Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica arrow Projekti arrow Priprema tima: uloge i odgovornosti
Priprema tima: uloge i odgovornosti
Gordana Stojanović   
Ponedjeljak, 07 Rujan 2009

Image
Pisanje projekta je posao za tim
Priprema projekta zahtjeva cijeli tim. Pisanje projekta je samo jedan segment u razrađivanju i pripremi projektne ideje. Najčešća zbrka u cijelom procesu je oko uloge u timu, tko što radi, do kada to treba biti gotovo i u redoslijedu koraka. Unutar obvezne projektne dokumentacije, dokument zvani Logička matrica (LFM) igra ključnu ulogu u prvim koracima.

Jedna od grešaka: LFM ostavljamo za kraj kada bude cijela projekt gotov, pa onda pokušavamo iz projekta prenijeti odgovarajuće dijelove u odgovarajuće rubrike.
Preporuka: Bar 3 osobe iz organizacije neka pokušaju napraviti „draft“ LFM-a. Dobro napisan LFM uvelike olakšava razradu projektne ideje u prijavni obrazac.

Jedna od grešaka: Podrazumijeva se da je jedna osoba unutar organizacije zadužena za pisanje projekta, obično ona koja je to i do sada radila ili koja je sudjelovala u nekoj od edukacija na temu priprema projektnog prijedloga.
Preporuka: Prije odluke /dogovora o tome na koju mjeru  se prijavljujemo unutar raspisanog natječaja, važno je definirati tko je koordinator pripreme projekta, tko su druge osobe koje pribavljaju potrebne informacije, a da bar poznaju osnove pripreme projektnog prijedloga.

Jedna od grešaka: Sve se podrazumijeva, i na zajedničkom sastanku se najčešće čuje konstatacija „trebali bi“, „morali bi“... Pri tome se ne imenuje točno tko je to „mi“. Početni entuzijazam je na visokoj razini, ali kako vrijeme odmiče, tako osoba koja je preuzela odgovornost pisanja projekta ostane uglavnom usamljena.  
Preporuka: Napraviti mjesečni ili tjedni operativni plan (npr: plan za Rujan).

Image

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ako dobro isplaniramo kompletan proces, vrijeme odvijanja pojedinih aktivnosti, jasna zaduženja svakog pojedinca u timu, onda je cijeli proces pripreme projekta manje stresan. Koordinator je osoba koja bi u svakom trenutku trebala imati jasnu sliku svakog koraka, svake planirane aktivnosti u pripremi projekta, te pratiti svakog člana tima.

Jedna od grešaka: Osoba koja popunjava projektni obrazac često „nema vremena“ svima objašnjavati što trebaju, kontrolirati proces.. pa onda najradije sve odrade sami pod izlikom „to mi je manje naporno“
Preporuka: Organizacija ne bi trebala ovisiti o jednoj osobi, previše je rizika u takvom obrascu ponašanja. (Rizik od nenadanih situacija tipa bolest, kratkotrajno ili duže izbivanje iz organizacije...). No još veći razlog je pitanje održivosti organizacije. Odlaskom ključne osobe, ili trenutnom spriječenošću osobe koja je pisala projekt, organizacija je izložena riziku da u trenu dobijanja projekta i procesa pregovaranja nitko nema ključne informacije o projektu.

Pisanje projekta je timski posao. On nosi rizike, ali i zadovoljstva. Često dolazi do konflikta unutar članova tima usred samog procesa. Uzmimo to kao normalnu posljedicu rada pod pritiskom, a ne kao osobne netrpeljivosti. Onog momenta kad projekt predamo - svi imamo osjećaj olakšanja, a do tada se svakako spremimo i na ovakve prepoznatljive situacije. Jedino što trebamo biti svjesni cijelo vrijeme je „ne popustiti pritisku“ i uravnotežiti međusobna očekivanja, kao i uvažavati sve članove tima koji daju svoj doprinos onoliko koliko mogu.  

Hits: 2890
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union