Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društveno poduzetništvo arrow Europa prepoznaje važnost socijalnog poduzetništva
Europa prepoznaje važnost socijalnog poduzetništva
Saša Bajamić   
Srijeda, 25 Veljača 2009

Socijalna ekonomija ubrzat će puls Europske unijePotreba za novom ekonomskom paradigmom postaje sve očiglednija. Socijalno poduzetništvo sve je češće spominjana sintagma u svijetu. Njegovu važnost prepoznao i je Europski parlament koji je na mini-plenarnom zasjedanju, održanom 19. veljače 2009., usvojio Rezoluciju izvjestiteljice Patrizie Toie (Italija, ALDE) pod nazivom „Socijalna ekonomija“. Autorica se u Rezoluciji bavi subjektima poput udruga, humanitarnih ustanova i drugih srodnih organizacija, čija primarna svrha nije stvaranje profita nego pomoć ljudima i obrana temeljnih principa Europske unije, kao što su solidarnost i odgovornost. Socijalna ekonomija u ovoj je Rezoluciji definirana kao ekonomija koja je u skladu sa zajedničkim europskim ciljevima o socijalnoj inkluziji, koja može znatno poboljšati socijalni status ljudi te koja daje prednost jednom poslovnom modelu koji se odlikuje demokratskim pristupom, sudjelovanjem socijalnih dionika i ulaganjem najvećeg dijela profita u održivi razvoj.

Rezolucija, između ostaloga, naglašava potrebu za čvrstim pravnim okvirom zasnovanim na priznavanju specifičnih vrijednosti socijalne ekonomije. Također, velik naglasak stavljen je na ključnu ulogu socijalne ekonomije u ostvarivanju Lisabonske strategije, odnosno, njezinih ciljeva o održivom rastu i zapošljavanju, potičući zapošljavanje žena te ustanovljavanjem i pružanjem usluga, osobito na području zdravstva i socijalne skrbi.

Čovjek ispred profita 

Socijalna ekonomija bi trebala igrati važnu ulogu u gospodarstvu Europe spajanjem profitabilnosti i solidarnosti, što bi rezultiralo stvaranjem kvalitetnih radnih mjesta, jačanjem socijalne, ekonomske i regionalne kohezije, generiralo socijalni kapital, promoviralo aktivno građanstvo, solidarnost i gospodarstvo temeljeno na demokratskim vrijednostima, ono koje stavlja ljude na prvo mjesto, te podržavati održivi razvitak i socijalne, okolišne i tehnološke inovacije. No, da bi se jedna takva ekonomija razvila, potrebno je povoljno političko, legislativno i operativno okruženje koje će prepoznati specifičnosti takvog poduzetništva i na njega primijeniti posebna, povoljnija pravila ponašanja koja bi osigurala pravni okvir za djelovanje sukladan specifičnim vrijednostima na kojima počiva djelovanje socijalne ekonomije, stoji između ostalog u Rezoluciji.

Raditi na umrežavanju, financiranju i edukaciji

Naglašena je važnost okretanja socijalnoj ekonomiji kao važnoj poluzi ostvarenja Lisabonskog ugovora. Prioritetnu ulogu u popularizaciji socijalne ekonomije trebala bi odigrati Europska komisija, koja bi trebala vrijednosti takvog načina poslovanja ugraditi u svoje politike, strategije i sve ostale sfere društvene, ekonomske i poduzetničke djelatnosti, te ostale aktove, osigurati alate i sredstva za mjerenje uspješnosti funkcioniranja i razvoja socijalnih poduzetnika. Naravno, tu su još mnoge druge preporuke, među kojima se ističu poticanje umrežavanja, osiguravanje budžeta namijenjenog razvitku socijalne ekonomije, poticanje edukacije, traininga i generalno podizanje razine osvještenosti o pitanjima socijalnog poduzetništva...

Cjelovit tekst usvojene Rezolucije možete pročitati ovdje.

Hits: 4333
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union