Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica arrow Čitaonica arrow Kako do istovremenog boljitka tvrtke i društva?
Kako do istovremenog boljitka tvrtke i društva?
Narcisa Bošnjak   
Srijeda, 03 Prosinac 2008

Korporativna društvena odgovornostUkoliko pratite teme vezane uz društvenu odgovornost velika je vjerojatnost da ste zaposleni u odjelu tvrtke zaduženom za odnose s javnošću, ili u odjelu za korporativne komunikacije, javne poslove, zaštitu okoliša, korporativnu odgovornost, ili korporativno građanstvo. Međutim, moguće je i da ste direktor marketinga ili proizvodnje, da ste zaduženi za neki aspekt korporativne filantropije, ili da ste zaposleni u fundaciji korporacije. S druge strane, možda radite u nekoj reklamnoj agenciji, ili agenciji za odnose s javnošću, te će stoga vaši klijenti, odnosno korporacije, tražiti pokoji savjet u vezi s korporativnim društvenim inicijativama. A možda ste i generalni direktor.

Ako bilo koju od ovih funkcija obavljate onako kako se one inače obavljaju, društvena odgovornost za vas predstavlja izazov. Brojni su smjerovi u kojima se možete odlučiti krenuti: koje društvene ciljeve i akcije podržati, a koje odbaciti, s kojima partnerima u zajednici surađivati, koliko i što dati... Uz te dileme od vas se traži i veliki trud kako bi se interno plasirale vaše ideje i da bi se formirala privlačna, a ipak realistična očekivanja u vezi s rezultatima, a zatim osigurala i podrška svih relevantnih sektora za provođenje planova. Možda brinete o tome kako uklopiti novu inicijativu u postojeće strategije... Kako bilo, knjiga Phillipa Kotlera i Nancy Lee pod nazivom KORPORATIVNA DRUŠTVENA ODGOVORNOST - Učiniti najviše za svoju kompaniju i za izabrani društveni cilj, uvelike će vam pomoći i dati odgovore na ta i slična pitanja.

Svaka će tvrtka htjeti činiti nešto za opće dobro 

U knjizi je predstavljeno šest različitih vrsta korporativnih društvenih inicijativa i mišljenja stručnjaka o prednostima i nedostacima svake od njih, kako sa stanovišta koristi za društvo tako i za samu tvrtku. Uključene su inicijative povezane s marketingom (promocije društvenih ciljeva, marketing povezan s nekim društvenim ciljem i korporativni društveni marketing), kao i inicijative koje se ne ubrajaju u tipične funkcije marketinških sektora unutar tvrtke (volonterski rad zaposlenika i društveno odgovorne poslovne prakse). Pažnja je usmjerena na usvajanje najboljih od preporučenih načina za izbor različitih potencijalnih društvenih pitanja koja bi korporacija mogla riješavati: izbor inicijative koja će biti najkorisnija i za rješavanje određenog društvenog pitanja i za korporaciju, razvitak i provođenje uspješnih programskih planova i procjenu programa koji se provode. Autori polaze od pretpostavke da će većina profitnih organizacija bar povremeno biti u prilici ili htjeti činiti nešto za opće dobro.

U knjizi su naglašeni trendovi i statistički podaci koji idu u prilog pretpostavci da se korporacije sve više fokusiraju na društvenu odgovornost. Opisani su različiti mogući faktori koje su stručnjaci prepoznali kao podticajne za ove trendove a na kraju su navedeni izazovi i kritike s kojima se sučeljavaju oni koji najviše pokušavaju učiniti nešto dobro.

Hits: 2184
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union