Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Wednesday
Jan 17th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društveno poduzetništvo arrow Posh Store: humanitarni second hand sajam pomaže psima u azilu
Posh Store: humanitarni second hand sajam pomaže psima u azilu
Narcisa Bošnjak   
Utorak, 31 Oľujak 2009

Ljubav prema životinjama pokreće poduzetničku aktivnostKupite li majicu, ploču, knjigu, strip, nakit ili neku sitnicu, ili pak sami donesete nešto od toga za prodaju, kao i hranu za pse, povodce, zdjelice, deke i sl. pomoći ćete mladim osječkim volonterima koji jednom mjesečno organiziraju Posh Store (u prostorijama CNC Kluba mladih u Strossmayerovoj 68, iza Rokove crkve) i sav prihod koji skupe troše na liječenje i sterilizaciju pasa u Azilu u Nemetinu, koji vodi Udruga „Život“.

Sve je počelo 2004. godine kao „Veseli vašar“, prisjeća se danas Zrinka Košta, koja je na ovu ideju došla zajedno s Ivanom Crnoja. Bio je to njihov projekt u okviru dvogodišnjeg studija u PRONI Centru za socijalno podučavanje. U početku se akcija održavala periodično, svakih nekoliko mjeseci, vadili su stare stvari iz ormara isključivo s ciljem promicanja „second hand“ kulture. Cijene su bile simbolične, a nerijetko su se i samo trampili za stvari. Bitno je bilo zabaviti se pa je i zarada bila simbolična, a prihod su uglavnom trošile na festivale i sličnu razonodu. Ivani i Zrinki u projektu se pridružio i Dalibor Štefanec.

Posh Store kakav je danas datira od jeseni 2007. kada je trojac posjetio Azil za pse u Nemetinu. Ono što su vidjeli zgrozilo ih je, kaže Zrinka pa su odlučili svoju energiju i zaradu preusmjeriti kako bi psima život u azilu bar donekle olakšali. Vrlo su se brzo i lako dogovorili za prostor s Danijelom Lovrić iz Kluba mladih pa se i humanitarni Posh Store od prosinca 2007. održava jednom mjesečno. Svu zaradu namijenili su liječenju i sterilizaciji pasa u azilu. U susret im je izašla Veterinarska ambulanta FURY iz Sunčane 22, koja u sklopu ove akcije pse iz azila liječi i sterilizira u pola cijene.

Dvanaesti Posh Store održan je u subotu, 21. ožujka, a u nekoliko su navrata održani i štandovi, napominje Zrinka, koja je, kao i Ivana, članica volonterka Kluba mladih. No second hand sajmove organizirale su kao građanska inicijativa i okupile su veliki broj istomišljenika, zadovoljne su organizatorice. U pomoć im priskaču i neki osječki caffe barovi pa su tako nedavno u Klubu Tufna organizirali humanitarni party. Iako je cijena ulaznice bila simboličnih 10 kuna za nemetinski su Azil prikupili više od 5.000 kuna, koje su potom uplatili na žiro-račun Ambulante FURY za sterilizaciju i liječenje. Od Posh Storea „kapne“ im prosječno 2.000 kuna. Rekord je bio siječanjski s nešto više od 3.000., no onaj u veljači donio je i manje od dvije tisuće kuna. 

Prednosti Interneta i Facebooka

Kujice na sterilizaciju volonteri voze svojim osobnim automobilima, no u većini se slučajeva odriču čak podmirenja troškova za gorivo. „Imamo odgovornost prema sugrađanima koji kupuju na Storeu ili doniraju na štandu prikazati na što smo potrošili svaku prikupljenu kunu“, napominje Zrinka. Kako bi bili pristupačniji i ažurniji, a samim tim i uspješniji u ostvarivanju cilja, od prosinca 2008. imaju profil na Facebooku i grupu Spasimo nemetinski azil. Preko profila komuniciraju i za sada postoje kao građanska inicijativa.

Jedni odInternet i „globalizacija“, ističe Zrinka, „čine čuda“ pa akcija sada već ima 15-ak aktivnih članica, od kojih svakodnevno netko dežura u Azilu. Zaslužne su za izgradnju tri boksa pored Azila za oko 30-ak pasa (štenaca, mladih i steriliziranih kuja te nekoliko odraslih pasa) o kojima se brinu – čiste, nabavljaju hranu (u čemu im pomažu i građani), liječe i steriliziraju. Kada je ljepše vrijeme u azilu se skupi i tridesetak volontera pa tada obavljaju zahtjevnije i opsežnije poslove poput pregradnje jednog od najvećih dvorišta u Azilu, kaže Zrinka. Posla uvijek ima mnogo, ali srećom ima i volontera.

Na žalost, broj je pasa u Azilu svakoga dana sve veći pa su i potrebe veće, a samim tim i apetiti volontera. Želja im je, kaže Zrinka, sterilizirati sve kujice u Azilu, kako se psi barem tamo ne bi dalje razmnožavali i kako broj pasa tamo ne bi rastao. Kako bi to ostvarili, treba im više prostora kako bi – desetak dana nakon sterilizacija, dok traje oporavak – kujicama osigurali adekvatan smještaj, što znači mnogo boksova, a ne nehigijenski uvjeti kakvi su, na žalost, u Azilu.

Udruga – put za veće pomake

„Za više prostora treba nam i više novca i to odjednom, a ne ovako korak po korak, da nam po malo kapne od Posh Storea. Koliko god smo u početku bile protiv toga, uvjerene da možemo djelovati kao građanska inicijativa, shvatili smo da ovako dalje ne može, želimo li realizirati želje i planove. Stoga se nas desetak najaktivnijih članova odlučilo organizirati u nevladinu organizaciju, tj. udrugu“, pojašnjava Zrinka. Bit će to put za veće pomake - za suradnju s vladinim sektorom, tj. gradskom i županijskom upravom, ali i mogućnost dobivanja većih donacija koje će im omogućiti izgradnju većeg broja boksova za pse i uređenje Azila. Kako bi se mogli predanije posvetiti ovoj humanitarnoj misiji bit će neophodno i zaposliti nekog člana u udruzi (vrlo vjerojatno samo jednu osobu) jer većina volontera ili radi negdje ili su studenti pa radu u Azilu mogu posvetiti svega nekoliko sati dnevno i to ne svaki dan, a to nije dovoljno, kaže Zrinka. Zaposlenik udruge bio bi zadužen za pisanje projekata i apliciranje na natječaje Poglavarstva ili bilo kojeg drugog tijela javnog sektora, ali i fondove i slične izvore sredstava za udruge.

Hits: 4021
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union