Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Wednesday
Jan 17th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društvena odgovornost arrow Želite zaraditi? Pridobijte Generaciju G!
Želite zaraditi? Pridobijte Generaciju G!
Saša Bajamić   
Četvrtak, 29 Siječanj 2009

ImageSada je više no ikada velikim tvrtkama postalo jasno da se moraju odreći pohlepe i prihvatiti velikodušnost kao novu paradigmu poslovanja. Davanje je novo uzimanje, a  dijeljenje je novo davanje, stoji u ovomjesečnom izvještaju tvrtke koja prati ponašanje potrošača - Trendwatching.com. Svi oni koji su u biznisu, a ne žele trošiti dragocjeno vrijeme na iskušavanje metoda i načina da se u ovo zafrknuto doba primaknu bliže svojoj ciljanoj skupini potrošača, trebali bi ovo pročitati: na tržištu je stvorena nova vrsta potrošača, a zove se Generacija G.

Tko je Generacija G?

Pripadnici generacije G (G dolazi od engleske riječi generosity, a znači velikodušnost), u svojoj biti su potrošači osvještena svjetonazora, koji su konačno razmišljaju na način koji u prvi plan stavlja odgovornost prema zajednici i načinu poslovanja. Njima se korporativna pohlepa, koja je i uzrok ovakvog stanja gospodarstva, jednostavno zgadila, a time u njih i posvjestila potrebu za institucijama koje brinu, one kojima je stalo, pa se i sami, potpomognuti trendom individualizma i online-zajedništva sve više uključuju u stvaranje, dijeljenje i suradnju u sve većem obujmu. Na biznis sektoru je da prepozna promjenu u ponašanju i makne se od starog "ja, ja i samo ja" bliže ka potrebi potrošača da dijele zajedničke strasti i da po tome budu prepoznati.

Tri su generatora koja pokreću trend stvaranja G generacije.

1. Recesija i odbojnost
prema poslovnom sektoru

Slom financijskih tržišta doveo je kod prosječnog potrošača do velike količine osjećaja gađenja pri pomisli na korporacije i njihove upravitelje, koji za cijelu situaciju zapravo ne mare ni malo. Većina njih u vodećim strukturama toliko se udaljila od pravog tržišta da svaka njihova (ne)akcija i (dez)informacija svjedoči o potpunoj neusklađenosti sa stvrnim potrebama potrošača, a posebno onim što očekuju u godinama koje dolaze.

Do toga, naravno, nije došlo preko noći. Financije su samo kap koja je prelila čašu. Mnogi su brandovi već odavno prestali brinuti za posljedice svog načina poslovanja. I takav način razmišljanja kreće od vrha: cijenom dionica opsjednuti manageri počinju sve manje brinuti za svoje zaposlenike, a ovi, zauzvrat, apsolutno zaborave na vlastite potrošače.

Sve to potkrepljuju i statistike s Reputation Garage:

 • Velikim tvrtkama vjeruje samo 13% amerikanaca (a i u ostalim naprednim potrošačkim društvima brojka je slična)
 • Samo se 39% ispitanika u anketi Wattson Wyatt izjasnilo da vjeruje vodstvu vlastite tvrtke
 • Tri četvrtine američkih potrošača smatra da tvrtke u oglašavanju ne govore istinu
 • Tri četvrtine zaposlenika u velikim tvrtkama u posljednjih su dvanaest mjeseci bili svjedocima kršenja zakona ili vlastitih standarda poslovanja

2. Žudnja za institucijama
koje brinu, kojima je stalo

Upravo je u vremenima dubokih izazova potreba za onim što je suprotno od pohlepe - a to je ta velikodušnost (generosity) - najizraženija. Ljudi traže brigu, suosjećanje i velikodušnost. Kako se kriza produbljuje glasovi koji vape za takvim oblikom ponašanja postat će sve glasniji. Ono će se zahtjevati od vlada, organizacija: netko će trebati pokazati brigu za poslove građana, štednju građana, te za one koji si sami ne mogu pomoći. Ta će potreba postati izraženija u društvima u kojima je individualizam na cijeni, zbog čega je važna svaka osoba, bila ona mlada ili stara, bogata ili siromašna - jer društvo joj je nametnulo osjećaj da je važna kao individualac.

3. Za individualce davanje je već
novo uzimanje, a djeljenje novo davanje

Kako bilo, u priči o generaciji G ne radi se o gnjevu, krizi i recesiji: veći, izraženiji i dugotrajniji trend koji izranja su strastveni, osnaženi individualci (i čitava generacija) spremni i u mogućnosti još više davati, dijeliti, surađivati, biti velikodušan na više načina. Sve to skupa dovelo je velikodušnost na popis novih statusnih simbola.

