Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Thursday
Jan 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica arrow Razmjenom iskustava do boljih prilika za ruralni razvoj
Razmjenom iskustava do boljih prilika za ruralni razvoj
Saša Bajamić   
Ponedjeljak, 01 Prosinac 2008

S radom Županije goste je upoznao dožupan Pavo ŠarčevićIskustva Osječko-baranjske županije na području ruralnog razvoja, privlačenja sredstava iz EU fondova, rad na partnerskim i međusektorskim projektima bile su najvažnije teme o kojima su razgovrali predstavnici tuzlanskog Udruženja Bosper i tamošnjih općina na prijemu kod Osječko-baranjskog dožupana Pave Šarčevića. Bila je to jedna od prvih postaja na četverodnevnom studijskom putovanju grupe iz BiH zainteresirane za otvaranje novih vidika i saznanja o mogućim modelima suradnje.

Mladima ponuditi razlog za ostanak na selu 

"Osječko-baranjska županija prošle je godine za poljoprivredu namjenila 65 milijuna kuna proračunskih sredstava. Ove smo godine, unatoč krizi, izlobirali povećanje te svote, pa ta stavka za narednu godinu iznosi 85 milijuna kuna. Naša županija također trenutno provodi preo 20 programa kojima potiče razvoj poljoprivrede: sufinancira nabavku sadnica, osjemenjivanje, navodnjavanje, izgradnju objekata, izradu projektne dokumentacije, sufinancira ulaganje u kvalitetu mlijeka, vinske putove, signalizaciju... U svemu tome se prepoznaje opredjeljene županije da pomogne zadržavanju mladih na selu i spriječi trend njihova odlaska iz ruralnih krajeva, na način da im omogući da rade i za svoj rad budu adekvatno plaćeni. U tim nastojanjima imamo problema, ali smatramo da ćemo od svih ovih programa koje provodimo imati konkretnu korist, pa će hrvatski ruralni krajevi spremno dočekati ulazak u EU i tamošnju konkurenciju", rezimirao je ukratko dožupan Pavo Šarčević.

Suradnja kao model napretkaŽupanija i Grad zajedno do više novca iz EU fondova

S ciljem što bolje apsorbcije novca iz otvorenih EU fondova, među kojima su i oni za poljoprivredu, Županija je zajedno s Gradom Osijekom uložila u otvaranje Regionalne razvojne Agencije koja s timom stručnjaka radi na tim opsežnim poslovima.

"Agencija ima dvije glavne aktivnosti. Jedna je privlačenje stranih investicija i investitora. Konkretni rezultati tih nastojanja mogu se vidjeti u osječkoj slobodnoj zoni, koja je među 13 slobodnih zona u Hrvatskoj na vodećem mjestu. Drugi posao RRA je rad na predpristupnim fondovima. U zadnjih godinu dana RRA je sudjelovala u ukupno 13 odobrenih projekata čija je ukupna vrijednost 31 milijun kuna, od čega je 18 mlijuna kuna nepovratnih EU sredstava. Također imamo i predstavništvo u Bruxellesu s kojim nastojimo biti na izvoru informacija i koristimo ga da pomognemo svima onima koji apliciraju na projekte EU", dodao je Stjepan Ribić, direktor RRA Slavonije i Baranje, te istaknuo pet preporuka za goste iz Tuzle koje će im pomoći u pripremi za apliciranje na europske projekte.

Kako biti uspješniji

 1. STVORITI DOBAR TIM - ljude koji će raditi na projektima, na njihovom provođenju i izvještavanju, te naći odgovorne i sposobne partnere koji su preduvjet za javljanje na bilo koji europski fond.
 2. DRŽATI SE SMJERNICA - svaki natječaj sa sobom donosi specifične uvjete i zadatke, osjetljiv je na posebne ciljeve i usmjeren je na rješavanje točno određene skupine problema. Zato je važno dobro pročitati smjernice i tek nakon što ih dobro shvatite - pristupiti pisanju.
 3. SLOŽITI DOBRU PRIČU - ono što vama može zvučati logično, ljudima koji ocjenjuju projekte ne mora se činiti tako. Zato je važno poznavati 'zanat' i znati pričati onim jezikom kojim komisija koja projekte ocjenjuje želi da im se priča. 
 4. NE POKUŠAVATI SAM - nitko nije uspio sam, pa je i u ovome preporuka uvijek nastojati doći do savjeta onih koji imaju iskustvo
 5. NE ŠTEDITI NA EDUKACIJI - diploma i završena škola danas jednostavno više nisu dovoljne. Svaki dan donosi nešto novo i ukoliko želite držati korak potrebno je neprestano učiti i usavršavati se.

Razmjena iskustava pravi je put ka ruralnom razvitku 

Posjet je iskorišten za upoznavanje s OsijekomSve te lekcije u svojoj je praksi iskusila Udruga Slap. Projekt Etno-brand, te projekt izrade Web-shopa za proizvode organskog podrijetla finacirane su od strane EU donatora. Upravo zbog tih, ali brojnih drugih projekata iz područja ruralnog razvoja Udružene Bosper Slap je prepoznalo kao partnera koji je u stanju organizirati studijsko putovanje.
"Udruženje Bosper ima mnogo dodirnih točaka sa Slapom i smatramo da od vas imamo mnogo toga za naučiti, ali i da mi imamo dosta znanja koje možemo ponuditi vama", rekao je direktor Bospera Nebojša Tuševljaković.

Nakon ručka u Bakinoj kući u Dalju, sa djelatnostima Udruge Slap i Centra za održivi ruralni razvoj u Erdutu, sudionike studijskog putovanja su upoznale predsjednica Slapa Sonja Vuković i predsjednica Udruge Credere, profesorica Ekonomskog fakulteta u Osijeku Anka Mašek. Kratkim posjetom Erdutu zaključen je prvi dan posjeta koji se nastavlja obilaskom Baranje u utorak, požeštine u srijedu, te završava u Zagrebu u četvrtak.

U DRUGIM MEDIJIMA
JAVNO.HR: Županija povećava izdvajanja za poljoprivredu
SLAVONSKA TELEVIZIJA: Vijesti u 17: Bosper u Županiji

Hits: 2389
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate hitan zajam za isplatu duga? Trebate li zajam z...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union