Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Wednesday
Jan 17th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica arrow Čitaonica arrow Što tvrtke misle o društvenoj odgovornosti?
Što tvrtke misle o društvenoj odgovornosti?
Karolina Krpeljević   
Utorak, 30 Prosinac 2008

Tko su kotači hrvatskoj DOP-a?U lipnju 2003. godine program Academy for Educational Development (AED) pod nazivom CroNGO (bavi se održivošću NVO sektora i građanskim aktivnostima), Međunarodni forum poslovnih lidera princ od Walesa (IBLF - međunarodna neprofitna organizacija koju vode gospodarstvenici i koja radi na promicanju DOP-a) i MAP Savjetovanja (hrvatska konzultantska tvrtka koja se bavi društvenim razvojem) okupili su se u partnerstvu radi provedbe istraživanja o DOP-u u Hrvatskoj. Od lipnja 2003. do rujna 2003. istraživanje je obuhvatilo pregled postojeće literature, analizu medijske pokrivenosti DOP-a te intervjuiranje predstavnika više od 60 tvrtki, državnih ustanova, poslovnih udruženja/organizacija, stručnih tijela, nevladinih  organizacija (udruga, tj. NVO-a) i medija.

Pregled društvene odgovornosti poduzeća u Hrvatskoj

Udružene organizacije tim su istraživanjem nastojale procijeniti rasprostranjenost i utvrditi značaje odgovornih poslovnih praksi u zemlji, istražiti kulturni, povijesni i institucionalni kontekst u kojem tvrtke razvijaju svoje pristupe DOP-u i vezane aktivnosti, te skupiti informacije o postojećim najboljim praksama i partnerskim  inicijativama, a sve s ciljem podizanja razine svijesti o DOP-u i njegovom utjecaju na društveni razvitak u Hrvatskoj.

Što je istraživanje pokazalo?

Premda su koncept “društvena odgovornost poduzeća" i prateća terminologija relativno novi u Hrvatskoj, uočena je višegodišnja tradicija ukorijenjenosti DOP-a u zajednici i upoznatost s mnogim njegovim vidovima. Osim toga, istraživanje je pokazalo da među čimbenike u hrvatskom gospodarstvu koji su važni za razumijevanje koncepta DOP-a i pristupa koji se razvijaju spadaju: vlasnička struktura tvrtke, liderske sposobnosti, veličina i sektor gospodarstva. Nadalje, ugled tvrtke važan je motivator za angažman gospodarskih subjekata u sferi DOP-a, a neke su od koristi koje hrvatske tvrtke mogu ostvariti uvođenjem DOP-a u svoju praksu: poboljšana učinkovitost poslovanja, zapošljavanje novih ljudi, njihova motivacija i zadržavanje, te konkurentnost i položaj na tržištu. Osim toga, različiti se vidovi DOP-a i zagovaraju i provode u hrvatskoj poslovnoj zajednici, premda dobar dio toga nije strateški strukturiran niti se o tome izvještava, postoje mnoge s DOP-om povezane aktivnosti koje se provode u zemlji, pri čemu je većina njih i nadalje na razini korporativnog davanja, no ima i nekoliko primjera strateških i profinjenijih pristupa koji osnovnu poslovnu aktivnost tvrtke vezuju za širu odgovornost prema njenim mnogobrojnim dionicima...

Najčešća ulaganja u ljudske resurse i donacije 

Pokazalo se i da su hrvatske tvrtke najaktivnije u dva područja DOP-a: Osnovnim poslovnim praksama (ulaganja u razvoj ljudskih resursa, edukaciju i obrazovanje, unapređenje normi kvalitete za proizvode i procese...), te uključenost u zajednicu i korporativno davanje koje se uglavnom odnose na donacije i donacije u naravi usmjerene prema NVO-ima i ostalim organizacijama koje djeluju na područjima kao što su sport, zdravlje, djeca i mladi, društveno marginalizirane skupine i ostalo.

Izvještaj završava komentarom da, kao i većina društvenih pitanja, složenost DOP-a upućuje na činjenicu da ne postoji “čarobni štapić” u obliku jedinstvenog obrasca ponašanja ili određene preporučene politike koji bi situaciju promijenio preko noći. Gospodarstvo ne može djelovati samo. Ono treba potporu i suradnju s drugim sektorima društva kako bi bilo uspješno.

Publikaciju Pregled društvene odgovornosti poduzeća u Hrvatskoj možete preuzeti ovdje.

Hits: 2925
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union