Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društveno poduzetništvo arrow Istočna Hrvatska najmanje motivirana za poduzetništvo
Istočna Hrvatska najmanje motivirana za poduzetništvo
Saša Bajamić   
Ponedjeljak, 06 Travanj 2009

Slavonski poduzetnik?Prema preliminarnim rezultatima istraživanja Global Entrepreneurship Monitora (GEM) 2007.-2008. o poduzetničkoj aktivnosti, Hrvatska je zauzela 24. mjesto od 43 zemlje uključene u istraživanje, objavilo je Nacionalno vijeće za konkurentnost.

Rezultate istraživanja na sjednici Vijeća predstavila je prof.dr. Slavica Singer s Ekonomskog fakulteta iz Osijeka. Indeks ukupne poduzetničke aktivnosti (TEA) kojim se utvrđuje postotak ljudi čija je poduzetnička aktivnost kraća od 42 mjeseca u populaciji odraslih stanovnika u Hrvatskoj se od 2002. do danas udvostručila, što znači da je u 2008. godini na svakih 100 osoba 7,59 posto bilo poduzetnički aktivno.

U Slavoniji i Baranji najmanje motiva za poduzetništvo 

Istraživanje je pokazalo da su Slavonija i Baranja na začelju po motiviranosti za poduzetništvo na temelju uočenih prilika, dok su Grad Zagreb, Istra, Primorje i Gorski kotar najbolje pozicionirani.

U istočnoj Hrvatskoj TEA Nužnost (broj poduzetnika koji su ušli u poduzetništvo jer ih je nepovoljna situacija na to natjerala) je mnogo veći nego TEA Prilike (oni koji su ušli u poduzetničku aktivnost zbog prepoznate poslovne prilike). Ove i iduće godine očekuje se porast broja poduzetnika "iz nužnosti” budući da će recesija najviše pogoditi mala poduzeća.

Potrebni su inovativni pristupi u poduzetništvu 

-Poduzetnička aktivnost u Hrvatskoj još se uvijek nalazi u području jeftinih poslovnih pothvata, poput frizerskih salona. Kako bismo postali konkurentni, moramo se orijentirati na poduzeća temeljena na znanju i inovacijama, istaknula je prof. Singer. Jedna od mogućih inovacija trebala bi biti i implementacija socijalnih modela u poduzetničke poduhvate, a brojne primjere takvih poduhvata možete pronaći upravo na Pomakonline.com.

Prema istraživanju, konkurencija među poduzetnicima je velika zbog nedovoljne diverzifikacije proizvoda, male inovativnosti u razvoju novih proizvoda te slabe izvozne orijentacije. Poduzetničku aktivnost najviše otežavaju nekoordiniranost Vladinih politika, administrativne prepreke, nerazvijenost financijskog tržišta i nedovoljno razvijena znanja i poduzetničke vještine.

Hits: 2873
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union