Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Wednesday
Jan 17th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društveno poduzetništvo arrow Beskamatnim kreditima potiču zapošljavanje osoba s invaliditetom
Beskamatnim kreditima potiču zapošljavanje osoba s invaliditetom
Narcisa Bošnjak   
Četvrtak, 29 Siječanj 2009

S 20.000 eura do radnog mjesta za osobu s posebnim potrebamaIako je mikrokreditiranje kao oblik socijalnog poduzetnišva u Hrvatskoj relativno nepoznat pojam, primjeri pozitivne primjene tog instrumenta u borbi protiv nezaposlenosti teže zapošljivih skupina ipak s vremena na vrijeme ugledaju svjetlo dana. Jedan takav je i onaj Kreditne unije NOA iz Osijeka, koja kao oblik vlastite društvene odgovornosti, ali i socijalnopoduzetničkog projekta surađuje s J-fondom JDC-a (Američko-židovskog vijeća), te nudi beskamatne kredite za udruge invalida i osobe s invaliditetom.

Na području Hrvatske djeluje čak 50-ak udruga koje štite prava u zapošljavanju osoba s posebnim potrebama, kojih je deset zaposleno u do sada realizirana 4 kredita iz J-fonda u uspješnim i samoodrživim projektima:

 • Udruga za rad s mladima Breza prva je realizirala beskamatni kredit - sa 17.000 eura Udruga Breza iz Čepinskih Martinaca pokraj Osijeka uspjela je zaposliti svoja dva štićenika, koji žive u njihovoj stambenoj zajednici. Jedan od štićenika obavlja poljoprivredne poslove i proizvodi hranu za stambenu zajednicu, pa Breza umjesto na tržnici ili u trgovačkim centrima kupuje od svog štićenika. Novac koji štićenik pritom zaradi dovoljan je za otplatu rate beskamatnog kredita, a i zaradu od koje se može živjeti. Drugo radno mjesto stvoreno je u proizvodnji svijeća i također ostvaruje dovoljnu zaradu za vraćanje kredita.
 • Donjomiholjačka udruga invalida otvorila je internetski klub. U njemu održava radionice iz osnova korištenja računala. Sredstvima iz kredita kupljena su računala i oprema potrebna za rad internetskog kluba.
 • Udruga invalida u Vukovaru kredit je iskoristila za kupnju visokokvalitetnog fotokopirnog uređaja. Osim fotokopiranja članovi udruge bave se stolnim izdavaštvom u manjim nakladama i pružanjem grafičkih usluga za druge udruge invalida i ostale udruge.
 • 70%-tni invalid iz Pakraca primjer je osobe koja je prepoznala mogućnost ovakvog kreditiranja. Nakon što je stradao u prometnoj nesreći taj je mladić beskamatni kredit iskoristio kako bi unaprijedio obiteljski posao uzgoja povrća, te omogućio sebi da se, unatoč invalidnosti, bavi tim poslom. Kao i ostali s ovog popisa i on vlastiti kredit uredno otplaćuje, što dokazuje da je u tom poslu uspio.

"U inozemstvu su iskustva s mikrokreditima nešto drugačija. Za pokretanje i stvaranje uvjeta za samoodrživost jednog radnog mjesta ondje je potrebno u prosjeku oko 5.000 USD. U Hrvatskoj je za tako nešto potrebno duplo više, pa smo se stoga, kako bi omogućili svima onima koji se na kredit odluče da stvore zaista uspješan biznis, odlučili povećati maksimalni iznos kredita koji u ovom projektu nudimo na 20.000 eura", ističe Miroslav Flegar, član uprave Kreditne unije NOA.

Osim udrugama i pojedincima, ovi su mikrokrediti namijenjeni i poslodavcima koji žele zaposliti osobu s invaliditetom. Osnivanje, ali i očuvanje malog poduzetništva, čime se osigurava egzistencija korisnika i njegove obitelji te otvaraju nova radna mjesta – osnovni su ciljevi kreditiranja kroz „J-fond“.

Krediti mogu biti namijenjeni za:

 • nabavku strojeva i opreme, alata i pomagala ;
 • nabavku stoke, peradi, riba i riblje mlađi, zečeva, pčela za obiteljske farme…;
 • podizanje dugogodišnjih nasada voćnjaka i vinograda;
 • kratkoročne pozajmice za nabavku sirovina i reprodukcijskog materijala;
 • te iznimno druge aktivnosti koje odobri Kreditni odbor.

Zbog socijalne osjetljivosti projekta, kao sredstvo osiguranja Kreditna unija NOA najčešće uzima opremu, tj. ono što je kupljeno iznosom kredita. Za realizaciju kredita, koja obično ne traje dulje od mjesec dana, potrebno je:

 • popuniti Zahtjev za korištenje kredita, u koji se, uz osobne i statusne podatke korisnika, precizira svrha korištenja kredita te sažeto opisuje ekonomska opravdanost ulaganja.
 • Zahtjev se podnosi na posebnom zahtjevu J-fonda, uz obrazloženje statusa osobe s posebnim potrebama (minimalno 30% invalidnosti) i načina njihova zapošljavanja.
 • Kod većih kreditnih zahtjeva potrebno je izraditi Poslovni plan u suradnji s Centrom za poduzetništvo Osijek, uz konzultaciju s J-fondom i direkcijom JDC-a, koji procjenjuju je li poslovna ideja konkurentna i tržišno održiva.
 • NOA osigurava besplatnu stručnu pomoć za kvalitetno popunjavanje Zahtjeva za kredit, kao i odgovarajuće savjete za razradu poslovne ideje.

Iako je glavna značajka ovih kredita da su beskamatni, sredstva osiguranja i ostali uvjeti čine ga također povoljnim i pristupačnim ovoj teže zapošljivoj skupini stanovništva:

 • maksimalan iznos od 20 000 eura
 • rok za otplatu kredita je pet godina, 
 • uz poček i do godinu dana i
 • kamatnu stopu od 0% te
 • trošak obrade kredita 4%.

Kreditna unija NOA spremna je, prema riječima Tomislava Flegara, člana Uprave, reprogramirati ugovor o kreditu i pomoći u očuvanju posla jer „dok je posao uspješan, krediti će biti vraćeni“. 

Hits: 3771
Komentari (1)Add Comment
...
napisao Ivana, Srpanj 24, 2009
Svaka čast ako taj kredit uspijete pokriti, te se nadam iskreno da ta 2 zaposlenika dobiju dostojanstvenu plaću za svoj rad.
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union