Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Thursday
Jan 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društvena odgovornost arrow Generacija G: Ideje koje mijenjaju svijet (1)
Generacija G: Ideje koje mijenjaju svijet (1)
Saša Bajamić   
Ponedjeljak, 23 Veljača 2009
Generacija GŠto je Generacija G objasnili smo u prošlom članku. Isto tako, upozorili smo da se u cijeloj priči ne radi samo o filantropiji i prakticiranju društveno odgovornih projekata, ne o besplatnim proizvodima... Riječ je o novom načinu pogleda na život, na posao, na odnos potrošača i proizvođača, na potrebu da se čini dobro u svakom međusobnom kontaktu - na tržištu, ali i izvan njega. Za sve tvrtke u Hrvatskoj koje ne znaju kako bi došle do pripadnika Generacije G, donosimo hrpu primjera iz kojih mogu učiti. A čitateljima magazina Pomakonline.com, koji možda nisu niti svjesni da su dio te generacije, ideje koje mogu iskoristiti u svojim nastojanjima da promijene svijet oko sebe. Koje su to ideje?

1. Ko-doniranje

Za početak društvena odgovornost, humanitarni rad i dobročinstvo. Mnogo je inovativnih programa korporativnog davanja koji djele zajedničku karakteristiku, te u duhu suradnje (karakterističnom za Generaciju G) traže od svojih klijenata da zajednički odluče o, (a počesto) i zajednički sudjeluju u donaciji. Drugi je zajednički element korištenje internetskih i/ili mobilnih tehnologija kako bi postigli što je veći učinak takvog prikupljanja sredstava za doniranje. Evo primjera:

 • Prošle godine, Google je pokrenuo Project 10100, u kojem je nastojao ohrabriti široku javnost da se javi s idejama koje pomažu drugim ljudima, a zatim koncepte s najvećim stupnjem ostvarivosti odlučio provesti uz pomoć od 10 milijuna dolara. Prijedlozi su stizali u kategorijama zajednice, okoliša, zdravlja i obrazovanja, ali Google nije postavio ograničenja na ideje, pa je ostavio i kategoriju 'sve ostalo'. Primanje prijedloga je zaključeno u listopadu 2008, popis je profiltriran na 100 ideja, a od 27. siječnja 2009. može se glasati za 20 polufinalista među kojima će se izabrati oni za provedbu.
 • Britanska prodavaonica namirnica Waitrose pokrenula je lokalni program davanja - Community Matters. U sklopu njega centrala tvrtke ostavlja 1.000 funti svakoj poslovnici da u svojoj zajednici odabere tri lokalne organizacije kojima će pomoći. Kupci u prodavaonicama nominiranju organizacije, a odabrana tijela lokalne Waitrose prodavaonice odlučuje o dobitnicima. Kada se znaju imena organizacija, svaki kupac prilikom kupnje dobiva žeton koji potom ubacuje u kutijicu pojedine organizacije. Na kraju mjeseca broje se žetoni i svaka organizacija dobiva proporcionalni dio gotovine.
 • Sličan program provodi i lanac prodavaonica Whole Foods u SAD-u koja kupcima koji dođu sa vlastitom vrećicom (torbicom) nagrađuje drvenim novčićem, koji se polaže u kutije namijenjene lokalnim organizacijama.
 • Tragična je, naširoko poznata činjenica, da jedno od pet afričke djece umre prije petog rođendana od jednostavno rješivog problema poput dehidracije. Najprostija medicina riješila bi taj problem, ali još uvijek nisu pronađena sredstva da se ona učini svima dostupnom. ColaLife projekt pokušava se ubaciti u distribucijsku mrežu nikoga drugog do Coca-cole kako bi dopremio oralne rehidratacijeske soli i obrazovne materijale do djece koja ih trebaju. Projekt je iskoristio moć Facebooka i drugih društvenih mreža, zadobio velik broj sljedbenika, došao do medijske pažnje i što je najvažnije - zadobio pažnju Coca-cole.
 • Doniranje iznosa od povrata plastične ambalaže Jedan od najvećih skandinavskih maloprodajnih lanaca Coop je u proces otkupa plastičnih boca ubacio humanitarnu začkoljicu. Otkupni aparati (postavljeni u više od 1200 Danskih trgovina) posjeduju tipku pritiskom na koju se kupci mogu odmah odlučiti novac od boce ostaviti dobrotvornoj organizaciji umjesto da ga uzmu sami. Zaista velikodušno-odlična ideja? Proizvođač aparata, norveška Tomra, već ih izvozi po svijetu. Slična inicijativa postoji i u Njemačkoj: Pfandtastisch Helfen.

 • Tripadivisor je nedavno pokrenuo inicijativu nazvanu "Više od otiska". U sklopu nje obećali su donirati milijun dolara. Posjetitelji stranice su bili pozvani da glasaju za jednu od pet unaprijed odabranih dobrotvornih ustanova. Stiglo je milijun glasova, a Liječnici bez granica na kraju su ih skupili najviše - te dobili najveću donaciju.

