Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Insider arrow Dr. sc. Gordana Vilović, analitičarka medija i profesorica etike
Dr. sc. Gordana Vilović, analitičarka medija i profesorica etike
Željka Mandić   
Četvrtak, 27 Rujan 2007
Što znamo o odgovornom gospodarstvu? Očito, vrlo malo jer je još uvijek neznatan broj donatorskih aktivnosti u koje se uključuju profitabilne kompanije angažirajući svoj novac u korisne akcije. Kako stimulirati gospodarstvo na društvenu odgovornost?

Tu veliku ulogu imaju mediji, koji imaju mogućnost senzibiliziranja javnosti na značaj ovakvoga pitanja. S jedne strane, mediji trebaju informirati javnost o koristima društveno odgovornog ponašanja i za zajednicu i za pojedinca u toj zajednici i s druge strane, informirati i gospodarstvenike kakve mjerljive koristi imaju od davanja donacija, od poreznih olakšica pa do stvaranja imidža. Takve informacije još su uvijek rijetke, a pojam društvene odgovornosti, samim time, za mnoge je još nedovoljno jasan.

Naime, svima je jasno da, općenito gledajući, Hrvatska živi u bremenitim gospodarskim uvjetima. Možda najtežim dosada. Golem je broj nezaposlenih, umirovljenici se više od jednog desetljeća nadaju povratu svojih mirovina, a i dalje je snažna želja velikog broja fakultetski obrazovanih mladih koji svoje mjesto pod suncem vide negdje drugdje, izvan Hrvatske. Sve su to, dakle, destimulativni objektivni okviri u kojima se stidljivo pokušava promicati ideja odgovornog gospodarstva prema kojoj bi se bez ikakvih uvjeta davala sredstva za korisne društvene akcije: od malih, ali vrijednih, programa do financiranja obrazovnih institucija ili procesa, radionica ili programa pomoći bolesnoj djeci. Unatoč tome, hrvatska javnost prepoznaje i visoko vrednuje odgovorno gospodarstvo, pa se i sama uključuje u sudjelovanje skromnim doprinosima u potaknutim akcijama.
 
Preko noći se teško mogu promijeniti odnosi ili poboljšati opći uvjeti života, ali ako Hrvatska ozbiljno računa na europske i svjetske standarde onda je upravo razvijanje odgovornog gospodarstva i osnivanje različitih zaklada  potvrda da se i u nas ponešto ozbiljno mijenja.
Opće je mjesto da su primjerice svjetske banke veliki donatori obrazovnih programa, međunarodnih radionica i društveno6 korisnih programa.

Mogu li ista načela koja primjenjuju u svojim zemljama, primjenjivati i u Hrvatskoj, kad je u pitanju odgovorno gospodarstvo? Jedan dio banaka to i radi. Korist je obostrana: njima koji novac daju, ali neusporedivo onima kojima su ta sredstva namijenjena . U tom smislu, valja i utjecati na intenzivnije medijsko praćenja bilo kakva korisna programa koji se financira kroz formulu odgovornog gospodarstva. Na taj način počet ćemo stvarati okruženje koje će početi prepoznavati i uočavati koristi od društveno odgovornog ponašanja,  a to je put stvaranja sigurnije i humanije zajednice.

Hits: 4828
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union