Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Thursday
Jan 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica arrow Format za osnaživanje regionalnih udruga
Format za osnaživanje regionalnih udruga
Barbara Becker   
Petak, 12 Prosinac 2008

'Terenski' rad na radionicama bio je najzanimljiviji dio učenjaKako upravljati udrugom, motivirati i organizirati ljudske resurse udruge, te mnoga druga konkretna znanja dobili su korisnici projekta Format kojega je i ove godine provodio Regionalni forum udruga Slavonije u suradnji s Gradom Osijekom. Na osam poludnevnih radionica predstavnici zainteresiranih udruga učili su o motivaciji, organizacijskom razvoju, managementu, odnosima s javnošću, financijskom poslovanju, međusektorskoj suradnji, programskom i financijskom izvještavanju, a proces je završen radionicom o monitoringu i evaluaciji. Podučavali su ih iskusni treneri s višegodišnjim stažom u civilnom, ali i poslovnom sektoru. Riječ je o Sonji Vuković, predsjednici Udruge Slap, Goradani Stojanović i Korneliji Mlinarević iz Regionalne razvojne agencije, te Vedrani Raff, ovlaštenoj revizorici za neprofitne organizacije. „Još uvijek je mnogo udruga koje se susreću s problemima u radu, no edukacijama poput ovih iz projekta Format, Forum udruga pokušava osnažiti svoje članice kako bi mogle što kvalitetnije doprinositi radu civilnoga društva u cjelini“ istaknula je Sonja Vuković, jedna od trenerica na projektu.

Donatori zahtjevaju sve više, organizacije pod teretom

Serijal radionica iz projekta Format posebno je koristan udrugama jer se suočavaju sa sve većim i konkurentnijim zahtjevima održivosti organizacije i programa. Sve teže se nose s velikim zahtjevima donatora za kvalitetnim programskim rješenjima i projektnim financiranjem rada udruga. Veliki broj dobrih ideja i projekata se ne ostvari jer članovi udruga ne znaju kako da ih usmjere u pravom smjeru i na pravi način. Brojni volonteri i aktivisti se u tom procesu istroše jer oni koji su osmislili projekt ne zanju kako bi upravljali ljudima i opremom koji su im na raspolaganju. Nedovoljan rad na vlastitoj prepoznatljivosti, imidžu te odnosima s javnošću ih onemogućava da budu prepoznate kako kvaliteni partneri lokalnim vlastima i različitim institucijama u rješavanju problema lokalne zajednice.

U radionice su se uključli predstavnici udruga Gloria Maris, Udruge Samaritanac, Diakonija Evangeličke crkvene općine, Hrvatske udruge linux korisnika, Udruge gluhoslijepih, Centra za mir, nenasilje i ljudska prava, HILS-a, te im pomogao u pojašnjavanju načina funkcioniranja neprofitnih organizacija, pružajući im odgovore na konkretna pitanja o problemima s kojima  se susreću.

Stečene korisne organizacijske vještine 

Predstavnici udruga aktivno su sudjelovali u radioncamaNaglašena je važnost uspostavljanja organizacijske strukture unutar udruga, jasne podjele zadataka i ovlasti među članovima udruge kao i važnost motiviranja i razvoja ljudi koji su najvažniji resurs  svake organizacije. Također udruge su upoznate i sa financijskim pravilima vođenja poslovanja kroz predstavljanje nove Uredbe o računovodstvu. Kako je svaka udruga osnovana s ciljem ostvarivanja vlastite misije pojašnjena je važnost strateškog planiranja unutar svake udruge kako bi se utvrdilo u kojem smjeru se kreće pojedina udruga i u kojoj mjeri se ostvaruje misija.

Radionice su zahvaljujući susretljivosti udruge Diakonija Evangeličke crkvene općine održane u prostorijama udruge u Jagerovoj ulici 7 u Osijeku. „Bilo je zahtjevno, dobili smo puno novih i konkretnih saznanja, svaka tema je obrađena na vrlo zanimljiv način jednostavnim jezikom. Kroz čitav proces koji je jako dobro osmišljen su nas vodili pristupačni treneri  i dobivena znanja će nam svakako pomoći u daljnjem radu naše udruge“ rekla je Božena Vincetić, jedna od polaznica radionica.

Hits: 2487
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union