 • Još kodonacijskih projekata uslijedit će bez sumnje koristeći moć interneta i duh zajedničke suradnje koji nove tehnologije donose. Od sms doniranja (poput mGive i TEXT2HELP), do političkih donacija (500 milijuna za Obamu), do sveprisutnih društvenih mreža koje također ulaze u igru (proučite MySpace Impact inicijativu, ili provjerite Top 10 dobrotvornih aplikacija na Facebooku).Tu su i akcije dupliranja kupnje, gdje kupci kupuju nešto za sebe, a proizvođač zatim istu ili sličnu stvar poklanja siromašnima: TOMS Shoes su primjer gdje tvrtka donira par cipela potrebitoj djeci za svaki kupljeni par, a tvrtka je za to pokrenula i neprofitnu organizaciju, koja brine o podjeli cipela, organizira ručno oslikavanje, organizira zabave na kojima ih dijeli po školama itd., tu je i kalifornijska tvrtka LJ Urban koja za svaku prodanu kuću, donira jednu u siromašnoj Burkini Faso, te najpoznatiji projekt Jedan Laptop Po Djetetu, koji se prodavao na Amazonu u akciji "Daj jedan, dobij jedan".

2. Eko-velikodušnost

Eco-generosity! 

 

 

 

 

 

 

 

Eko je danas trend sam po sebi. No, Eko-velikodušnost ono je što ga spaja s Generacijom G: Od tvrtki koje su ozbiljne u namjeri da dođu do Generacije G očekuje se da se brzo prebace, s pukog neutraliziranja i smanjenja štetnih utjecaja na okoliš, na dodatan napor kojim bi zapravo dodatno popravili njegovu kvalitetu. Što to u suštini znači jest da će tvrtke, kad se više ne budu mogle natjecati u smanjenju štetnih utjecaja na okoliš, a kako bi se razlikovale od drugih, biti prisiljene učiniti korak dalje kako bi pridobili ekološki osvještene potrošače - pripadnike generacije G. Od sadnje više drveća nego što je potrebno, do čišćenja ne samo vlastitog, nego i nečijeg tuđeg smeća... Održivost će uskoro postati startna pozicija, a ne konačni cilj. Zato tvrtke već danas moraju početi razmišljati o tome kako svojim brandom podići kvalitetu okoliša, a ne ograničavati štetu; izaći iz granica odgovornosti radi velikoduštnosti kako bi u toj situaciji svi bili pobjednici. Evo primjera:

 • 2 milijarde tone cementa koji svake godine iskoristi diljem svijeta odgovorno je za veću emisiju CO2 nego čitava zrakoplovna industrija: ukupno 5% svjetske emisije. U svrhu da se obračuna s tim brojkama britanska tvrtka Novacem usvojila je novu formulaciju koja ne obećava samo poništiti 0,4 tone emisije stvorene od jedne tone cementa standardne proizvodnje, a sastoji se u korištenju magnezijeva silikata kao sirovog materijala umjesto trandicionalnih alternativa poput vapnenca. Silikati zahtjevaju manje zagrijavanja tijekom proizvodnje, a onda upijaju CO2 tijekom procesa učvršćivanja. Inovacija je trenutno u fazi čekanja patenta i unatoč mnogim zaprekama u distribuciji i licenciranju Novacem očekuje proizvod na tržištu za manje od pet godina (prema The Guardianu)
 • londonski Ecoigo, 'zeleni' rent-a-car, želi biti u ugljičnom 'plusu', pa svu količinu ispušnih plinova koji učine njihovi automobili, ali i energija koju utroše uredi, nadomješta dvostruko većom količinom 'offsetnih' kvota od preporučene za neutraliziranje te količine emisije.
 • Kao dio svoje inicijative održivog rasta, FIJI Water će offsetirati svoj ugljični otisak za 120%.
 • Prva 'zelena' tražilica Ecocho pokrenuta je 2008. s namjerom sadnje do dva stabla za svakih 1.000 pretraga kroz svoju pretragu (pogonjenu Yahoo-om), što je dovoljno za micanje tone CO2 iz atmosfere. Prva će stabla niknuti u Australiji putem službenih projekata u suradnji s vladom. Do sad je osigurana sadnja 6.615 stabala, koji bi trebali iz atmosfere isisati skoro 3.307.765 kilograma CO2.
 • Američka tvrtka Of The Earth prodaje ručni izrađeni Papir sa sjemenkama cvijeća, koji nakon upotrebe može biti posađen izravno u zemlju i iz njega će izrasti - cvijeće.
 • Još prije godinu dana (u svijetu trendova to je drevna starost), predsjednik Toyote Katsuaki Watanabe tvrdio je da je Toyotin san proizvesti autombil koji čisti zrak dok se vozi.

Želite znati još? Provjerite što je Generacija G i pratite nastavak serijala za nove ideje i primjere.

Hits: 9680
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union