Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društvena odgovornost arrow Bez alata nema društveno odgovornog zanata
Bez alata nema društveno odgovornog zanata
Željka Mandić   
Nedjelja, 21 Prosinac 2008

Alati za provođenje odgovornostiCSR Europe, vodeća poslovna mreža za društvenu odgovornost, s članstvom od oko 70 multinacionalnih korporacija i 25 nacionalnih partnerskih organizacija, s kojima provodi integraciju DOP-a u svakodnevno poslovanje, odlučila je olašati posao svima koji to žele pokušati učiniti sami za svoje poduzeće. Na svojim su web stranicama pokrenuli 'kutiju s alatima', koja se sastoji od praktično dizajniranih i pripremljenih alata koji bi trebali olakšati i pomoći tvrtkama da izgrade konkurentsku prednost kroz odgovornu poslovnu praksu i zajedno sa svojim dionicima adresiraju okolišne i socijalne izazove današnjeg doba.

Alati iz DOP laboratorija 

Alati objedinjuju praktične vodiče, online izvore korisnih podataka, nalaze raznih istraživanja i modele suradničkih mreža koji su razvijeni tijekom 18-mjesečne međusektorske suradnje u projektu 20 DOP laboratorija. U tim se laboratorijima mućkalo nekoliko stotina tvrtki i predstavnika svih dionika društva pod paskom Europskog saveza za DOP, kako bi došli do najboljeg seta alata za instalaciju dobre društveno odgovorne prakse u poslovanje.

Što se nalazi u kutiji? 

Alatna je kutija dostupna na stranicama organizacije CSR Europe, a podjeljenja je u pet različitih područja od ključne važnosti za poslovanje, ali i za društvo:

Svaka tematska sekcija uključuje:

 • video razgovore s odgovornim 'laborantima'
 • Izvješaje i publikacije dostupne za skidanje
 • Primjere najbolje prakse iz vodećih tvrtki
 • Izvore i poveznice do drugih informacija na internetu

Kako bi alati i u 2009. godini ostali aktualni, CSR Europe će sa svojim članovima i partnerima i dalje nastaviti testirati i razvijati nova rješenja s drugim tvrtkama i dionicima.

Ne zaboravite: treba razimšljati i izvan okvira kutije 

Kako bi provjerili jesu li laboratoriji opravdali svoju svrhu i proizveli set korisnih alata, sami smo prošešljali neke od njih. Riječ je o velikom koraku naprijed u objedinjavanju uistinu korisnih informacija. No, ne radi se o nekim velikim i inovativnim promjenama u odnosu na dosadašnju praksu. To i ne čudi, a razlog tomu je da inovacija uglavnom dolazi od tvrtki koje iskušavaju nove metode na svojim tržištima i kod svoje ciljane publike. Ono što je ovaj projekt učinio, jest raširivanje nekih od znanja koja su proizašla iz takve, inovativne, aktivnosti. Najavljena poboljšanja, naravno, i dodavanje novih alata, učinit će ovaj set alata jednim od najkorisnijih uz društveno odogovrno poslovanje vezanih odredišta na internetu.

Hits: 4105
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union