo još bolje povezivanje s inozemnim tržištima Ministarstvo je odlučilo po prvi puta sudjelovati i na velikom međunarodnom sajmu BioFach 2009 koji će se održati u Nuernbergu u Njemačkoj. "Ministarstvo će snositi troškove samog štanda i razmišljamo eventualno o nekakvim troškovima puta do Nurnberga, što je još uvijek u pregovorima. Nastojat ćemo u svakom slučaju osloboditi naše korisnike bilo kakvih suvišnih troškova, kako bi svima omogućili što povoljniji nastup na tom sajmu", najavio je Petrović.

Hits: 2956
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union