Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društvena odgovornost arrow Koprivnica, Geneza, te Kuehne i Nagel najposlodavci za osobe s invaliditetom
Koprivnica, Geneza, te Kuehne i Nagel najposlodavci za osobe s invaliditetom
Željka Mandić   
Četvrtak, 18 Prosinac 2008
S dodjele nagradaGrad Koprivnica u kategoriji javnih poduzeća, tvrtka Geneza u kategoriji malih i srednjih poduzeća, te tvrka Kuehne & Nagel kategoriji velikih poduzeća, najposlodavci su za osobe s invaliditetom u 2008. godini. Drugu godinu za redom tu nagradu dodjeljuju portal MojPosao i UNDP, u suradnji s Fondom za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje (HZZ). Nagrada se dodjeljuje s ciljem informiranja i osvještavanja javnosti, prije svega poslodavaca, da osobe s invaliditetom mogu jednako doprinijeti uspjehu rada kao i drugi jednako kvalificirani zaposlenici. Nagradom se nagrađuju poslodavci koji zapošljavaju osobe s invaliditetom i uključuju ih u radnu sredinu te na taj način promiču poštivanje različitosti na radnome mjestu.

Nagrađeni išli iznad zakonskih propisa 

U kategoriji javnih poduzeća, nagradu je primio Nino Štubljak, zaposlenik s invaliditetom u koprivničkom gradskom odjelu za upravljanje imovinom i izgradnju grada. Nagradu mu je uručio Vincent Degert, voditelj Delegacije Europske komisije u RH. U kategoriji malih i srednjih poduzeća Valentini Ljubešić, direktorici tvrtke Geneza d.o.o. za telekomunikacijske djelatnosti, nagradu je dodijelila Mirjana Dobranović, predsjednica Hrvatskog saveza tjelesnih invalida Hrvatske (HSUTI). Direktor tvrtke za međunarodno otpremništvo Kuehne & Nagel, Emil Justinić nagradu je u kategoriji velikih poduzeća primio od Jadranke Kosor, potpredsjednice hrvatske Vlade i ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, koja je ujedno i predsjednica Povjerenstva za osobe s invaliditetom Vlade RH. Promišljajući pristup zapošljavanju radnika s invaliditetom, ova su tri poduzeća uvažila sve zakonske propise, a osim toga su postavila i određene standarde aktivne politike prema radnicima s invaliditetom, kao što su uklanjanje arhitektonskih barijera, ulaganje u njihovo dodatno obrazovanje, te prilagođavanje sredstava rada.

Posebna priznanja inovativnima 

Ove godine po prvi puta su dodijeljena i posebna priznanja Auto klubu Đurđevac, tvrtkama Centaroprema d.o.o. i Zvijezda d.d. zbog njihovih inovativnih praksi u zapošljavanju osoba s invaliditetom. Posebna priznanja ovim tvrtkama uručila je Ankica Paun Jarallah, ravnateljica HZZ-a, koja se tom prilikom zahvalila svima koji su sudjelovali u utrci za nagradu. Kriteriji za dodjelu nagrade se temelje na poštivanju zakonskih praksi te na uspoređivanju inovativnih praksi zapošljavanja i odnosa na radnom mjestu prema osobama s invaliditetom. Prošle godine, nagradu su osvojili: dm drogerie markt, proizvodni obrt AB dizajn te Zagrebački holding.

„Osnovno ljudsko pravo je pravo na rad. Naša iskustva u prihvaćanju osoba s poteškoćama u radnu sredinu rezultirala su povratnim pozitivnim učincima na postojeću radnu okolinu. Stoga bih preporučio kolegama poslodavcima da umjesto godišnjih donacija u vrijeme božićnih praznika učine korak u trajnom darivanju zaposlenja osobama s invaliditetom. Podupro bih zakonsku obvezu poslodavaca da ih u određenom omjeru jednostavno moraju zapošljavati. Povrh i nakon svega, zapošljavanje osobama s posebnim potrebama pruža perspektivu njima i njihovim izmučenim i zabrinutim obiteljima“ – naglasio je Emil Justinić, direktor tvrtke Kuehne & Nagel za Hrvatsku, ovogodišnji pobjednik u kategoriji velikih poduzeća.