Bogati pojedinci

Dugo je vremena u svijetu superbogatih važilo pravilo da sitno prakticiranje filantropije poboljšava društveni status. Posljednjih nekoliko godina milijarderi širom svijeta počeli su s dizanjem uloga, pa su se i ostali osjetili pozvanima davati više, čak i veliki dio svojeg bogatstva. Ustvari, ovih je dana postalo biti teško bogat, a ne dati megasvotu u dobrotvorne svrhe: koristi takvog davanja putem stvaranja socijalnog kapitala pokazale su se većima od onih koje bi postojale u slučaju da su ti iznosi ostali sjediti na računu. Tako je i velikodušnost postala in društveni čin, a pohlepa je postala out.

Svi pojedinci

Ali. Prava snaga generacije G je najširi presjek slojeva društva, potrošača i građana koji je postao sve velikodušniji. Ovdje se smatra prije svega suradnički/besplatni/kreativni/zajednički/dijeljeni način razmišljanja, koji polako prerasta i u pokret - posebice online - a koji je otvorio novu liniju po kojoj inidividue žele biti prepoznate i cijenjene, na kojoj se žele osjećati dijelom većeg dobra, gdje žele sudjelovati u zajedničkom stvaranju boljega, zajedničkom uživanju u nagradama koje nisu samo konzumiranje što većih količina što boljih proizvoda.

I nemojte misliti da je ovo prolazni fenomen: mlađe generacije već praktički žive online, a svako se predviđanje u proteklih deset godina o tome kako će web utjecati na offline svijet pokazalo prekonzervativnim. Poznati online guru Kevin Kelly prije nekoliko godina je zato i izjavio: "online svijet je svijet". (slobodniji prijevod nap.a.)

Tako je, čini se, sve posloženo da velikodušnost postane vodećom temom u poslovnoj areni ove godine. Kao i uvjek do sada tvrtke bi trebale učiti od potrošača. Ne trebale, nego morale, ukoliko žele naprijed. Moraju zrcaliti tu promjenu u poašanju potrošača, ako žele zadržati relevantno mjesto na tržištu. I ne samo kozmetički, nego dubinski - postati zaista brand koji brine, kojemu je stalo, onaj koji je velikodušan prema potrošačima, prema vlastitim zaposlenicima, okolišu, problemima zajednice u kojoj djeluje - ukratko: društveno odgovoran.

Za nevjerne Tome

Iako nam svima skupa dobro zvuče izjave tipa "mlađe su generacije sklonije suradnji, dijeljenju i davanju", skeptici će ipak htjeti vidjeti dokaze. Brojeve koji takve izjave potkrjepljuju. Posebno ako sami nisu pripadnici generacije G. Činjenice! Statistike! Zato evo nekoliko uvida - s dobro nam znanih 'velikodušnih' stranica za i od ljudi:

 • FLICKR, stranica za dijeljenje fotografija, danas broji više o 33 milijuna korisnika, više od 3 milijarde fotografija i nedavno su se nosili s brojkom od 3.087 uploadanih fotki u minuti. A brojke iz donje tablice svjedoče o dobnim skupnama od kojih je sastavljena generacija G.
 • WIKIPEDIA, ima više o 8.6 milijuna registriranih korisnika, od kojih je 144.788 bilo aktivno u posljednjih 30 dana. Broji 15.741.616 info stranica.
 • YOUTUBE svake minute dobiva 13 sati novih video sadržaja, dok se istovremeno gleda 1 milijarda videa dnevno. A to su podaci od PROŠLE godine.
 • Tu su i milijuni blogova (koji dijele uvide i misli), recenzije (Tripadvisor.com, stranica o savjetima za putovanja, bilježi 20 milijuna recenzija hotela diljem svijeta), potpuno nove stranice za davanje viška stvari (proučite popise na Really Really Free Market i FreeCycle Network). Sigurno se možete sjetiti nekog dobrog primjera na koji ste i sami naletjeli u posljednje vrijeme: Generacija G je trend koji čeka primjenu u što je kraćem mogućem roku.

Image

Upozorenje poslovnjacima

Bit Generacije G nije pojedinačno djelo filantropije ili društveno odogovornog projekta
Gotovo da više i nema tvrtke s nekom vrstom 'društveno odgovornog' programa u tijeku. Ali dok su financiranje rada udruge invalida, recikliranje uredskog otpada ili obilježavanja najrazličitijih ekoloških datuma sve hvalevrijedne radnje, društvena odgovornost nije tek puki zbroj takvih inicijativa - ona je odgovor na društvene porobleme, cjeloviti pristup i želja biznisa da posluje na načelima dobrote i velikodušnosti. I ne samo prema društvu, nego prema zaposlenicima i vlastitim potrošačima.

Kad smo kod potrošača, bit Generacije G nije niti u besplatnom dijeljenju vlastitog asortimana
Biti velikodušan prema potrošačima ne znači da morate podijeliti besplatno sve što imate i proizvedete. Nikako ne treba, naravno, zaboraviti ni vlastitu profitablinsto. Generacija G želim samo malo više ljubaznosti, više osjećajnosti i brige za potrošače.

U sljedećim člancima iz serijala pročitajte kako tvrtke mogu profitirati od implementacije koncepta Generacije G u vlastito poslovanje i koje su to ideje koje na tim principima već mijenjaju svijet.

Hits: 4300
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union