Udvostručen broj tvrtki koje podržavaju zapošljavanje osoba s invaliditetom 

„Naša je želja promatrati zapošljavanje osoba s invaliditetom upravo u sklopu poslovnih prednosti koje one mogu donijeti kompaniji. MojPosao je i prije projekta Nagrade krenuo s označavanjem oglasa ikonom „Podržavamo zapošljavanje osoba s invaliditetom“ kojem je cilj bio učiniti poslodavce osjetljivijim i zainteresiranijim za zapošljavanje osoba s invaliditetom. U 2007. godini objavljena su 402 oglasa s ikonom, a u 2008. godini broj se gotovo udvostručio, oznaku su nosila 773 oglasa“ - istaknula je Martina Lovrić ispred portala MojPosao.

Indikativan je podatak da poslodavci koji su se prijavili za Nagradu i koji, dakle, već zapošljavaju osobe s invaliditetom procjenjuju da nemaju dovoljno vremena i vlastitih resursa za zapošljavanje i integriranje još većeg broja osoba s invaliditetom u radnu sredinu. Istovremeno pozitivno ocjenjuju rad svojih zaposlenika s invaliditetom. Smatraju ih pouzdanim, dovoljno učinkovitim, predanim i drže da se dobro uklapaju u radnu sredinu.

Polovica osoba s invaliditetom nema nikakvog radnog iskustva 

Mirjana Dobranović, predsjednica Hrvatskog saveza udruga tjelesnih invalida Hrvatske izjavila je da je posebno sretna što joj je pripala čast da kao osoba s invaliditetom i predsjednica udruge koja skrbi o svojim članovima, osobama s invaliditetom, uruči priznanje u klasi malih i srednjih poduzeća. „Geneza kao dobitnik nagrade zaslužuje ovo priznanje jer je tijekom 2007. i 2008. zaposlila veliki broj osoba s invaliditetom u potpuno novoj djelatnosti za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj – telekomunikacijskoj branši. Ova djelatnost je novo područje zapošljavanja osoba s invaliditetom. Riječ je o vrlo ozbiljnim poslovima koji otvaraju mogućnost dokazivanja kompetencija osoba s invaliditetom“, izjavila je Dobranović.

Uz program dodjele Nagrada predstavljena je i publikacija Zapošljivost nezaposlenih osoba s invaliditetom skupine autora: Lelije Kiš Glavaš, Višnje Majsec Sobote, Kristijane Sokač, Ivana Sobote i Aleksandre Gavrilović. Nalazi publikacije na reprezentativnom uzorku od 600 nezaposlenih osoba s invaliditetom ukazuju, među ostalim, da oko polovice njih nema nikakvog radnog iskustva; 50% osoba s invaliditetom drži da su financijske olakšice glavni motiv poslodavaca u zapošljavanju osoba s invaliditetom, a 30% drži da su to profesionalna znanja i vještine osoba s invaliditetom. Tijekom provedbe istraživanja identificirano je 100, za zapošljavanje izuzetno motiviranih, osoba s invaliditetom kojima su savjetodavci HZZ-a pružili dodatnu podršku, što je do lipnja 2008. rezultiralo zapošljavanjem 53 osobe, dok je ostalima pružena individualizirana podršku u profesionalnom usmjeravanju.

Nužnost uključivanja osoba s invaliditetom na tržište rada istaknuta je u praksama modernog upravljanja ljudskim resursima kao i načelima društveno odgovornog poslovanja (DOP) i Global Compacta, UN-ove mreže tvrtki koje su u svoje poslovanje integrirale društvenu odgovornost. Hrvatska mreža Global Compacta do danas broji preko 90 vodećih tvrtki u Hrvatskoj. Osobe s invaliditetom sa svojim specifičnim znanjima, vještinama, pa i teškoćama na prvi pogled, mogu postati vrlo vrijedni zaposlenici ukoliko se iskoriste na pravom radnom mjestu.

Hits: 7663
Komentari (2)Add Comment
...
napisao netko, Rujan 17, 2009
GENEZA?????
Totalno izrabljivanje svih zaposlenika, a posebno invalida koje je gospođa direktorica zaposlila u jako velikom broju da bi dobila poticaje.
report abuse
vote down
vote up
Votes: -1
...
napisao ante, Rujan 22, 2009
ovo je izvještaj s dodjele nagrada koji čini se ne uzima u obzir kvalitativne uvjete, nego samo kvantitativne, tako da je moguće da je istina ono što ste napisali...

no, bez konkretnih dokaza ili osobe koja bi stala iza priče, nažalost, ne možemo tvrditi suprotno od onoga što piše u tekstu.

pozdrav
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union